ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Φίλη για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

Αιχμές Φίλη για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του διαδόχου του στο υπουργείο Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Νίκος Φίλης για το θέμα της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε περιορισμένη και άτολμη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο άρθρο που αφορούν τις σχέσεις των δύο.

Τόνισε ότι μετά από πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μια πρόταση για το χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, που είναι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα - ωστόσο είναι άτολμη και περιορισμένη. Επικαλούμενος σχετικές δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως το αίτημα για χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας συγκεντρώνει ποσοστά από 54% έως 74%, ενώ το να μην είναι οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι το επιθυμεί το 78% και υπέρ της καύσης νεκρών τάσσεται το 73%.

«Δεν θέλουμε ένα θρησκευόμενο κράτος και μια πολιτευόμενη Εκκλησία. Δεν θέλουμε να μετατρέπονται εκκλησιαστικοί ηγέτες σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ούτε πολιτικούς αρχηγούς-πρώην υπουργούς, πρόθυμους να ανατρέψουν τη κυβέρνηση αν το ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος» είπε ο πρώην υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Βούτση για το «αλαλούμ» με τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Ο Κοντονής διαφοροποιείται και «αδειάζει» Μαξίμου για τη συνταγματική αναθεώρηση
«Λάστιχο» η διάταξη για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Έντονη κριτική άσκησε ο πρώην υπουργός Παιδείας στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι με τις αλλαγές στο άρθρο 16 που προτείνει, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υποβαθμισμένων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που είναι στο πάτο όλων των διεθνών κατατάξεων.

Μας κατηγορείτε για ιδεοληψία, γιατί δεν θέλουμε ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, άρα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που ήταν υπέρ αυτής της άποψης ήταν ιδεοληπτικός, σημείωσε ο κ. Φίλης.