ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ είχε ο Γιώργος Παπανδρέου

Συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ είχε ο Γιώργος Παπανδρέου
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ είχε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου

Σύμφωνα με πηγές της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζήτησαν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανάγκη ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Από το βήμα του 4ου Φόρουμ ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση πως ενόψει των ευρωεκλογών οι Σοσιαλιστές μπορούν να ανακάμψουν αν βρουν το θάρρος να θέσουν τα σωστά διλήμματα και να προτείνουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στη βάση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα κάνει την Ευρώπη πρωτοπόρα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μορφών ανανεώσιμης ενέργειας. «Μία πρόταση που θα αντιμετωπίσει και την κλιματική αλλαγή, αλλά και θα δώσει ευκαιρίες, θέσεις εργασίας καθώς θα προτάξει ένα άλλο μοντέλο και σκεπτικό γύρω από το τι σημαίνει ισορροπημένη ανάπτυξη που αγκαλιάζει όλους και αναδιανέμει δίκαια τους καρπούς της» σημείωσε.

Σε σχετική ερώτηση του Steven Erlanger των New York Times, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η στάση των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό στα κράτη-μέλη. Ιδιαίτερο ρόλο, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, έπαιξαν τα στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν αλλά και η έλλειψη αλληλεγγύης όταν η Ελλάδα ήταν στο έλεος των αγορών. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, δεν έπαψαν ποτέ να θεωρούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ένα μόνιμο παράγοντα ασφαλείας, ανάπτυξης και ενίσχυσης των δικαιωμάτων συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τον αν η ΕΕ δίνει στους πολίτες προστασία, οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ζωή, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως «η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το προσφυγικό αν οι χώρες του βορρά και νότου είχαν μοιραστεί βάρος». Υποστήριξε πως θα τα είχαμε καταφέρει στη χρηματοπιστωτική κρίση «αν είχαμε συνεργαστεί ως Ευρώπη και δεν είχαμε μείνει στο να προσπαθούμε να βρούμε το μουτζούρη. Αν η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενωμένα θα ήταν διαφορετικά».