ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α’ κατοικία: Οι 36 παρατηρήσεις των θεσμών και το ενδεχόμενο του «αντάρτικου»

Α’ κατοικία: Οι 36 παρατηρήσεις των θεσμών και το ενδεχόμενο του «αντάρτικου»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ηττημένη αισθάνεται η κυβέρνηση για το μείζον θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς η ρύθμιση –που δεν έγινε νόμος αλλά απλή τροπολογία- ρίχνει εκτός ρύθμισης αρκετούς δανειολήπτες που θα γίνουν βορά στους πλειστηριασμούς και θα χάσουν τα σπίτια τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας, τα πρόσωπα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού δεν είναι αυτά που θα μπορούν με θέρμη να υποστηρίξουν ότι έσωσαν τα σπίτια των δανειοληπτών.

Και αυτό γιατί οι υποχωρήσεις που έγιναν είναι αρκετές και σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους –κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες να μην κατάσχουν σπίτια δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν την αποπληρωμή των δανείων τους και βρίσκονται στο «κόκκινο». Την ίδια ώρα, παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνουν όσοι θέλουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Η κυβέρνηση λέει ότι η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τέλος Απριλίου, ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος μέχρι να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα ξεπεράσει τους τρείς μήνες.

Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, περιμένει την έγκριση των δανειστών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές στο κείμενο που έχουν στα χέρια τους, έχουν κάνει 36 παρατηρήσεις και είναι άγνωστο αν τελικά θα ανάψουν το «πράσινο φως».

Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδηλη, καθώς μετά από αυτό το βήμα δεν υπάρχει κάτι άλλο… Σε ό,τι αφορά δε, τους υπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα υπάρχει διάσταση: πρόκειται για τους κ.κ. Τσακαλώτο και Φλαμπουράρη και όπως φάνηκε σε αυτή την περίπτωση «πέρασε» η πολιτική του ΥΠΟΙΚ και όχι του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος είχε όλη την ευθύνη και του οποίου οι ρυθμίσεις ήταν πραγματικά σαφώς καλύτερες από αυτές που κατατέθηκαν στην τροπολογία.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα επώδυνο ερώτημα για τους δανειολήπτες. Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι δανειστές απαιτήσουν μεγαλύτερες περικοπές και πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση; Η κυβέρνηση δείχνει πως μέχρι τώρα η διαπραγμάτευση που έχει γίνει δεν είναι εκείνη που θα ήθελε η κυβέρνηση η οποία δεν άντεξε τελικά στις πιέσεις και ενέδωσε σε εκείνα που ήθελαν οι θεσμοί.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην κυβέρνηση δεν είναι οι αναμενόμενες και για αυτό το λόγο, η σκέψη που υπάρχει είναι να πολιτικοποιήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας να την αναγάγει σε πολιτική κόντρα με τους θεσμούς και να αναδείξει τις διαφορές ακόμη και με την «απειλή» πρόωρων εκλογών.

Οι συζητήσεις που γίνονται είναι για την εξεύρεση λύσης από το αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση και ένας λόγος με τον οποίο «γαργαλιέται» ο κ. Αλ. Τσίπρας είναι ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών.

Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται το Μέγαρο Μαξίμου να θελήσει να βγάλει την ευθύνη από πάνω του και έτσι να συγκρουστεί με τους δανειολήπτες, αναδημιουργώντας μια εικόνα που Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να ξεχάσει –την περίοδο του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015.

Εάν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός θα έχει επιλέξει την οριστική ρήξη με εκείνους που όλα τα προηγούμενα χρόνια έκανε συμφωνίες, υπογράφοντας μέτρα και μνημόνιο. Σε ό,τι αφορά δε τη χώρα, είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι έωλες και οι παροχές που εξαγγέλλει η κυβέρνηση με τα επιδόματα και τα αναδρομικά γιατί όλες υπόκεινται στους ελέγχους της ΕΚΤ, της ΕΕ και του Eurogroup και πολύ περισσότερο επειδή οι δανειστές θεωρήσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τους κοροϊδέψει, αθετώντας τον λόγο της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το περήφανο «άδειασμα» του Μεγάρου Μαξίμου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα «δώρα» μιας ώρας που εξήγγειλε ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος προς τους συνταξιούχους υποσχόμενος οικονομικό βοήθημα ενόψει των εορτών του Πάσχα, κάτι που φυσικά μετά από λίγη ώρα το πήρε πίσω όταν είδε τις αντιδράσεις από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στις σκέψεις του.

Όλα αυτά έχουν κάνει την κυβέρνηση να έχει χάσει το momentum των κινήσεων και των πρωτοβουλιών και για αυτό γίνεται προσπάθεια να ανακτηθεί.

Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκλήθη να δώσει εξηγήσεις, ενημερώνοντας τους διαπιστευμένους συντάκτες πάνω στην τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Είναι, όμως, σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα που δημιουργεί η πολιτική αντιπαράθεση όπως παράδειγμα οι υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές που δύο εξ αυτών έχουν προκαλέσει συζητήσεις -της κυρίας Μυρσίνης Λοΐζου που τελικά παραιτήθηκε εξαιτίας της προσωπικής της υπόθεσης, αλλά και της υποψηφιότητας του Π. Κόκκαλη που ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για σχέσεις διαπλοκής με την συγκεκριμένη οικογένεια.