Αιχμές Δανέλλη για Γεννηματά και Βορίδη: Ξεχάσατε τι έκανε η κυβέρνηση σας το 2014
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Σπύρος Δανέλλης σχετικά με την τροπολογία που αφορά την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή.
Ο βουλευτής, που φημολογείται πως θα είναι υποψήφιος για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή, θυμίζει πως πρώτος που εισηγήθηκε την κατάργηση του ασυμβίβαστου ήταν ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Μόνο που στη συνέχεια τόσο εκείνος όσο και στο ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ώστε να περιορίσουν τις διαρροές προς την ευρωβουλή γνωρίζοντας πως ερχόταν μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο.
«Όσο οι μικροκομματικές σκοπιμότητες επιβάλλουν την υποκρισία, τόσο το πολιτικό σύστημα θα βυθίζεται στην ανυποληψία και θα εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών η άποψη πως "όλοι το ίδιο είναι"» τονίζει σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά για «εξόφληση γραμματίων ενόψει ευρωεκλογών που αποκαλύπτει την απαράδεκτη συναλλαγή, στην οποία βασίζεται η ευκαιριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στην Βουλή» και του Μάκη Βορίδη ότι «τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά, μόνο εδώ, κανείς δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου», επισημαίνει ότι και οι δύο ξεχνούν πως δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου άλλαξε πλήρως το εκλογικό σύστημα, γιατί έκρινε πως αυτό τη συμφέρει. «Η τότε κυβέρνηση "πούλησε" μάλιστα ως δημοκρατικοποίησή τον σταυρό προτίμησης, μη διστάζοντας να επιβάλει μία και μοναδική εκλογική περιφέρεια για το σύνολο της χώρας! Παράλληλα, αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων σε 42, προκειμένου να ενεργοποιήσει περισσότερους στο κυνήγι των ψήφων. Τέλος, επιχείρησε και την άρση του παράλογου ασυμβίβαστου βουλευτή - υποψηφίου ευρωβουλευτή, το οποίο εντέλει "μάζεψε", μετά από εσωκομματικές αντιδράσεις» σημειώνει και προσθέτει «σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ξεχνώντας όλα αυτά, μιλούν για "πρωτοφανείς μεθοδεύσεις"».
Παραθέτει μάλιστα δήλωση του τότε υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στο ΒΗΜΑ FM 24/2/2014, σύμφωνα με την οποία «αυτό που θα γίνει είναι να αρθεί το ασυμβίβαστο. Όμως, για τη ΝΔ με απόφαση του προέδρου ο βουλευτής του Κοινοβουλίου που θα θελήσει να είναι υποψήφιος θα πρέπει πρώτα να υποβάλει την παραίτησή του.[…] τα άλλα κόμματα θα μπορούν να κάνουν αυτό που νομίζουν. Ο νόμος δηλαδή θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάζουν υποψηφιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα για το Ευρωκοινοβούλιο. […]».
Το θέμα τότε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με πολλά στελέχη να ζητούν ασυμβίβαστο και για τους υποψήφιους της αυτοδιοίκησης.