Εκλογές 2019: Οι σχεδιασμοί και τα «όπλα» Τσίπρα, Μητσοτάκη και Γεννηματά στον δρόμο προς τις κάλπες
Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από τον Μάιο και να μετατεθούν λίγους μήνες μετά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην οικονομία από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.
Και αυτό για να δείξει πως ήταν ο μόνος σωστός δρόμος για να φτάσουμε στο σημείο που βρίσκεται η χώρα σήμερα, δηλαδή στη λήξη του δικού του μνημονίου και στην επιστροφή της ομαλής λειτουργίας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι αναφορές του κ. Τσίπρα για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ασφαλώς το ορόσημο που είναι οι κάλπες, τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει για τον Οκτώβριο χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει και τον Μάιο.
Για αυτό, άλλωστε, ο λόγος του είναι προεκλογικός και για αυτό και οι πράξεις του σηματοδοτούν κάτι ανάλογο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο έτσι και αλλιώς με τις ευρωεκλογές να δίνουν τον δικό τους τόνο στη συνολική πολιτική αντιπαράθεση.
Το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει μια σειρά επισκέψεων σε νομούς της χώρας αλλά και νομοθετικών εξαγγελιών που στόχο έχουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας διαφορετικής Ελλάδας.
Αυτή η Ελλάδα, κατά τον υφυπουργό εργασίας Α. Πετρόπουλο, έγινε από μαύρη άσπρη, καθώς όπως είπε ο ίδιος σε μαθητές, πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα παιδιά έτρωγαν αποφάγια από τα σκουπίδια ενώ τώρα με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η δήλωση αυτή προκάλεσε, φυσικά, έντονες αντιδράσεις.
Τα όπλα που επιστρατεύει ο Αλέξης Τσίπρας
Ωστόσο, παρά το γεγονός της διπλής αναβάθμισης του οίκου Moody's στην ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις των θεσμών για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεν έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, λόγω του πολιτικού κόστους.
Έτσι, προσπάθησε να αντιπαρατεθεί πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το θέμα του Νίκου Γεωργιάδη, με την ποινική προσωπική του υπόθεση και να αναδείξει όσο μπορούσε την συγκεκριμένη εξέλιξη για να καλύψει την αρνητική έκθεση της Κομισιόν που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις παροχές που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.
Βέβαια, η τακτική που ακολούθησε δεν αρμόζει σε μια κυβέρνηση η οποία διαθέτει ακόμη, υποτίθεται, αριστερές καταβολές.
Έτσι, εκτός της ευρύτατης πόλωσης και του έντονου διχασμού που θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, ο κ. Τσίπρας θα επιστρατεύσει και όλα τα επιχειρήματα του στην οικονομία.
Ήδη, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, υπεραμύνθηκε των επιλογών του σημειώνοντας ότι πριν από την δική του κυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο είχε υποβαθμιστεί και απαξιωθεί.
Όπως τόνισε :
«Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων» για να δείξει τη διαφορά ανάμεσα στον ίδιο και τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας παραθέτοντας στοιχεία για το ύψος της ανεργίας, την ύφεση την αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό από τις αγορές, την πολιτική και κοινωνική αστάθεια της εποχής εκείνης. Η πολιτική αστάθεια βέβαια υφίσταται σε ένα μεγάλο μέρος εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε χαρακτηριστεί ακτιβίστικη. Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019 είναι η νύχτα με την ημέρα»
Σημείωσε δε, ότι η χώρα συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής, θέλοντας να δείξει ότι για τον ίδιο μετράει αυτό το χρονικό διάστημα και πιθανώς όχι το παρελθόν των 3,5 ετών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, έστρεψε τα βέλη τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως το ζητούμενο τώρα για τη χώρα, είναι «να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δίχως όμως και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε εμμέσως τη ΝΔ ότι επιλέγει τη ρητορική του εθνικισμού για να συνδέσει τις αναφορές του με το τι επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος στο εσωτερικό, για κάθε πολιτική ηγεσία, Είναι ένας δρόμος που οδηγεί όμως αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο και τις χώρες και τους λαού τους» ενώ συμπλήρωσε ότι ο δρόμος της «ειρήνης και της συνεργασίας, είναι ο δύσκολος δρόμος και ο δρόμος της αληθινής πατριωτικής ευθύνης» τόνισε ο ίδιος.
Έτοιμοι στη Ν.Δ για την επίθεση της κυβέρνησης
Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν πλήρη επίγνωση ότι η επίθεση που θα δεχτούν από την κυβέρνηση και τον κύκλο διαφόρων συστημάτων που την εξυπηρετούν -φιλικά ΜΜΕ, μεταγραφές στελεχών κ.α- το διάστημα μέχρι τις εκλογές θα είναι πρωτοφανής.
Ήδη, πήραν μια γεύση με την υπόθεση Γεωργιάδη που προκαλεί κιόλας ερωτήματα λόγω της χαλαρής πολιτικής καταδίκης από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας. Έρχεται, όμως, και η υπόθεση Novartis για την οποία λέγονται πολλά, όχι όμως επίσημα αλλά μέσω διαρροών. Και αυτό ώστε να έχει ήδη στρωθεί το «χαλί» της αντιπαράθεσης και να έχει εμποτιστεί η κοινωνία πριν ανακοινωθεί κάτι επίσημα.
Πηγές της Ν.Δ δείχνουν, ωστόσο, να μην ανησυχούν διότι, όπως αναφέρουν, δεν επηρεάζει κανένα πολιτικό πρόσωπο η υπόθεση τουλάχιστον σε ό,τι τους αφορά.
Επισημαίνουν, επίσης, πως γίνεται ένα παιχνίδι διαρροών για συγκεκριμένα πρόσωπα από ορισμένους κύκλους , που άλλα λένε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τα ακριβώς αντίθετα προς τη δική τους πλευρά.
Ο δρόμος πάνω στον οποίο θα κινηθούν είναι εκείνος της «ήρεμης δύναμης» προκειμένου να δείξουν στους ψηφοφόρους πως η μοναδική λύση να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα είναι να αλλάξει κυβέρνηση και να επέλθει πολιτική αλλαγή.
Ο κ. Μητσοτάκης «ποντάρει» αρκετά στο ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει πλέον το ηθικό της προτέρημα και επίσης στο γεγονός ότι στις προτάσεις του σε ό,τι αφορά στην φορολογία των πολιτών που υπόσχεται να την μειώσει όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις για να δώσει «ανάσα», όπως λέει, στην ελληνική οικονομία που με κατάλληλα επενδυτικά κίνητρα θα μπορέσει να ξανά πάρει μπροστά.
Στα χέρια τους έχουν και δικούς τους φακέλους με σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως την περίπτωση του κ. Πετσίτη και των σχέσεων του με το Μέγαρο Μαξίμου, όπως και διάφορες άλλες υποθέσεις που χρήζουν περεταίρω έρευνα σημειώνουν.
Πιέσεις στο ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ κινητοποίηση από Κ. Λαλιώτη
Στις επικείμενες εκλογές θα παιχτεί και ένα επιπλέον στοίχημα. Το αν θα καταφέρει το ΚΙΝΑΛ να αντέξει στις πιέσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια ένα ακόμη στέλεχος να πάρει μεταγραφή για τον ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που στο ΚΙΝΑΛ το έχουν ξανά ακούσει αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ένδειξη.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι τελευταίες μεταγραφές δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα οφέλη στην κυβέρνηση αλλά αντιθέτως έχουν προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κεντροαριστεράς και για αυτό το λόγο η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι η επίθεση που δέχονται από το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει στο τέλος διαφορετικά αποτελέσματα θετικά για τους ίδιους.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη κινητοποιηθεί ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος ενεργοποιεί τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του σε όλη την Ελλάδα.
Τους παίρνει ο ίδιος έναν, έναν τηλέφωνο στους οποίους εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ και η κεντροαριστερά πρέπει να σταθούν όρθια και να αντέξουν στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Διότι, όπως λέει, αν πραγματικά πρέπει να αλλάξει κάτι στη χώρα αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, ώστε να έχει λόγο την επόμενη ημέρα.
Όπως εξηγούν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ο ίδιος συνομιλεί και με στελέχη που μπορεί να διαφωνούν με την τακτική της ηγεσίας.
Σε αυτούς επισημαίνει, όμως, πόσο χρήσιμη είναι η ψήφος τους εάν θέλουν πραγματικά να μην κυριαρχήσει ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για αυτό το λόγο, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε τη γραπτή δήλωση πριν από μια εβδομάδα όταν γράφτηκε στον Τύπο πως είναι υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.