Το άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά θα έχει και συνέχεια
Στο πλαίσιο των μετεκλογικών συνεργασιών θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο στόχαστρο των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται κυρίως τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ με τους Χρήστο Σπίρτζη και Θάνο Μωραΐτη να έχουν αναλάβει τις διερευνητικές επαφές σε συνεννόηση με τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Επιθυμία του πρωθυπουργού πλέον δεν είναι μόνο η μεταγραφή στελεχών αλλά κυρίως να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη Φώφη Γεννηματά και να εξετάσουν πως θα μπορέσουν τα δύο κόμματα να συνεργαστούν την επόμενη μέρα των εκλογών.
Το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαιτέρως δύσκολο καθώς η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αλλά και της σκληρής ομάδας του Ευάγγελου Βενιζέλου η οποία πολύ δύσκολα θα συμφωνούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όσον αφορά τον πρώτο, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα μπορούσαν να αμβλύνουν την στάση του.
Οι πιέσεις που πια ασκούνται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον στόχο έχουν να στείλουν το μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη πως η συνεργασία στα πλαίσια ενός προοδευτικού πόλου είναι μονόδρομος.
Μάλιστα αυτό υποστήριξε και δημόσια ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό news 24/7 υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ θα δυσκολευτεί να μπει στην επόμενη Βουλή ενώ προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ». «Θα υπάρξουν ρήγματα. Το ΚΙΝΑΛ θα δυσκολευτεί ακόμη και στην κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Είναι η πολιτική μου εκτίμηση ότι θα δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αποκάλυψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μετεκλογικής συνεργασίας προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, επιδιώκοντας προγραμματικές συγκλίσεις, διευκρίνισε μάλιστα ότι η πρόσκληση θα απευθυνθεί και προς την Φώφη Γεννηματά και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Διαβάστε επίσης:
«Άλλο η πολιτική κριτική, άλλο η στοχοποίηση» λέει η Παπακώστα για την αγωγή σε Μητσοτάκη
Σπυράκη: Η συζήτηση για τις πινακίδες είναι ήσσονος σημασίας (vid)
«Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω»: Αυτά είναι τα μηνύματα Καμμένου σε Κοτζιά
Για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπουργοποίηση στελεχών του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ υπέρ της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απελευθερώσει πολλές δυνάμεις. Αν αξιοποιούσαμε κάποιον που είχε πάρει θέση υπέρ της κυβέρνησης θα είχαμε την κριτική ότι συναλλασσόμαστε και εξαγοράζουμε..».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον Alpha 9,89 υποστήριξε πως «ως κυβέρνηση, αλλά και ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου» σημειώνοντας ότι «σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται όλες οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος», συμπεριλαμβανομένου του ανασχηματισμού.
«Αυτό δεν ξεκινά τώρα, γίνεται εδώ και καιρό», διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι «η έξοδος από τα μνημόνια που αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό, καθώς και η στροφή της ΝΔ προς την Ακροδεξιά, αλλά και η σύμπλευση, δυστυχώς, της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ μαζί της, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη συσπείρωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Συσπείρωση που μπορεί να γίνει μόνο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αναντίστοιχη με την επιθυμία του κόσμου της Κεντροαριστεράς, που αντιλαμβάνεται ότι απέναντι στην ακροδεξιά διολίσθηση της ΝΔ είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός πόλος, με διατήρηση, βεβαίως, της διακριτότητας και της αυτονομίας κάθε συλλογικότητας, κίνησης και προσώπου που συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.
Επισήμανε ότι «προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είχαμε δραματικές αποκαλύψεις από ένα πρώην κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Τσουκάτο, ο οποίος ομολόγησε ότι 16 δισεκατομμύρια δραχμές μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μέσα σε έναν χρόνο, την περίοδο παντοκρατορίας του κυρίου Σημίτη, αλλά από μερίδα των ΜΜΕ δεν βρέθηκε θέση ούτε στα μονόστηλα για μια τόσο συγκλονιστική είδηση, που δεν αφορά ένα πρόσωπο, αλλά τον τρόπο λειτουργίας συνολικά του παλιού δικομματισμού».
«Πρέπει να συναντηθούν και συνομιλήσουν με ειλικρίνεια, όλοι όσοι αντιλαμβάνονται ότι η σύγκρουση με το σύστημα διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου, αλλά και για το σταμάτημα της ακροδεξιάς», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.