ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ακούει το Μαξίμου

Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τοποθετεί η κυβέρνηση το ζήτημα που άνοιξε ο Πάνος Καμμένος με την πρότασή του για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών αποφεύγοντας να αναγάγει σε πρόβλημα της συγκυβέρνησης τις ιδέες του κυβερνητικού εταίρου.

Η κυβέρνηση επισήμως αποφεύγει να σχολιάσει το θέμα ωστόσο τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο Μαξίμου βλέπουν περισσότερο ως αντίδραση των ΑΝΕΛ στο σύμφωνο συμβίωσης όσα ανέφερε ο πρόεδρός τους για την θητεία των γυναικών και την δημιουργία στρατιωτικών λυκείων, όμως αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στην φωτιά .

Με εξαίρεση ίσως τον Νίκο Φίλη που ως αρμόδιος υπουργός φέρεται να έχει σχολιάσει πως δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση για την λειτουργία στρατιωτικών λυκείων.

Γιατί κατά τα άλλα μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να βγουν κόντρα στον κυβερνητικό εταίρο διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις ούτε στο πρόγραμμα, ούτε στον σχεδιασμό του κόμματός τους. Από τον γραμματέα της Κουμουνδούρου Πάνο Ρήγα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, ως την εκπρόσωπο Τύπου Ράνια Σβίγκου, τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και τον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Ζαχαριάδη.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν έχει καμία πρόθεση να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ούτε καν να ρίξει δίχτυα προς την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων.

Το Μαξίμου «κοιτάει» το Ασφαλιστικό

Μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να περάσει το ασφαλιστικό όσο πιο ανώδυνα γίνεται με τους 153 βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις. Το φλερτ που κάνουν κατά καιρούς υπουργοί ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα Λεβέντη εξηγείται -επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη- περισσότερο από την ανάγκη να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με ένα ακόμη κοινοβουλευτικό κόμμα παρά από κάποια επείγουσα πρόθεση να κλείσει μια συμφωνία με την Ένωση Κεντρώων στο άμεσο μέλλον.

Η κυβέρνηση προτιμά – κάτι που παραδέχονται και ορισμένοι υπουργοί της- να ψηφίσει μόνη της τα κρίσιμα νομοσχέδια από το να υποχρεωθεί έναντι «ανταλλαγμάτων» σε άλλες πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν νομοθετήματά της. Το σκεπτικό της στηρίζεται στην άποψη πως είναι προτιμότερο να περάσει μόνη της τα δύσκολα από το να βασιστεί στην στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα διατείνονται ότι έβαλαν πλάτη για την διάσωση της χώρας και για την επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Πάντως, το πρώτο κρίσιμο τεστ αναμένεται για τις 15 Ιανουαρίου με την ψήφιση του ασφαλιστικού, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η τρόικα θα αφιχθεί στην Αθήνα αμέσως μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης