ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος βουλευτής προκαλεί μέσα στη Βουλή: Οι «μονομερείς» ενέργειες στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες

Τούρκος βουλευτής προκαλεί μέσα στη Βουλή: Οι «μονομερείς» ενέργειες στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες
φωτό αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Ευκαιρία να προβληθεί και να επαναλάβει ακραίες θέσεις της Τουρκίας βρήκε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, προκαλώντας την παρέμβαση του επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών της γείτονος.

Συγκεκριμένα, ο Αχμέτ Γιλτίζ επανέλαβε πάγιες θέσεις της Τουρκίας η οποία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και εγκάλεσε την Κύπρο για μονομερείς ενέργειες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις διότι «η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες» ενώ υποστήριξε πως «η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο».

Πρότεινε μάλιστα τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων του νησιού στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων τονίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. «Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή», είπε ενώ έκανε λόγο για «συνέπειες» αν αποφασίσει διαφορετικά η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η τοποθέτηση του βουλευτή προκάλεσε τον παρέμβαση του επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμάν Ασκίν Μπακ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, εκτιμώντας πως «θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος». «Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας» είπε χαρακτηριστικά καλύπτοντας τις παραφωνίες του Τούρκου βουλευτή.

Το CNN Greece μίλησε με τον Χρήστο Καραγιαννίδη, τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ο οποίος υποστήριξε ότι ο εν λόγω βουλευτής πιθανότατα επιχείρησε να απαντήσει στις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος στην τοποθέτηση του είχε κάνει λόγο για κίνδυνο ατυχήματος λόγω των τουρκικών προκλήσεων.

«Η κουβέντα αυτή δεν είχε καμία θέση σε αυτή τη συνεδρίαση. Ζήτησα το λόγο διευκρινίζοντας πως η συνεδρίαση αυτή δεν μπορεί να λύσει διμερή ζητήματα και ορθώς, γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι να τα λύσουμε. Αυτά τα ζητήματα συζητούνται σε επίπεδο κυβερνητικό μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων και εμείς εδώ είμαστε για να συζητήσουμε τις προοπτικές της συμμαχίας και της ειρηνικής διαβίωσης των λαών στα Βαλκάνια» σημειώνει ο Χρήστος Καραγιαννίδης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ο οποίος συμφώνησε μαζί του. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Στην επιτροπή συμμετέχουν 60 βουλευτές οι οποίοι συμφώνησαν μαζί μας θέτοντας τέλος στη συζήτηση» συμπληρώνει ενώ χαριτολογώντας εξηγεί πως «η Τουρκία έχει εκατοντάδες βουλευτές. Εμείς δικαιούμαστε στους 300 να έχουμε ακραίους και εκείνοι όχι;».

Οι δηλώσεις Αποστολάκη

Τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο αναγνωρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις τόσο στον εναέριο χώρο όσο και σε αυτό των χωρικών υδάτων έχει κλιμακωθεί σε βαθμό επικίνδυνο.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση: «Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

Ο κ. Αποστολάκης γνωστοποίησε ότι στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν αποφασίστηκε με τον ομόλογό του κ. Ακάρ να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι θα συντελέσσει στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Μιλώντας για τα Βαλκάνια, θα μου επιτρέψετε να τονίσω, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας, και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε, καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των Ένοπλων Δυνάμεων της, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε υπηρεσίες Εναέριας Αστυνόμευσης, που ήδη προσφέρουμε στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, αλλά και κάθε άλλη δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωση της χώρας στις νατοϊκές δομές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.