ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλογήρου για μολότοφ: Η χρήση παραμένει κακούργημα, η κατοχή γίνεται πλημμέλημα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων πρέπει να είναι καθαρή και να μη «θολώνει» με διαστρεβλώσεις για λόγους μικροπολιτικής και επικοινωνιακής ανάγκης των κομμάτων, διεμήνυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, επισημαίνοντας πως η μεταρρύθμιση τους είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με την ευκαιρία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, για την αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων απαιτούν θεσμικό σεβασμό.

Εξήγησε ότι οι προτάσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, είναι «καθαρές προτάσεις νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, είναι η αρχή εκκίνησης ενός συγκεκριμένου διαλόγου, ουσιαστικού διαλόγου, από μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αντιπροσωπευτική, η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης».

«Η δημόσια διαβούλευση πρέπει να είναι καθαρή και να μη θολώνει με διαστρεβλώσεις για λόγους μικροπολιτικής και επικοινωνιακής ανάγκης των κομμάτων, γιατί η μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων είναι εξαιρετικά σημαντική», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καλογήρου ενημέρωσε ότι θέματα τα οποία προβληματίζουν έχουν ήδη τεθεί υπόψη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και απηύθυνε σύσταση να «είμαστε προσεκτικοί».

Όπως δήλωσε, καμία πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν αλλοιώνει την προστασία της έννομης τάξης όσον αφορά τα ζητήματα της κατοχής των εκρηκτικών υλών και ξεκαθάρισε πως η χρήση εκρηκτικών παραμένει κακούργημα, αυτό που πλημμεληματοποιείται, σύμφωνα πάντα με την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, είναι η κατοχή.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, σε ένα νέο ποινολογικό σύστημα, στο οποίο προβλέπεται μεν πλημμεληματική δίωξη όσον αφορά τα ζητήματα αυτά, αλλά πλημμέλημα για το οποίο η ποινή θα εκτίεται.

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Καλογήρου προσέδωσε χαρακτηριστικά ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη «κομβικό σημείο» στις υπαρκτές και καθαρές ιδεολογικοπολιτικές γραμμές των δύο παρατάξεων.

Ταυτοχρόνως, επισήμανε ότι η κατεύθυνση στη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι το στοίχημα, ένα «προοδευτικό στοίχημα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα κερδηθεί στην επόμενη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Καλογήρου, ξεκάθαρα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογικό-πολιτικό χαρακτήρα, δεν είναι μια ουδέτερη πρόταση και γι' αυτό τον λόγο φαίνεται αρκετές φορές ενοχλητική.

«Ακούσαμε ότι κάποια άρθρα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα είναι αχρείαστα, οι αλλαγές που σχετίζονται με την οργάνωση του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας είναι αριστερός λαϊκισμός», ανέφερε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι μόνο, ότι δεν ψηφίζει βασικές αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο, όπως την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα και του άρθρου 13 σχετικά με τον πολιτικό όρκο, παραμένοντας καθηλωμένη σε αναχρονιστικές αντιλήψεις, όπως είπε.

Επίσης, ο κ. Καλογήρου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αρνείται την αναθεώρηση του άρθρου 5, παρ. 2, αναφορικά με την απαγόρευση διάκρισης φύλου, «φοβούμενη τη βαθιά συντηρητική της πτέρυγα», και για τα κοινωνικά δικαιώματα (αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, δημόσιος έλεγχος των βασικών κοινωνικών αγαθών), την ισότητα αμοιβής για ίση αξία αμοιβής ανεξαρτήτως ηλικίας εργαζόμενου, και ότι έχει να κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα, την αναθεώρηση του άρθρου 25 παρ. 3 για την αρχή της επιείκειας και την κατάργηση διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, τη βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού, την διάρκεια των βουλευτικών θητειών, το εκλογικό αναλογικό σύστημα και τα εκλογικά κωλύματα.

Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, για την οποία τόνισε ότι μεν υπήρξε η σχετική συναίνεση, ωστόσο, εκτίμησε ότι για τη διευκρινιστική δήλωση -η οποία μπορεί να δώσει καθαρή δικονομική διέξοδο σε σχέση με ποινικές υποθέσεις που έχουν ποινικές απολήξεις- υπάρχει επιδίωξη να μην ψηφιστεί με 180, δηλαδή, να καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η ψήφισή της σε μια επόμενη Βουλή.

Τέλος, ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην απόρριψη των προτάσεων της ΝΔ, οι οποίες - όπως είπε - είναι η «ενοχλητική» προστασία του δάσους, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο «δημοσιονομικός ζουρλομανδύας», δηλαδή, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, και θέματα της Δικαιοσύνης, για τα οποία είτε δεν απαιτείται αναθεώρηση, είτε δεν υπήρξε κοινός τόπος ή διαφώνησε η ίδια η Δικαιοσύνη (όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης