Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για τα μεγάλα έργα και τις υποδομές
Να μετατραπεί η χώρα σε... εργοτάξιο με ιδιωτική χρηματοδότηση είναι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επενδύσεις, με ορίζοντα μέχρι το 2013, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει κοστολογήσει 10-12 δισ. ευρώ.
Ο προγραμματικός χάρτης της ΝΔ για τις Υποδομές, που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Οδικές Υποδομές
- Κατασκευή τριών μεγάλων οδικών έργων στην Αττική
- Κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μήκους 50 χιλιομέτρων που θα συνδέει απευθείας την Υλίκη με την Ελευσίνα. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, είπε ο κ. Μητσοτάκης, που θα συνδέσει τις δύο εθνικές οδούς (Αθηνών- Θεσσαλονίκης και Αθηνών Πατρών) παρακάμπτοντας επί της ουσίας την Αθήνα και την Αττική και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, είναι έργο εξαιρετικά σημαντικό και εμβληματικό.
- Επέκταση της Αττικής Οδού προς Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό. Αυτήν θα προωθήσει η επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει και δρόμος ταχείας κυκλοφορίας προς το εμβληματικό πρότζεκτ του Ελληνικού.
- Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος. Μια υπόσχεση δεκαετιών θα γίνει επιτέλους πράξη.
- Σύνδεση των αποκομμένων πόλεων με το Κεντρικό Οδικό Δίκτυο. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει τη σύνδεση:
- Της Δράμας με την Εγνατία οδό
- Του Καρπενησίου με τη Λαμία
- Της Έδεσσας και των Γιαννιτσών με τον ΠΑΘΕ
- Της Κακαβιάς με τα Ιωάννινα.
- Επιτάχυνση της Ολοκλήρωσης του Κεντρικού Οδικού Δικτύου, και συγκεκριμένα:
- Του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος
- Του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)
- Κατασκευή του ΒΟΑΚ με ενιαία δημοπράτηση του τμήματος Χανιά - Αγ. Νικόλαος
- Σιδηροδρομικές Υποδομές
- Αναβάθμιση και συντήρηση του σιδηροδρομικού και του προαστιακού δικτύου. Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας το ταξίδι Αθήνα- Θεσσαλονίκη να χρειάζεται 3 ώρες.
- Σύνδεση του Ρίου με το νέο λιμάνι της Πάτρας.
- Νέα χάραξη της γραμμής Θεσσαλονίκη - Καβάλα και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
- Ολοκλήρωση του μετρό στη Θεσσαλονίκη (χωρίς μουσαμάδες).
- Κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό στην Αθήνα (Άλσος Βεΐκου - Γουδή) με επέκταση από το Άλσος Βεΐκου στον Περισσό και από το Γουδή στην Κατεχάκη ώστε να απολήγει στις γραμμές 1 και 3 αντίστοιχα και να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα του Δικτύου, καθώς με το σημερινό σχεδιασμό η γραμμή 4 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιβατικού κοινού της Αττικής.
- Ενεργειακές Υποδομές
- Ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών:
- Σύνδεση της Κρήτης με την Αττική και των Δωδεκανήσων με την Κρήτη
- Σύνδεση της Ικαρίας και της Σάμου με τις Κυκλάδες και των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα.
- Σύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου με την Αν. Μακεδονία.
- Προώθηση συστημάτων ανάκτησης ενέργειας από τα απορρίμματα, πάντοτε παράλληλα με την ανακύκλωση.
Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για τις νέες υποδομές στην Ελλάδα με τίτλο «Ανάπτυξη και νέες δουλειές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι σχετικές επενδύσεις έχουν ήδη κοστολογηθεί σε 10-12 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, γεγονός που θα αποφέρει έως 2% πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως, αλλά κυρίως θα δημιουργήσει 240.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας εντός της επόμενης τετραετίας».
«Πρόκειται για έναν πλήρη προγραμματικό χάρτη με έργα εθνικής εμβέλειας σε κάθε τομέα, από τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές μέχρι τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την Ενέργεια, τα κτίρια και τις ψηφιακές υποδομές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν είναι ένα ακόμη ευχολόγιο, αλλά ένα σχέδιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε πως «η διαχείριση των φυσικών πόρων και των υποδομών επί της διακυβέρνησης της ΝΔ θα παρακολουθείται από ειδική επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ιδιωτική χρηματοδότηση των έργων, ώστε να καταστεί ταχύτερη αλλά και πιο οικονομική η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Υποδομών. Και αυτό, γιατί είναι οξύμωρο σε μια χώρα που έχει περάσει τόσο μακρά οικονομική κρίση η χρηματοδότηση των έργων να έχει ακόμη και σήμερα ιδιωτική συμμετοχή μόλις 10-15%, όταν στη Μ. Βρετανία αυτή ξεπερνά το 60%». Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει και την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό των έργων, με το εργαλείο «προτάσεις καινοτομίας». Το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει σε ιδιωτικούς φορείς να μπορούν να διαμορφώσουν και να υποβάλουν προτάσεις έργων.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση υποστήριξε πως:
-πετσόκοψε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-2018 για να «πετύχει» τα περιβόητα υπερπλεονάσματα. Σημείωσε ότι «εμείς δεσμευόμαστε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ ιδιωτική συμμετοχής».
-πάγωσε επί 4 χρόνια εμβληματικές επενδύσεις που ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν, όπως το Ελληνικό -κρανίου τόπος και μνημείο ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης-, και την κατασκευή του Βόρειου Άξονα της Κρήτης
-προχώρησε σε αναιτιολόγητες κατατμήσεις έργων για να κάνει φωτογραφικούς διαγωνισμούς -όπως πχ στο Πάτρα-Πύργος για να πάρει κάποιος κυβερνητικός φίλος κομμάτια, με επιπλέον καθυστερήσεις
-αύξησε αναιτιολόγητα τις τιμές διοδίων και διπλασίασε τον αριθμό τους, με τη χώρα να καταβάλλει καθυστερημένα το κόστος της πολιτικής «Δεν πληρώνω»
-επαίρεται για την υλοποίηση έργων που όχι μόνον είχαν δρομολογηθεί επί ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τα πολεμούσε ως αντιπολίτευση, όπως η εμπλοκή της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια και της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά
Συνοψίζοντας την διαφορά των δύο κυβερνήσεων είπε ότι η ΝΔ έστω και με λάθη και καθυστερήσεις παρήγαγε αποτελέσματα ακόμη και την περίοδο της κρίσης, αντίθετα η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αρχή το κίνημα δεν πληρώνω, είναι τα ψεύτικα δάκρυα για τις συμβάσεις παραχώρησης των αεροδρομίων, ο πόλεμος κατά της COSCO.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε για την επόμενη μέρα
Νωρίτερα, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως «οι υποδομές δεν είναι μόνο μεγάλα έργα. Είναι βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είναι επιτάχυνση της ανάπτυξης. Είναι νέες δουλειές. Ανάπτυξη και νέες δουλειές σε μια χώρα που σέρνεται 10 χρόνια στον βάλτο της κρίσης».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως το πρόγραμμα της ΝΔ αντιμετωπίζει τις υποδομές όχι ως μια αποκομμένη προσπάθεια, αλλά ως κεντρικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί και στα οδικά και σιδηροδρομικά έργα, στα έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος, στις ενεργειακές συνδέσεις και στις ψηφιακές υποδομές.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, η χώρα δεν έχει αρκετά ώριμα έργα για το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε για την επόμενη μέρα. Σε αυτή τη λογική, όπως είπε, χρειάζονται καινούρια εργαλεία, που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, σεβόμενοι τη διαφάνεια, όπως είναι οι προτάσεις καινοτομίας για νέα έργα, που θα κατατίθενται από ιδιωτικούς φορείς, να αξιολογούνται και, αν εγκρίνονται, στη δημοπράτησή τους, θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό πόρων του ΕΣΠΑ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως πρέπει «να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Τις συμβάσεις παραχώρησης, τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, τις Συμβάσεις Επιπέδου Υπηρεσιών (SLA). Έτσι θα επιτρέψουμε την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με διαφανείς διαδικασίες. Χωρίς το κράτος να χρειαστεί να βάλει βαθιά και αμέσως το χέρι στην τσέπη».
Τρίτη προτεραιότητα για τη ΝΔ είναι ο εθνικός σχεδιασμός. «Γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν διαχρονικές αδυναμίες: Έλλειψη μακροχρόνιου σχεδίου και αδυναμία συντονισμού της κεντρικής διοίκησης με τις περιφέρειες. Το ότι υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αλλά και διαφορετικοί υπουργοί και περιφερειάρχες, δεν σημαίνει ότι είμαστε διαφορετική χώρα. Πρέπει να υπάρξουν, επιτέλους, κοινοί παρονομαστές. Ένας βασικός σχεδιασμός, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.
«Η χώρα δεν μπορεί να χάνει άλλο χρόνο. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί να καταδικάζεται στην ανεργία. Τα νέα παιδιά δεν μπορούν να εξορίζονται στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε μιζέρια. Χρειάζονται γρήγορες και χειροπιαστές λύσεις. Με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του ο τομεάρχη του κόμματος Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα καλά μελετημένο που χαρακτηρίζεται από μέτρο, ορθολογισμό και ειλικρίνεια, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν θα εξαγγείλει έργα που ούτε έχουν μελετηθεί, ούτε έχουν κοστολογηθεί. Όπως είπε, εξάλλου «οι μεγάλες φαραωνικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα ιστορικά αποτελούν προνόμιο των ιδεολογικών και πολιτικών μας αντιπάλων».
Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το λεγόμενο Unsolicited Proposals ή «Προτάσεις Καινοτομίας» κάτι που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε..
«Ξεκινά με την πρωτοβουλία του επενδυτή με μια ιδέα και μια μελέτη. Παραδίδει στις υπηρεσίες του υπουργείου τη μελέτη με πλήρη κοστολόγηση, χρηματοδότηση, χρονοδιάγραμμα, εκμετάλλευση. Κατόπιν, η υπηρεσία την αξιολογεί και μπορεί να κάνει 2 διαγωνιστικές διαδικασίες: εάν κρίνει ότι η μελέτη είναι τεχνικά καλή και πλήρης κάνει ανοικτό διαγωνισμό. Αντίθετα, εάν η υπηρεσία κρίνει ότι η ιδέα είναι καλή και το έργο βιώσιμο, αλλά η μελέτη δεν είναι πλήρης τεχνικά, τότε θέτει σε δημόσια διαβούλευση την παραδοτέα μελέτη. Με το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο θα υλοποιήσουμε έργα κερδίζοντας και χρόνο και χρήμα» είπε χαρακτηριστικά. Άλλα εργαλεία τα οποία και παρουσίασε είναι η ανεξάρτητη επαλήθευση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για ένταξη έργων στο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Φυσικών Πόρων κι Ανάπτυξης Υποδομών», η δημιουργία ψηφιακού «Εθνικού Μητρώου Υποδομών»και ακόμη η επίβλεψη δημοσίων έργων και μελετών και από πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρίες, όπου δεν επαρκεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων επιβλεπόντων μηχανικών, αλλά και μικρές θεσμικές προσθήκες αξιολόγησης, όπως το βαθμολόγιο έργων που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, σημαντική θέση στον σχεδιασμό έχει και η συντήρηση των οδικών, σιδηροδρομικών και άλλων έργων υποδομής.