ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο «όχι» και μια μπλόφα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε ένα απίστευτο γαϊτανάκι δηλώσεων και αντιδηλώσεων για το αν τελικά ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα είναι το 2020 ξανά υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της πολιτείας έχουν μπει με... πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός με τις συγκεκριμένες αναφορές του από το βήμα της βουλής περί ύπαρξης συμφωνίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να υποστηρίξουν από κοινού άλλον υποψήφιο για πρόεδρο Δημοκρατίας πέραν του κ. Παυλόπουλου, «φωτογραφίζοντας» τους κ.κ. Βενιζέλο και Σημίτη, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις και άλλαξε την ατζέντα όπως ήθελε.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα στηρίξει την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου… Εκτός και αν πρόκειται για μπλόφα και κάνει ό,τι ακριβώς έπραξε και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 ως αντιπολίτευση στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Με την εκλογή για πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναμένεται το 2020, ο κ. Τσίπρας μπορεί –όπως άλλωστε έκανε τότε και ο Γιώργος Παπανδρέου- να λέει πως στηρίζει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου αλλά όταν έρθει η ώρα (13 Μαρτίου του 2020) που λήγει η θητεία του ΠτΔ) να αλλάξει τακτική και να υποστηρίξει ότι πρέπει πρώτα να γίνουν εκλογές και μετά να στηρίξει την επανεκλογή του. Ο πρωθυπουργός θεωρεί εξαιρετική τη θητεία του κ. Παυλόπουλου και είχε δεσμευτεί από πολύ νωρίς.

Το ίδιο άλλωστε έκανε και ο κ. Παπανδρέου στην περίπτωση του Κάρολου Παπούλια που αν και προερχόταν από το ίδιο κόμμα με τον κ. Παπανδρέου, έκανε τότε την ρελάνς για να γίνουν εκλογές.

Το ενδεχόμενο αυτό, δεν το αποκλείουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν και επειδή θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας είναι φοβερός τακτικιστής και προχωρά μόνο βάσει σχεδίου που εξυπηρετεί τον ίδιο, τότε δεν αποκλείουν την επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου.

Διαβάστε επίσης:
Συνταγματική Αναθεώρηση: «Όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή ΠτΔ από το λαό
ΝΔ: Συντονισμένη από το Μαξίμου η καταψήφιση της πρότασης για εκλογή ΠτΔ από το λαό
Πώς ψήφισε η ΔΗΣΥ στην αναθεώρηση του Συντάγματος
Προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για τη σύγκλιση των χωρών Βόρειας και Νότιας Ευρώπης μέσω... Ελλάδας

Προβληματισμός και ικανοποίηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Η ανακίνηση του όλου θέματος ένα χρόνο πριν από την λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, έχει δημιουργήσει προβληματισμό και ικανοποίηση στο προεδρικό μέγαρο.

Προβληματισμό γιατί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν στηρίζουν όπως φαίνεται τον σημερινό πρόεδρο Δημοκρατίας για την επανεκλογή του, και ικανοποίηση γιατί ο κ. Τσίπρας ανοικτά στηρίζει τον κ. Παυλόπουλο για να επανεκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Η πιθανότητα μπλόφας, δεν αποκλείεται.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως τουλάχιστον έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν ψήφισε ως βουλευτής της ΝΔ το 2015 τον σημερινό Πρόεδρο, δεν έχει δεσμευτεί για την στήριξη του κ. Παυλόπουλου. Γενικές μόνο συζητήσεις αλλά επί του συγκεκριμένου προσώπου έχει αποφύγει να τοποθετηθεί.

Το ίδιο και το ΚΙΝΑΛ, που δεν στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο Δημοκρατίας για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ίσως για τους ίδιους λόγους εμμέσως δεν στηρίζει και η Νέα Δημοκρατία.

Στο «στόχαστρο» ο Κ. Καραμανλής

Αιτία ασφαλώς είναι η περίοδος που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής και επειδή ο κ. Παυλόπουλος ήταν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού, το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια παρόμοια υποψηφιότητα.

Το «Καραμανλικό» στοιχείο, είναι αυτό που επηρεάζει ως φαίνεται και την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου. Είναι γνωστές οι εσωκομματικές κόντρες ανάμεσα σε Καραμανλικούς, Μητσοτακικούς και Σαμαρικούς.
Κόντρες που μπορεί να μην βγαίνουν στην επιφάνεια λόγω του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται δημοσκοπικά τουλάχιστον λίγο προ των κυβερνητικών πυλών, ωστόσο υφίστανται και επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο τις αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ.

Ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δεσμευτεί ανοικτά υπέρ του κ. Παυλόπουλου που προέρχεται από τις τάξεις της κεντροδεξιάς είναι γιατί δεν έχει ξεπεράσει τις εσωκομματικές έριδες που λειτουργούν εντός του κόμματός του, και για αυτό όταν τίθεται το ερώτημα τα στελέχη της Ν.Δ απαντούν ότι «δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή».

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στο ΚΙΝΑΛ. Από τώρα αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο θετική στην ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου Δημοκρατίας επειδή θεωρούν πως και ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την οικονομική κρίση και την χρεοκοπία που οδήγησε η κυβέρνηση Καραμανλή τη χώρα από το 2004 και ιδίως τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής της που τριπλασίασε το χρέος και έκρυψε τα ελλείμματα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Παύλος Χρηστίδης έκρινε ότι είναι απαράδεκτη η στάση του κ. Τσίπρα να εμπλέξει το θεσμό της προεδρίας της δημοκρατίας στα κομματικά του παιχνίδια και έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό:

«Έφτασε η ώρα να έχουμε Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο. Και θα έχουμε την πρότασή μας», … «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θέλει να λέει ότι είναι κεντροαριστερός, να στηρίξει την πρότασή μας».

Σφοδρός πολέμιος του Π. Παυλόπουλου ο Γ. Παπανδρέου

Σε αυτό το σημείο διαφαίνεται ένα εσωκομματικό ζήτημα, καθώς ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του κ. Παυλόπουλου στο ΚΙΝΑΛ είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος εκφράζει τις απόψεις του ανοικτά και χωρίς περιστροφές.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, υπεύθυνος που έσκασε στα «χέρια» του η χώρα είναι ο Κώστας Καραμανλής και η διακυβέρνησή του.

Επομένως δεν μπορεί να βρεθεί εκτός νυμφώνα ο σημερινός Πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ήταν υπερυπουργός.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κ. Παυλόπουλου από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένα ακόμη θέμα στο οποίο το ΚΙΝΑΛ δεν κάνει πίσω. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζουν τον κ. Παυλόπουλο για νέα θητεία πέντε ετών στο προεδρικό μέγαρο αλλά θα κάνουν δική τους πρόταση, χωρίς να αποκλείουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο –εάν και εφόσον προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι, όμως, θα δικαιωθούν τα περί συμφωνίας που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας…

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία μέσω της Μαρίας Σπυράκη διέψευσε τα περί δήθεν συμφωνίας με το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τους κ.κ. Σημίτη ή Βενιζέλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης