Με θετικό μάτι βλέπει η κυβέρνηση την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών
Τη βούληση της κυβέρνησης να επιβραβεύσει εν ευθέτω χρόνο τους συνεπείς δανειολήπτες έκανε γνωστή ο Γιάννης Δραγασάκης, προκαλώντας μάλιστα, τη ΝΔ να καταθέσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.
Στο πλαίσιο συζήτησης της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Δραγασάκης απαντώντας στη Ντόρα Μπακογιάννη φάνηκε να συγκλίνει με τη ΝΔ στο θέμα αυτό. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει το 2016 η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο, δεν βρήκε ανταπόκριση και πως πολιτικά συνηγορεί σε μια τέτοια πρόταση, πάντα σε διάλογο με την Ένωση Τραπεζών. «Δεν θεωρώ ότι η ΤτΕ έχει αντίρρηση γιατί θα γίνει με τρόπο που δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, είμαστε εδώ να το δούμε», είπε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Νωρίτερα, στη συζήτηση της τροπολογίας για την πρώτη κατοικία, οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους φορείς εμφανίστηκαν θετικοί. Ο Ηλίας Πλασκοβίτης από την ΤτΕ σημείωσε πως δεν θα υπάρχει δυσμενές αποτέλεσμα για τις τράπεζες, ζήτησε ωστόσο, να εξεταστούν θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση του εγγυητή και τη βιωσιμότητα του οφειλέτη. Προσδιόρισε το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 85 δισ. ευρώ και πως θα ρυθμιστεί το 10%, δηλαδή 8,5 δις ευρώ. Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαγαλάκη τόνισε ότι τα δάνεια τα οποία μπορούν να υπαχθούν στο νόμο είναι σε απολυτό αριθμό 11 δισ. ευρώ κι αυτά μεταφράζονται σε αριθμό δανειοληπτών που φθάνει τις 150.000 και εξυπηρετείται περίπου το 70%. Είπε ακόμη, πως οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν έναν δανεισμό σημαντικά υπολειπόμενο των 200.000 ευρώ με το 75% να χρωστά μέχρι 150.000 ευρώ. Η κ. Απαλαγάκη ανέφερε ακόμα ότι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι περίπου το 25% των δανειοληπτών.
Οι περισσότεροι από τους φορείς επεσήμαναν ακόμη, ότι υπάρχει επιβάρυνση για τους συνεπείς πολίτες που αποπληρώνουν τα δάνεια τους, ενώ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός εμφανίστηκε πιο αιχμηρός λέγοντας ότι η ρύθμιση συνιστά δραστική υποχώρηση σε σχέση με νόμο Κατσέλη.