ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση της Εισαγγελίας για την υπόθεση Πολάκη-Στουρνάρα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο πρώτος από την ATTICA BANK.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί καταρχάς αν καταγράφηκε η συνομιλία χωρίς την συναίνεση του κ. Στουρνάρα, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, κι εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς διέρρευσε η επίμαχη συνομιλία σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα πάντως με εισαγγελικές πηγές εάν υπάρξουν ενδείξεις πως η καταγραφή έγινε από τον κ.Πολάκη, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες αφού όπως προβλέπεται από το νόμο, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασχοληθεί περαιτέρω όταν σε μία υπόθεση υπάρχει εμπλοκή υπουργού.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το πρωί της Τρίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «ανήκουστη προσπάθεια να επηρεαστεί η διοίκηση της ΤτΕ» ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση να παρέμβουν.

Λίγη ώρα αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές».

Είχε προηγηθεί η απάντηση του Παύλου Πολάκη στον κεντρικό τραπεζίτη, μέσω κοινωνικών δικτύων.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Πολάκης ξεκαθαρίζει πως όντως τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα και πως το περιεχόμενο στης συνομιλίας είναι αληθές. «Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα» τονίζει, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός, και συνεχίζει: «Ο κος Στουρνάρας καλό είναι να θυμάται την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί και όταν στήνει σκευωρίες εναντίον μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο όποτε τον βολεύει».

Κάνει δε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης από πλευράς του κ. Στουρνάρα, λέγοντας πως διέταξε έρευνα για το δάνειο που νομίμως έλαβε και «έσπευσε αυτό να το διαρρεύσει στα ΜΜΕ με επίσημη διαρροή της ΤτΕ».

«Ακολούθως φρόντισε να διαρρεύσει ότι ουδέν μεπτόν ευρέθη μόνο μόλις τελείωσαν τα δελτία των ειδήσεων. Και σήμερα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα διαδίδοντας ότι δήθεν εγώ τον ηχογραφούσα εν άγνοια του» έγραψε ο κ. Πολάκης, και συμπλήρωσε: «Αφού δε μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών. Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω : Εγώ μιλάω καθαρά και ευθέως σε όλους. Δεν εκβιάζω. Ζητάω και διεκδικώ το δίκιο και το σωστό. Και λέω ευθέως και ξανά στο κο Διοικητή: Αν έσπευσε να ελέγξει μόνο το δικό μου δάνειο και δεν θα πράξει το ίδιο και με τα δάνεια του κου Μητσοτακη, της κας Σπυρακη, του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, θα αποδείξει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά.
Και μάλιστα ως κάτι ακόμη χειρότερο: Ως διώκτης μου, μόνο και μόνο επειδή βγάζω στη φόρα τις παρανομίες του ΚΕΛΠΝΟ στις οποίες δυστυχώς για αυτόν εμπλέκεται η σύζυγος του. Με δυο λόγια ο κος Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του. Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κο Στουρνάρα».

Παρέμβαση Πολάκη και στη Βουλή

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην υπόθεση και από τη Βουλή.

«Επειδή εδώ και 3-4 μέρες έχει εξαπολυθεί μία τεράστια επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα μου, αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω. Κοιτάξτε ποια είναι η μεγάλη εικόνα. Βγαίνει ο Τσουκάτος στο δικαστήριο και λέει ότι το 2000 στο ΠΑΣΟΚ, πήρε 16 δισεκατομμύρια δραχμές από εταιρείες, που κρατάνε την ανωνυμία τους, οι οποίες και σήμερα χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα, για να κάνει εκλογές το κόμμα. Βγαίνει στην επιφάνεια ότι το “Πρώτο Θέμα” χρηματοδοτήθηκε από εφοπλιστή, με 1,8 εκατ. ευρώ.Βγαίνει ότι ο ίδιος εφοπλιστής έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία της Μαρέβα Μητσοτάκη με 800 χιλ. ευρώ. Και ποιο είναι το θέμα των ημερών; Ότι εγώ πήρα δάνειο 100.000 ευρώ» είπε στη Βουλή ο κ. Πολάκης, και συνέχισε: «Που είναι οι υπερασπιστές των προσωπικών δικαιωμάτων να υπερασπίσουν την κατακρεούργησή μου και αυτή της οικογένειάς μου;».

Επιβεβαίωσε, μάλιστα, για ακόμη μια φορά τη συνομιλία, όπως αυτή δημοσιεύτηκε από το «Ντοκουμέντο».

«Δεν υπάρχει διάψευση του περιεχομένου της συνομιλίας» τόνισε ο κ. Πολάκης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα γελοιότητες τα περί κακουργηματικής πράξης.

Αντιδράσεις

Η χτεσινή διαρροή του διαλόγου της συζήτησης μεταξύ των Πολάκη και Στουρνάρα, αναφορικά με τον έλεγχο που θα διενεργηθεί στο δάνειο που έχει λάβει ο αναπληρωτής υπουργός από την Attica Bank, έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του διοικητή της ΤτΕ:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή.

Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος»

Ο διάλογος

Ο διάλογος Πολάκη-Στουρνάρα δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα και σχολιάστηκε και από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.

Στην επικοινωνία τους, ο κ. Πολάκης ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του δανείου του να ασχοληθεί και με σειρά δανείων που έχουν χορηγηθεί από τραπεζικά ιδρύματα σε κόμματα και πολιτικούς.

Αναλυτικά η συνομιλία Πολάκη - Στουρνάρα:

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, ο ίδιος.
Π: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.
Σ: Γεια σας τι κάνετε;
Π: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.
Σ: Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι
Π: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.
Σ: Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση.
Π: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια.
1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,
2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,
3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,
4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.
Σ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουν διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.
Π: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;
Σ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.
Π: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…
Σ: Μπα, όλοι δικοί μου είναι.
Π: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;
Σ: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν.
Π: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.
Σ: Μάλιστα, καλά.
Π: Καλό απόγευμα.
Σ: Καλό απόγευμα.

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» είπε πως θεώρησε πως ο συνομιλητής του αστειεύεται όταν του είπε πως η συνομιλία τους καταγράφεται. Η ίδια εφημερίδα γράφει πως ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και του εξέφρασε τη δυσφορία του.

Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Πολάκης επανήλθε με νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Και τώρα κύριε Αρχιτραπεζίτα;; (...) Θα περιμένω 3 μέρες να ελέγξετε ΚΑΙ τα δάνεια που σας είπα στο τηλέφωνο....Μετά ,αν δεν ,....θα ρθω από κει να κουβεντιάσουμε από κοντά», έγραψε ο ίδιος, απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα.

Εντονότατη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Πολάκη ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία».

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη-Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους. Η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία» γράφει η ανακοίνωση της ΝΔ και καταλήγει:

«Θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτήν την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

Με τη σειρά του, το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για «μεθόδους μαφίας».

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας. Ο νυν Υπουργός μαγνητοφωνεί παρανόμως τον κεντρικό τραπεζίτη, τον απειλεί ευθέως και δημοσιοποιεί την συνομιλία. Οι τέως Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται με απειλές τύπου υποκόσμου για παράνομες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης από ξένα κέντρα 50εκ, για την συμφωνία των Πρεσπών και αδιαφανείς αναθέσεις», τονίζει το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει:

«Ζούμε καταστάσεις Μαδούρο. Καθεστωτισμός, αμοραλισμός. Κύριος υπεύθυνος ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Παρακμή και εκφυλισμός. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει ο Ελληνικός λαός».

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε σχετικά:

«Ο Π. Πολάκης είναι ένας εξαιρετικά έντιμος άνθρωπος, μέχρι αηδίας θα έλεγα, το δάνειο δεν κινείται στη σφαίρα της αδιαφάνειας, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης» δήλωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης