Ο φόβος Τσίπρα - Μητσοτάκη μπροστά από τις κάλπες
Ανεξαρτήτως του χρόνου που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός να προκηρύξει τις εθνικές εκλογές, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια συνεχή προεκλογική περίοδο, με τα κόμματα και τα πολιτικά στελέχη να έχουν ανεβάσει για τα καλά τους ρυθμούς τους.
Αν και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται σίγουρα για τη νίκη τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, υπάρχουν σενάρια που κάνουν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την Πειραιώς να ανησυχούν.
Τσίπρας: Κίνδυνος να καταστραφεί ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας
Είναι ευδιάκριτη η τακτική διεμβόλισης του μεσαίου χώρου που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στόχος του αφενός να συγκροτηθεί ένα “μέτωπο προόδου” απέναντι στον πόλο της Δεξιάς, αφετέρου να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ η βασική συνιστώσα του προοδευτικού πόλου της “μεταμνημονιακής πολιτικής περιόδου”.
Ως εκ τούτου, το “αντι-δεξιό προσκλητήριο” του κ. Τσίπρα δεν έχει ορίζοντα μόνο τις επόμενες εθνικές εκλογές αλλά “βλέπει” και στο άμεσο μέλλον, θέλοντας στην Κουμουνδούρου να μαζευτούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλα τα πολιτικά στελέχη και οι κοινωνικές δυνάμεις που συμμερίζονται την ανάλυση περί καθόδου του “Έλληνα Όρμπαν”, όπως αποκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με δεδομένο ότι δύσκολα ανατρέπεται η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε μια πολιτικά διαχειρίσιμη διαφορά της τάξης του 4-5%, έτσι ώστε να αναδειχθεί σε κυρίαρχο του παιχνιδιού της επόμενης μέρας στη προσπάθεια ανασυγκρότητησης της Κεντροαριστεράς.
Με αυτό τον τρόπο θα έχει “το πάνω χέρι” απέναντι στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά και με δεδομένη τη διάλυση του Ποταμιού, θα είναι ουσιαστικά η μοναδική επιλογή για όσους ψάχνουν πολιτική στέγη σε αυτό το σημείου του πολιτικού φάσματος.
Προκειμένου όμως να επιτευχθεί ο στόχος της μικρής διαφοράς από την πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντλήσει ψηφοφόρους κυρίως από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Αν το πετύχει, αυτό συνεπάγεται με εκλογική καθίσηζη τόσο των κομμάτων της Κεντροαριστεράς όσο και των σχηματισμών αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, δεν αποκλείεται το σενάριο των πολλών σχηματισμών εκτός βουλής (ακόμα και το Ποτάμι δύσκολα θα μπει στη βουλή) κάτι που διευκολύνει την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις υπάρχει ακόμα και σενάριο η ΝΔ να κερδίζει αυτοδυναμία και με την είσοδο έκτου κόμματος στη Βουλή, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι έδρες της να ξεπεράσουν τις 160-165.
Είναι κατανοητό ότι ενός τέτοιου εύρους επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά την Κουμουνδούρου, διαβεβαιώνει ότι θέμα ηγεσίας δεν μπορεί να υπάρξει για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως στην περίπτωση που η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιας εμβέλειας τα πολιτικά σχέδια του Αλ. Τσίπρα για μετασχηματισμό του κόμματος σε μία ευρεία παράταξη της κεντροαριστεράς δεν θα βρίσκουν τόσο ευήκοα ώτα στο εσωτερικό του κόμματος.
Μητσοτάκης: Το στοίχημα των 180
Στη Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται σίγουροι για την πρωτιά του κόμματός τους στις επόμενες εθνικές εκλογές. Επιπλέον, οι πρώτες μετρήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνουν επικράτηση των περισσότερων υποψηφίων του κόμματος, τουλάχιστον στους σημαντικούς πολιτικά δήμους και περιφέρειες.
Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαίου και θεωρούν ότι σε όλες τις κάλπες θα εκφραστεί τόσο η δυασρέσκια των πολιτών για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η πίστη στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Αυτό που ανησυχεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν από άλλα κόμματα και κυρίως από το Κίνημα Αλλαγής.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά ότι τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας του θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον σκόπελο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με δεδομένη τη δυσκολία του να υποστηρίξει επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου (κάτι το οποίο έχει δεσμευτεί ο Αλ. Τσίπρας ότι θα ψηφίσει), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί “βοήθεια” προκειμένου να μην πάθει ό,τι και ο Σαμαράς το 2014.
Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός βουλευτών της ΝΔ, τόσο μικρότερη και η βοήθεια που θα χρειαστεί. Όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι διψήφιος ο αριθμός βουλευτών εκτός ΝΔ που θα χρειάζεται. Η πρώτη “δεξαμενή” που θα κοιτάξει είναι αυτή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Ανάλογα, βέβαια, και με την πρόταση που θα καταθέσει, ιδιαίτερα σημαντική θα αποδειχθεί η ανθρωπογεωγραφία της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ καθώς είναι δεδομένο ότι εντός του κόμμματος υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, ως προς την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Χαριλάου Τρικούπη σε μια τέτοια περίπτωση.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αφενός να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία στην επόμενη βουλή, όμως τον ενδιαφέρουν και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν τόσο από το δικό του ψηφοδέλτιο όσο και από τα άλλα κόμματα. Εκτός κι αν αποφασίσει να υπερπηδήσει το εμπόδιο που του στήνει ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας να ανανεωθεί η θητεία του νυν Προέδρου.