ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχασμένη η Ευρώπη για Τσίπρα - Μητσοτάκη

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σε δύο μέτωπα είναι μοιρασμένοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης, που ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν θέση ενόψει των ευρωεκλογών στην κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόοδος ή συντήρηση; Κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά; Λαϊκισμός ή μεταρρυθμίσεις;

Νεοφιλελευθερισμός, σοσιαλδημοκρατία, αριστερά και ακροδεξιά: αυτά είναι μερικά από τα διλήμματα που τίθενται και τα συνθήματα των δύο πολιτικών αρχηγών.

Ο καθένας τους διαθέτει τις δικές του αναγωγές στην Ευρώπη και την ξεχωριστή υποστήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Με το προφίλ που διαθέτει στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας –δηλαδή του ανθρώπου που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, αφού πρώτα είχε υπογράψει και εκείνος ένα με δυσβάστακτα μέτρα και πρωτογενή πλεονάσματα στα ύψη- αναδεικνύεται ως ο ηγέτης που έχει προοδευτικό προφίλ αντίθετα με τους ξένους ομολόγους του, ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν στο χώρο της κεντροδεξιάς ή ακόμη και στην άκρα δεξιά. Έτσι, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, προσπαθεί να εισάγει τις διαφορές αυτές σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αναγκάζοντας τους ξένους να πάρουν θέση.

Ο κ. Τσίπρας παρομοιάζει την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, επίσης μέλος του ΕΛΚ. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί από το ΕΛΚ που κρατούν αποστάσεις από τις πολιτικές του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Νέο άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επέμεινε στη διεύρυνση του κόμματός του προς το ΚΙΝΑΛ.

Και αυτό παρότι το ίδιο το ΚΙΝΑΛ αντιστέκεται στις συνεχείς προκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως δεν διαθέτει τίποτε κοινό μαζί του.

Αντιμέτωπος με τα στελέχη που δεν βλέπουν με θετικό μάτι την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να τους πείσει για την αναγκαιότητα της συνεργασίας του χώρου ενόψει εκλογών αλλά και μετά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι:

«Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο. Και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης. Μαζί με τη Πορτογαλία και την Ισπανία. Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Όχι μόνος. Άλλα στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία».

Στο σημείο αυτό απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα, λέγοντας:

«Σας ζητώ λοιπόν με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας. Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς».

Και κατέληξε: «Το 2018 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο. Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν».

Υπέρ του Αλ. Τσίπρα ο Πιερ Μοσκοβισί

Ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα οικονομικής πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί , ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, μίλησε με πολύ θετικά λόγια για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, δίνοντας «πόντους» στον πρωθυπουργό ώστε να ξεπεράσει επικοινωνιακά τους αστερίσκους και τις «κίτρινες κάρτες» της έκθεσης της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή περίοδο.

«Και εγώ επίσης πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει» είπε ο Γάλλος επίτροπος, και πρόσθεσε :

«Η πρόθεσή μου και της Κομισιόν είναι να έχουμε μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και πιστεύω ότι τώρα είμαστε σε μια νέα φάση. Συμφωνώ με αυτό που είπατε, (απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ) είμαστε συνεργάτες και συνεργαζόμαστε μαζί».

Υπογράμμισε δε ότι η Έκθεση ήταν θετική και πως έχουν γίνει ήδη σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Και εργαζόμαστε μαζί για να ολοκληρώσουμε τις τελευταίες, προκειμένου, όπως κι εσείς έτσι και εγώ περιμένω, να υπάρχει θετική απόφαση στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου που θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ που είναι από μόνο του σημαντικό, αλλά που θα είναι και ένα σήμα στις αγορές και ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς γιατί θα δείξει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπέρ του Κ. Μητσοτάκη Μανουέλ Μπαρόζο

Στην αντίπερα όχθη από τον Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος χωρίς κανέναν ενδοιασμό τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υποσχέθηκε δε, αλλαγή του κλίματος στην περίπτωση που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλεγεί πρωθυπουργός στις εκλογές, λαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο απ’ ότι θα λάμβανε ενδεχομένως κάποιος άλλος Ευρωπαίος, προερχόμενος από την κεντροδεξιά παράταξη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε: «Οι αγορές ήδη τιμολογούν την πιθανή νίκη Μητσοτάκη. Την περιμένουν και γι’ αυτό είναι πιο σίγουρες για το μέλλον της Ελλάδας».

Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η δημόσια αναφορά του υποψήφιου για την προεδρία της Κομισιόν από το ΕΛΚ κ. Μ. Βέμπερ η δέσμευση για χαμηλότερα πλεονάσματα στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδειχθεί ως ο επόμενος πρωθυπουργός.

Αμέσως, τρεις θεσμικοί Ευρωπαίοι παράγοντες πήραν θέση στην πολιτική αντιπαράθεση του ελληνικού ζητήματος, δείχνοντας καθαρά τις προτιμήσεις τους ανάμεσα στους δύο κυρίους πρωταγωνιστές των ελληνικών εκλογών -του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ευκαιρία που του δίνεται επιχειρεί να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός για τις εσωτερικές διεργασίες στην κεντροαριστερά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης