ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς άνοιξε η «πόρτα» του ΣΥΡΙΖΑ σε Τόλκα και Μωραΐτη

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Mε… πόλεμο απαντούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που μιλούν για επιμονή από διαρκή στόχο τη διάλυσή του κινήματος μέσα από τη διεμβολή στελεχών που επιχειρεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στελέχη που συνομιλούν με την Φώφη Γεννηματά σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε πρόσωπα σε θέσεις υφυπουργών, όχι με βάση το συμφέρον της χώρας από την αποτελεσματικότητα του έργου τους αλλά με βάση το προσωπικό συμφέρον του ίδιου και με στόχο να κυριαρχήσει στο κεντροαριστερό χώρο, καταπατώντας θεσμούς, εξαγοράζοντας συνειδήσεις και διαλύοντας κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες.

Η υπουργοποίηση δύο πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ, όπως οι κ.κ. Α. Τόλκας και Θ. Μωραΐτης, δείχνει πως ο πρωθυπουργός θέλει να περιορίσει το κίνημα πριν από τις εκλογές με στόχο να επωφεληθεί το ποσοστό και να αναγκάσει τη Φώφη Γεννηματά να τον προσεγγίσει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, έχουν διαφορετική ανάγνωση των αποτελεσμάτων των κινήσεων του κ. Τσίπρα.

Πιστεύουν ότι το κόμμα τους δεν συνθλίβεται από την πίεση που ασκούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ αλλά αντίθετα, συσπειρώνεται.

«Αν δείτε τι γράφουν σχόλια αναγνωστών στο διαδίκτυο για τους μεταγραφέντες του κ. Τσίπρα, θα καταλάβετε για το αν βρίσκουν αποδοχή και οι μεταγραφές αλλά και τα ίδια τα πρόσωπα» αναφέρουν συνομιλητές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια ώρα, το επίσημο σχόλιο που έγινε από τη Χαριλάου Τρικούπη για τους κ.κ. Τόλκα και Μωραΐτη, που ορκίζονται τη Δευτέρα υφυπουργοί της κυβέρνησης, είχε και προσωπικές απαξιωτικές αιχμές.

«Η επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία της παράταξης μας πέφτει στο κενό, εκφυλίζεται σε παράγκα Γ’ Εθνικής. Αλλά τίποτα δεν τους σώζει. Όσο για τους πολιτικά εξαγορασθέντες υφυπουργούς είναι γνωστοί κυνηγοί καρέκλας», ήταν χαρακτηριστικά η «δηλητηριώδης» απάντηση του Κινήματος Αλλαγής προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προς τα δύο αυτά στελέχη.

Τι μεσολάβησε

Εδώ και καιρό φημολογούνταν πως τόσο ο πρώην υφυπουργός του Γιώργου Παπανδρέου Άγγελος Τόλκας αλλά και ο επίσης υφυπουργός κ. Μωραϊτης επίσης είχαν αρχίσει συνομιλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και με πασοκογενείς υπουργούς, όπως τους κ.κ. Σπίρτζη, Μπόλαρη και Κουρουμπλή.

Στην ουσία, αυτοί οι υπουργοί ήταν ο «προθάλαμος» για να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα δύο συγκεκριμένα στελέχη.

«Παραμέρισαν τα χρόνια που ήταν στο ΠΑΣΟΚ, τους αγώνες που έδωσαν από νεανική ηλικία για μια θέση στην καρέκλα της εξουσίας» ήταν το σχόλιο στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο γραμματέας του κόμματος Μανόλης Χριστοδουλάκης, που αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από το ΚΙΝΑΛ τα δύο αυτά στελέχη σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, έδειξε καθαρά πως κινήθηκαν από προσωπικές φιλοδοξίες και όχι γιατί δήθεν είχαν διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά στην κεντρική πολιτική γραμμή που εφαρμόζει η Φώφη Γεννηματά.

«Μετά την υπουργοποίηση των Μωραΐτη-Τόλκα έφτασε η στιγμή να τα πούμε όλα: ο κ.Τόλκας ζήτησε πέρυσι να γίνει Γραμματέας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ μετά το Συνέδριο 2018 και απερρίφθη. Του έγινε η πρόταση για τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια ζήτησε να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας και επίσης απερρίφθη. Και για όλους αυτούς τους λόγους ζήτησε να βρει καρέκλα αλλού.

Ο κ. Μωραΐτης ήθελε να γίνει μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της παράταξης μας, αίτημα που απερρίφθη, έκτοτε απείχε επιδεικτικά και γι’ αυτό απομακρύνθηκε από τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας. Όταν του προτείναμε να μπει στο ψηφοδέλτιό μας, το αποδέχθηκε. Ωστόσο όταν διαπίστωσε ότι ήταν δύσκολη η εκλογή του, αποφάσισε να αποσυρθεί, ώστε να αναζητήσει στέγη εύκολης “υπουργοποίησης».

Ο Θάνος Μωραΐτης οφείλει να εξηγήσει τι εννοούσε όταν έγραφε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει πάρει τρία Όσκαρ: αποτυχίας, τυχοδιωκτισμού και διχασμού και ότι η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στρώσει κανείς κόκκινο ή γαλάζιο χαλί σε κανέναν και δεν θα συνεργαστεί ποτέ με αυτούς που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Όλα αυτά άλλαξαν με την υπουργοποίηση του κ. Μωραΐτη. Ο ορισμός της πολιτικής εξαγοράς.

Φαίνεται ότι αμφότεροι Μωραΐτης και Τόλκας ήταν σε αναζήτηση καρέκλας. Καλή συμπόρευση λοιπόν με την κ. Παπακώστα, τον κ. Κουίκ, την κ. Κουντουρά, την κ. Χρυσοβελώνη, τον κ. Πολάκη και όλους εκείνους που αποτελούν τον υποτιθέμενο “προοδευτικό” πόλο».

Έσπασαν τα τηλέφωνα στην Χαρίλαου Τρικούπη

Με το που έγινε γνωστή η τοποθέτηση των δύο στελεχών στο νέο υπουργικό συμβούλιο, στη Χαριλάου Τρικούπη «έσπασαν» τα τηλέφωνα.

Εκατοντάδες στελέχη από όλη την Ελλάδα έπαιρναν τηλέφωνο στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, εκδηλώνοντας το θυμό και την οργή τους.

Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα όταν είδαν την αντίδραση φίλων και στελεχών από ολόκληρη την Ελλάδα, κάτι που τους κάνει να πιστεύουν ότι η «επιχείρηση λεηλασίας» του κινήματος δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, όπως τονίζουν, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και μάλιστα όχι μόνο από την κυβερνητική πλευρά αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και τα δύο κόμματα επιδιώκουν τη συρρίκνωση των εκλογικών δυνάμεων της Χαριλάου Τρικούπη πριν από τις κάλπες.

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι έτσι θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γαντζωθεί στην εξουσία» σχολίαζαν σχετικά.

Η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

«Η απόπειρα συνθλιβής του ΚΙΝΑΛ από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πέσει στο κενό» σημειώνουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, που πιστεύουν ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων έχει αποτελέσματα και για αυτό το λόγο εκδηλώνεται ανησυχία σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που αντιδρούν πιέζοντας τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά στην ψήφο τους στις εκλογές.

Η ίδια θα στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας τα ψέματα που έλεγε για να υφαρπάξει ψήφους αλλά και θα βάλει παράλληλα στο στόχαστρο της και τη Νέα Δημοκρατία, ιδίως την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι αναφορές του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της κυρίας Γεννηματά Μανόλη Οθωνα στον ΣΚΑΪ:

«Έχει άλλη πολιτική διάσταση η προσωπική στάση πολλών στελεχών με την μια οργανωμένη δεξιά συνιστώσα, ενός ιδιότυπου κρυφού εταίρου της Κυβέρνησης που εκφράζεται σε θεσμικό, πολιτικό, κυβερνητικό επίπεδο» ανέφερε, για να καταλήξει αιχμηρά: «Η συνιστώσα αυτή εξακολουθεί να είναι ενεργή και αποτελεί το στήριγμα της Κυβέρνησης ως το «μακρύ χέρι» στον παρακρατικό μηχανισμό που στήνει το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΤΣΙΠΡΑ».

Ποιοι άλλοι ακολουθούν

Ο κύκλος της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα, που θέλει να κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς κυρίως για την επόμενη μέρα και επιθυμεί να μετατρέψει το κόμμα του από αριστερό σε κεντρώο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Η εκκρεμότητα που υπάρχει είναι γύρω από τις συζητήσεις που γίνονται με στελέχη που αποχώρησαν από το ΚΙΝΑΛ προερχόμενα από την ΔΗΜΑΡ αλλά και στελέχη της αριστερής συνιστώσας του Ποταμιού.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συζητήσεις με μερικά από τα στελέχη αυτά, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να πάρουν την απόφαση και να συνεργαστούν μαζί του.

Στόχος είναι να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και η συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη δεν έχουν καταλήξει.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ που ακολούθησαν τον πρόεδρο τους Θανάση Θεοχαρόπουλο όταν διαφώνησαν με την κεντρική επιλογή της Φώφης Γεννηματά να καταψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζουν πως ακόμη οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει ακόμη και επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε μια επαφή με στόχο τη δημιουργία μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με στελέχη προερχόμενα από την ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μεμονωμένα όπως η περίπτωση του κ. Σπ. Λυκουδη από το Ποτάμι που έχει κεντροαριστερό πρόσημο.

Στην περίπτωση δε, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Θεοχαρόπουλου, οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στην ίδια πιθανότητα.

Πως ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα είναι υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές, κάτι που μάλιστα κρίνεται πιο πιθανό.

Οι συζητήσεις πάντως του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται και με άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που έχουν διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι κυρίως η ομάδα αυτών των νεαρών στελεχών που θέλουν να παίξουν με την εξουσία και βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα το νέο ηγέτη της κεντροαριστεράς. Είναι στελέχη που δεν απορροφήθηκαν πολιτικά από την Φώφη Γεννηματά, ούτε κατάφεραν να αναδειχθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, απλά έτυχε να βρεθούν στην εξουσία την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός χρησιμοποιήθηκαν για λίγο χρονικό διάστημα και λόγω των μνημονίων δεν ξανά εκλέχθηκαν.
Στη συνέχεια διαφώνησαν με το ΚΙΝΑΛ και τώρα επιζητούν πολιτική στέγη θεωρώντας ότι η επόμενη ημέρα είναι κοντά. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν να ενισχύσουν με την παρουσία τους τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μπαίνοντας στην κυβέρνηση, όπως ακουγόταν.

Αλλά στα ψηφοδέλτια των επικείμενων εκλογών. Ο λόγος για στελέχη όπως οι κ.κ. Ραγκούσης, Μπίστης και άλλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης