ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιχείρηση» μείωση πλεονασμάτων για τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει εκλογών

«Επιχείρηση» μείωση πλεονασμάτων για τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει εκλογών
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ένα νέο «στοίχημα» καλείται να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας: να διασφαλίσει όσο μπορεί τη μείωση της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία. Στόχος του, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το ποσοστό του 3,5%, που είναι απαγορευτικό για την ανάπτυξη της χώρας.

Ήδη έχει αρχίσει σιγά-σιγά μία άτυπη συζήτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλαπλές εκλογικές μάχες προκειμένου να επικρατήσει έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παίξει και το «χαρτί» της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος –κάτι που έχει ήδη κάνει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους για νέα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Φαίνεται, λοιπόν, πως στο δρόμο προς τις κάλπες το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει νέο πολιτικό «χτύπημα» στη Νέα Δημοκρατία.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους θεσμούς είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε αυτό φάνηκε και πολύ καθαρά στη χτεσινή συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, με τον ΥΠΟΙΚ να λέει ότι πως μακάρι τα πλεονάσματα να ήταν χαμηλότερα.

Η κυβέρνηση θέλει πριν από τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές -αν φυσικά γίνουν ταυτόχρονα τον ερχόμενο Μάιο- να μπορέσει να μιλήσει με περισσότερη σαφήνεια, έχοντας πάρει πρώτα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Περιμένει στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που εκεί θα φανεί αν μπορεί η κυβέρνηση να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο: Να χαμηλώσει ο «βραχνάς» του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η θετική έκθεση που περιμένει να έρθει η κυβέρνηση προϋποθέτει οι δείκτες της μικροοικονομίας να βελτιωθούν και εφόσον γίνει αυτό, τότε ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου στο «δώρο» της Κομισιόν.

Μια νέα συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή για να τονωθεί η οικονομία και η αγορά της χώρας.

Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών και ο υποψήφιος για την Κομισιόν από το ΕΛΚ κ. Βέμπερ, που φιλοξενήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.

Ο κ. Βέμπερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση βεβαίως που συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, αν αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων τότε αυτομάτως ανοίγει ο διάλογος συνολικά σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη και την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που φαίνεται ότι επηρεάζουν τη Γηραιά Ήπειρο.

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα έχει διαφανεί ότι η Γερμανία και ειδικά η καγκελάριος Μέρκελ έχουν κάνει ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους σε ό,τι αφορά στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ότι απαιτείται τόνωση της οικονομίας για να υπάρξει διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό γίνεται εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς, η οποία φοβίζει τον παντοδύναμο ευρωπαϊκό βορρά και γι’ αυτό ίσως φανεί μια αλλαγή στη γενικότερη φιλοσοφία της.

Σε περίπτωση που υπάρξει μείωση των πλεονασμάτων, θα επωφεληθεί φυσικά η Ελλάδα αλλά σίγουρα θα δοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη η ευκαιρία να βρει τον προσανατολισμό της και να εξαφανίσει τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την ακροδεξιά, όπως αυτή εκφράζεται σε κάθε χώρα της Ε.Ε. ξεχωριστά.