Πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία: Απέφυγε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Γιατί πρέπει τα νοσοκομεία να αγοράζουν μαγνητικούς τομογράφους, όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες;»: αυτή είναι η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα συζητηθεί πιο πολύ και συμπυκνώνει την κεντρική ιδέα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, το οποίο κατά τα άλλα χαρακτηρίζεται από γενικόλογες διαπιστώσεις και προτάσεις, αποφεύγοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία παρουσιάστηκε το Σάββατο (23/02/2019) σε ειδική εκδήλωση, εμβληματικού χαρακτήρα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί αναμονή πολλών μηνών, δεκάδες επισκέψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, καθώς και δημόσιες δηλώσεις στελεχών του Τομέα Υγείας που είχαν δημιουργήσει προσδοκίες. Ωστόσο, κρίνεται μάλλον απογοητευτικό το αποτέλεσμα για μεγάλη μερίδα των φορέων της Υγείας, εκτός ίσως από ορισμένα τμήματα της ιδιωτικής και δη της ασφαλιστικής αγοράς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα απόστασης μεταξύ του τι έλεγε η ΝΔ το προηγούμενο διάστημα και τι τελικά ανακοινώθηκε, είναι ο τομέας του φαρμάκου. Ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της ανεπάρκειας των κλειστών προϋπολογισμών και των μεγάλων υπερβάσεων της φαρμακευτικής δαπάνης με συνέπεια τεράστια ποσά σε υποχρεωτικές επιστροφές από τις εταιρείες. Τα κρίσιμα ζητήματα που έχει θέσει ο κλάδος και στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ακριβώς η διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, ένας δικαιότερος τρόπος υπολογισμού του clawback, η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και η ένταξή τους στην πρόληψη, καθώς και άλλων κατηγοριών σκευασμάτων, όπως τα παράγωγα αίματος η ζήτηση των οποίων είναι προσδιορισμένη.
Αυτά που ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στέλεχος του Τομέα Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είναι:
- Επιμερισμός του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε υπο-προϋπολογισμούς.
- Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων (κλινικές δοκιμές, ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών κλπ.) θα αφαιρούνται από το clawback.
- Υπογραφή πενταετούς συμφώνου μεταξύ κράτους και βιομηχανίας, το οποίο θα καθορίζει τις διμερείς σχέσεις, θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στην αγορά και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των εταιρειών. Άλλα κίνητρα για την εγχώρια βιομηχανία περιλαμβάνουν αυξημένες αποσβέσεις και μεταφορά φορολογικών ζημιών.
- Αποζημίωση των θεραπειών με βάση το αποδεδειγμένο θεραπευτικό όφελος. Μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων και διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ σε περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων με στόχο χαμηλότερες τιμές.
Οι γενικόλογες αυτές προτάσεις (για παράδειγμα δεν διευκρινίστηκε τι είδους επιμερισμός θα γίνει στη φαρμακευτική δαπάνη) δεν απαντούν στα κρίσιμα θέματα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και δεν απέχουν από την ήδη εφαρμοζόμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο φάρμακο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας το προηγούμενο διάστημα, στην οποία –σύμφωνα με πληροφορίες- φέρεται να είχε κάνει λόγο για ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης, εξαίρεση των εμβολίων και παραγώγων αίματος.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα, όμως, είναι οι δηλώσεις του Βασίλη Οικονόμου στο CNN Greece. Ο κ. Οικονόμου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου είχε πει: «Εμείς πιστεύουμε και έχουμε κάνει πρόταση και στη Διακομματική Επιτροπή του φαρμάκου στη Βουλή και στις γενικότερες τοποθετήσεις που μας ότι πρέπει να αυξηθεί (σ.σ. η φαρμακευτική δαπάνη). Να βγάλουμε από αυτή τη δαπάνη το εμβόλιο, το οποίο είναι πρόληψη και δεν πρέπει να νοείται στην αυστηρή φαρμακευτική δαπάνη, να βγάλουμε από αυτή τη δαπάνη τα παράγωγα αίματος, να βγάλουμε τα φάρμακα για το AIDS, ποσά τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο επίπεδο φαρμακευτικής δαπάνης ώστε να ανακουφιστεί και η βιομηχανία».
Ο κ. Οικονόμου είχε δηλώσει, επίσης, ότι σκοπός της ΝΔ είναι να μην υπάρχει clawback, με μία φαρμακευτική δαπάνη στο «πραγματικό επίπεδο, κοστολογημένα και αποδεδειγμένα». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, τον περασμένο Οκτώβριο, ζητούσαν συνολική εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και το αντίστοιχο clawback, και ένταξή τους σε ειδικό κονδύλι κοινωνικής πολιτικής, για την προαγωγή της πρόληψης και θωράκισης της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε για τα παραπάνω θέματα στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες πολιτικές ή αγνόησε τις προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου που βρίσκονταν στην αίθουσα του Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος» έμειναν μάλλον δυσαρεστημένοι και έκπληκτοι…