ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» της αντιπολίτευσης σε Κατρούγκαλο: Να μην δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση

«Πυρά» της αντιπολίτευσης σε Κατρούγκαλο: Να μην δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δυόμισι ώρες διήρκεσαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου αποτέλεσε η ενημέρωση και η συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ενώ συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Brexit καθώς και άλλες τρέχουσες εξελίξεις.

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του βρέθηκαν στο στόχαστρο των εκπροσωπων της αντιπολίτευσης οι οποίοι τον κάλεσαν να μην δεσμεύει η κυβέρνηση την χώρα και το κοινοβούλιο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στη συνεδρίαση ο Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε τόσο τους εκπροσώπους του Ποταμιού όσο και των ΑΝΕΛ παρά το γεγονός πως πλέον δεν είναι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Μετά τη συνεδρίαση ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις απαραίτητες πολιτικές συνεναίσεις ξεκαθαρίζοντας όμως πως «συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση». «Ακούστηκε από δύο τουλάχιστον κόμματα το επιχείρημα ότι επειδή το 2019 είναι εκλογικό, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη εκ μέρους της Κυβέρνησης διαχείριση των μειζόνων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει υπηρεσιακή Κυβέρνηση, είμαστε μια Κυβέρνηση πλειοψηφίας η οποία ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της. Πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα, ας πούμε σε σχέση με την Αλβανία και την εκεί συζήτηση σε σχέση με όλο το πακέτο των διαφορών μας. Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ο Νίκος Κοτζιάς την είχε φέρει πολύ κοντά σε πέρας. Επομένως, εμείς θα επιδιώξουμε να υπάρχει η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων και με δική μας πρωτοβουλία και με πρωτοβουλία των άλλων, κάθε φορά που θα μας ζητηθεί, δεν πρόκειται όμως να παραιτηθούμε από την υπευθυνότητα που έχουμε ως Κυβέρνηση να προωθήσουμε τα ζητήματα αυτά, τα οποία αφορούν κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς καμία διάθεση αιφνιδιασμού, χωρίς καμία διάθεση να διχάσουμε. Ακριβώς το αντίθετο. Όπως υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα, έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα ελληνοτουρκικά

Διευκρίνισε – με αφορμή αναφορά εκπροσώπου της αντιπολίτευσης- πως με την Τουρκία η μόνη συζήτηση που έγινε για τα νησιά «αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας, ακριβώς γιατί ένα από τα θέματα που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι η πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και για το θέμα το μεταναστευτικό».

Ανέφερε πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Προέδρου Ερντογάν ήταν «η επανεκκίνηση του διαλόγου σε συστηματική και οργανωμένη βάση και η προσπάθεια εφαρμογής των ήδη ληφθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά το παρελθόν, από το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ μέχρι τα πιο πρόσφατα, σε μια κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης».

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον υπουργό, επιβεβαιώθηκε η εθνική γραμμή επί του Κυπριακού, «να τονιστεί εκ μέρους της Ελλάδας η διεθνής του διάσταση, η διάστασή του ως ενός θέματος εισβολής που πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως με όρους Διεθνούς Δικαίου και με μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε γνωστό πως τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας, με τον ίδιο τρόπο και με τον όρο της αμοιβαιότητας με την αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, ενόψει Brexit.

Αναφορικά με τη στάση της χώρας στο θέμα της Βενεζουέλας ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως «όχι απλώς δεν είναι διαφορετική η θέση μας από τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς συνδιαμορφώσαμε μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη θέση του κοινού μας πολιτικού σπιτιού, να επιδιωχθεί, δηλαδή, δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση, με τον λαό της Βενεζουέλας να εκφράζεται, και ακριβώς εντοπίζοντας τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύσταση μιας ομάδας κρατών, η οποία θα εξασφάλιζε τις συνθήκες διεξαγωγής τίμιων εκλογών για να μπορέσει να μιλήσει ο λαός της Βενεζουέλας».

Τι είπαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Νέα Δημοκρατία ήταν τα δύο κόμματα που δια των εκπροσώπων τους ζήτησαν από τον Γιώργο Κατρούγκαλο να μην προχωρήσει σε δεσμευτικές αποφάσεις.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε δηλώσεις του σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μείζονων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας».

Ερωτηθείς αν αντιτίθεται η ΝΔ στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ή στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «η περίοδος των τελευταίων μηνών, ενός εκλογικού έτους, επιβάλλει με καλή πίστη στις κυβερνήσεις για μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, διότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν δεδικασμένα μόνο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και προηγούμενου σε σχέση με ζητήματα που έχουμε και με άλλες χώρες». Προσέθεσε πως «μια τέτοια κίνηση στο Ιόνιο ή όπως είχε αρχικώς ακουστεί ακόμα και με επέκταση της ίδιας λογικής σε ένα τμήμα του Αιγαίου, που όπως και να το κάνουμε είναι μια περιορισμένη χρήση ενός δικαιώματος της Ελλάδας, δημιουργεί δεδικασμένα και προηγούμενα». Υπό αυτή την έννοια, επανέλαβε πως σε «ένα εκλογικό έτος από μια απερχόμενη κυβέρνηση ζητάμε να λάβει υπόψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες μείζονες κινήσεις που δεσμεύουν τη χώρα για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είπε πως ήταν αφιερωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δευτερευόντως στην πορεία της Ευρώπης, με έμφαση στο Brexit.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών είπε πως η ΝΔ επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία, αλλά ο διάλογος αυτός για να είναι παραγωγικός και ουσιαστικός πρέπει να γίνεται σε ένα περιβάλλον που να το επιτρέπει, συμπλήρωσε. Σε αυτό πλαίσιο, σημείωσε πως το περιβάλλον που διαμορφώνει η πρακτική της Τουρκίας, της συνεχούς έντασης, των προκλήσεων και των παραβιάσεων δεν είναι περιβάλλον που διαμορφώνει όρους ενός παραγωγικού διαλόγου, αλλά μια κατάσταση έντασης.

Αναφερόμενος στα άλλα ζητήματα που τέθηκαν στο Συμβούλιο, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως είπε, «η χώρα να προσαρμόσει τη θέση της στο ζήτημα της Βενεζουέλας με τις θέσεις της ΕΕ, γιατί θεωρούμε ότι οι αποκλίσεις της ελληνικής θέσης από τις ευρωπαϊκές θέσεις πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας, ειδικά μέσα στην ΕΕ».

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος με αναφορές στην Αλβανία.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε πως η άποψη του Ποταμιού στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοικτοί και ταυτόχρονα «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, και διπλωματική και αμυντική, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, και πάντα να επιδιώκουμε μια ευρωπαϊκή ομπρέλα στο θέμα του Brexit». Επισήμανε μάλιστα πως το μάτι μας πρέπει να είναι στη μεγάλη ελληνική παροικία που βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία και πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες επιπτώσεις του Brexit.

Στην Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη κατά την εφαρμογή της» τόνισε προσθέτοντας πως «δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται παρόλο που ο υπουργός είπε ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας».