ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μείωση φορολογίας και επαναδιαπραγμάτευση πλεονασμάτων οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Μείωση φορολογίας και επαναδιαπραγμάτευση πλεονασμάτων οι προτεραιότητες Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟ

Μείωση της φορολογίας μέσω νέου «φορολογικού» στις 30 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από ένα χρόνο είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη στου στο CNBC σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε ένα μήνα από την εκλογή της, η Νέα Δημοκρατία θα αρχίσει να μειώνει τους φόρους».

«Μια ριζική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα της επόμενης κυβέρνησης, ήδη από τον πρώτο μήνα. Είναι καιρός να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στους πολίτες, αλλά και στις διεθνείς αγορές ότι δεσμευόμαστε για ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων, ότι θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και να στηρίξουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια οι Έλληνες υπέφεραν πολύ» ότι έχουν επιβαρυνθεί από την υπερβολική λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι «επόμενες εκλογές θα αφορούν την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα».

Στη συνέντευξη στη δημοσιογράφο Σίλβια Αμάρο δεσμεύθηκε πως το 80% του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου θα κατευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Θεωρώ τον στόχο αυτόν υπερβολικά αυστηρό. Έχω εξαρχής δηλώσει ότι θα σεβαστώ τις συμφωνίες που έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση. Ωστόσο έχω επίσης καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εφόσον κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να λάβουμε ως επιβράβευση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από το 2021 και το 2022. Δυστυχώς η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2020 είναι πολύ κοντά για να αρχίσει να ισχύει κάποια αλλαγή νωρίτερα. Αυτό επομένως που ζητώ είναι πολύ συγκεκριμένο: δώστε μου 12 μήνες να πείσω τους πιστωτές μας και τις διεθνείς αγορές, ότι πραγματικά εννοούμε όσα λέμε» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα μπορεί στ’ αλήθεια να αλλάξει και να αποκτήσει η ίδια την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, ώστε οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε να μην γίνονται, επειδή κάποιος μας τις επιβάλλει, αλλά επειδή πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε προτείνει. Μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη αλλά θα διατηρούν παράλληλα το κοινωνικό τους χαρακτήρα. Εφόσον, λοιπόν, συμβούν όλα αυτά, θα κάνουμε σε 12 μήνες μια συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Σε μια εποχή που μιλάμε πολύ για τους λαϊκιστές, για τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις απειλές της πολιτικής αστάθειας, μπορεί στην Ελλάδα να υπάρξει μια κεντροδεξιά, μετριοπαθής, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική εντολή. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος, και ότι ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας θα έχει βγει πια από την εξίσωση. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τους διεθνείς επενδυτές καθώς αναλύουν ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ» τόνισε σε άλλο σημείο.