ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικοί υπό όρους οι Εισαγγελείς στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα - Σε αναμονή τα κόμματα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ναι υπό όρους λέει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στο νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας την ώρα που τα πολιτικά κόμματα τηρούν επιφυλακτική στάση. 

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επεσήμανε την αναγκαιότητα αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μετά από 70 χρόνια ζωής των ισχυόντων εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του σε μια σειρά διατάξεων των νέων Κωδίκων, που είναι ήδη σε διαβούλευση.

Ανέφερε ότι η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδίκων είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, ανέφερε ότι «επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε», ενώ είπε ότι θα συγκληθεί αύριο Πέμπτη η διοικητική Ολομέλεια για να αποφανθεί επί των νέων διατάξεων των Κωδίκων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, όπως είναι τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της μη καταβολής ΦΠΑ, της έκδοσης εικονικών τιμολογίων, της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων, της αρχαιοκαπηλίας, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και μολότοφ και άλλα.

Μάλιστα, τόνισε ότι εάν οι διατάξεις αυτές του νέου Κώδικα δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τα αδικήματα αυτά έως τις 31/3/2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας έτσι στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστια χρηματικά ποσά.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων και θεωρείται επιτυχημένος δικαστικός σχηματισμός.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση αναφέρεται αναλυτικά στις ενστάσεις της.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Η συνέντευξη τύπου έγινε λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. Σε αυτή οι πρόεδροι και μέλη των Ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών παρουσίασαν στους αρμόδιους τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της σταθερής βούλησης της Κυβέρνησης να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για τις προτάσεις των Επιτροπών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «από όλους διαπιστώθηκε η ανάγκη για αλλαγή των ποινικών κωδίκων μετά από 70 χρόνια εφαρμογής τους και διατυπώθηκαν θετικά σχόλια και προβληματισμοί σε επιμέρους ζητήματα. Όπως είναι γνωστό, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, οι αρμόδιες Επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης και τις προτάσεις του Υπουργείου».

Κατά τη συνάντηση η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την κυβέρνηση σε συνεννόηση ενώ ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Νίκος Παναγιωτόπουλος διατύπωσε τις αντιρρήσεις της Πειραιώς τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο προβληματικών νέων ρυθμίσεων που αφορούν σειρά άρθρων στο νέο Ποινικό Κώδικα, όσο και σε σχέση με το συντομότατο χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης.

Ζήτησε δε από το υπουργείο επαρκή χρόνο, ώστε να επεξεργαστούν σε ουσία και βάθος τους δύο Κώδικες και να τοποθετηθούν επακριβώς επί συγκεκριμένων διατάξεων, για τις οποίες εξέφρασε σαφή διαφωνία ως προς τις προτεινόμενες αλλαγές.

«Εάν ο Υπουργός είναι όντως ειλικρινής ως προς το πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης που πρέπει να επικρατήσει στη συνολική αναθεώρηση του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα, πρέπει να επιτρέψει στους πολιτικούς φορείς ουσιαστική συμμετοχή με περισσότερο χρόνο στο στάδιο της διαβούλευσης. Η ευθύνη για την εξασφάλιση ελάχιστου πλαισίου συνεννόησης ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση» σημειώνεται σε γραπτή δήλωση.

Ο Τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ Θοδωρής Παπαθεοδώρου ζήτησε πριν συζητηθούν οι λεπτομέρειες να δημιουργηθεί ένα οδικός χάρτης εξηγώντας πως δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση για 20 μέρες ή να συνδεθεί με την πολιτική επικαιρότητα και αντιπαράθεση. Ζήτησε η διαβούλευση να πάει τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου ώστε να υπάρξει χρόνος να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως να συζητηθεί ο χρόνο εφαρμογής του νομοσχεδίου κάτι που χαρακτηρίζει ιδιαίτερης σημασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν απάντησε στη δική πρόταση του βουλευτή αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανασυναντηθούν. «Τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται με ομαλό τρόπο από την πλευρά της κυβέρνησης» σχολίασε ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου.

Ο πρόεδρος της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και εκπρόσωπος του Ποταμιού Βασίλης Μαρκής μιλώντας στο CNN Greece σχολίασε πως για το Ποτάμι αποτελεί βήμα εκσυγχρονισμού η εισαγωγή των νέων κωδικών.

«Το Ποτάμι εδώ και πολύ καιρό τόνιζε αυτή την ανάγκη και ότι δεν μπορεί η χώρα μας να λειτουργεί με κώδικα του ‘50 που ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκείνης της εποχής» σημείωσε χαρακτηρίζοντας την ενημέρωση πολύ αναλυτική. Όπως μας είπε η συζήτηση θα συνεχιστεί ώστε να υπάρξει μια συνολική συμφωνία του πολιτικού κόσμου ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις και διευκρινήσεις που έδωσε η επιτροπή σε ερωτήματα για κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης