ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντάρτικο» κατά των θεσμών για πρώτη κατοικία

«Αντάρτικο» κατά των θεσμών για πρώτη κατοικία

Τη γνωστή συνταγή του αντάρτικου κατά των δανειστών σκέφτεται να επαναφέρει η κυβέρνηση για να δείξει τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους και την ίδια σε ό,τι αφορά την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει την μονομερή και χωρίς την «άδεια» των δανειστών νομοθέτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της συμφωνίας που ήδη έχει υπάρξει μεταξύ κυβέρνησης και ελληνικών τραπεζών.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν έδωσαν το πράσινο φως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι γιατί επικράτησε ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση. Ωστόσο, αντί αυτών, βλέπει να επικρατεί η παροχολογία ενόψει και εκλογών. Οι υπουργοί των οικονομικών που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πέρασαν το μήνυμα που ήθελαν μεταθέτοντας τις διαδικασίες για την εκταμίευση του ποσού για τις 5 Απριλίου αφού πρώτα συνεδριάσει το euro working group.

Η αίσθηση που αποκόμισαν οι συνομιλητές του Έλληνα υπουργού οικονομικών είναι ότι ναι μεν έχουν γίνει προσπάθειες για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος πρέπει όμως να δοθεί χώρος στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει καθυστερήσει η κυβέρνηση. Θεωρούν επίσης ότι ειδικά στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση «προστατεύει» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ ο νόμος για τους δανειολήπτες που δεν ολοκλήρωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε επαρκώς το πρόβλημα. Οι δανειστές δεν θέλουν η όποια συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας να είναι νόμος με συνεχή ισχύ αλλά κάθε χρόνο να επαναλαμβάνονται οι διαδικασίες προκειμένου να μην αισθάνονται οι δανειολήπτες ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Η κυβέρνηση από την δική της πλευρά θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει διαφορετικά αν δεν είχε μπροστά της τις εκλογές. Επειδή ο χρόνος που διανύουμε είναι εκλογικός χρόνος, το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της κυβέρνησης για να δείξει ότι δεν απεμπολεί την κοινωνική της ευαισθησία και πως δεν υπολογίζει πολιτικά τους δανειστές δείχνοντας έτσι ότι για τους δανειολήπτες πως μπορεί να πάει σε ρήξη μαζί τους. Κάτι τέτοιο φυσικά θα είχε ολέθριο κίνδυνο γιατί θα έδινε το σήμα για επιστροφή στο περιβάλλον του 2015 και οι θεσμοί δεν θα έκρυβαν την δυσαρέσκειά τους για αυτά που ενώ έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση , γίνεται προσπάθεια για να μην τηρηθούν.

Μια τέτοια απόφαση επίσης θα είχε ως αποτέλεσμα ρήξη με τις αγορές από τη στιγμή που η χώρα έχει βγει από το μνημόνιο και επιστροφή στην αβεβαιότητα. Όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό μονομερή θεσμοθέτηση του νέου νόμου Κατσέλη στην ουσία υποστηρίζουν την παλαιά συνταγή του «αντάρτικου» προς τους θεσμούς ευελπιστώντας με αυτόν τον τρόπο να κερδίσουν τη συμπάθεια των πολιτών και την ψήφο τους τελικά στις εκλογές. Αυτό όμως θα είχε αρνητικές συνέπειες που θα υποβάθμιζε την Ελλάδα ακόμη περισσότερο και θα έδινε την εντύπωση ότι είμαστε ως χώρα αναξιόπιστη.

Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται προς το παρών ότι έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για τη συνταγή που θα ακολουθήσει στους δανειστές ωστόσο αυτό που είναι περισσότερο ξεκάθαρο είναι ότι θα προχωρήσει στη συμφωνία με τους τραπεζίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτοντας τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες που έχουν πουλήσει πολλά από αυτά τα δάνεια σε ξένα funs .

Εκτός από την πρώτη κατοικία που οι δανειστές δεν είδαν να αντιμετωπίζεται με επάρκεια από την κυβέρνηση , είναι και άλλα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως τι γίνεται με τις οφειλές του δημοσίου, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων , η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας καθώς και η επαρκής στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Ασφαλώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «πυροβόλησαν» πολιτικά την κυβέρνηση με ανακοινώσεις που εξέδωσαν για την μην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.