ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου για τον «αντικαταστάτη» του νόμου Κατσέλη

Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου για τον «αντικαταστάτη» του νόμου Κατσέλη
AP Photo/Yorgos Karahalis

Σε έναν ιδιότυπο «πόλεμο» βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω των «κόκκινων» δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και αυτό επειδή από τη μία έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών –κάτι απαγορευτικό όταν οικογένειες δεν έχουν δίχτυ προστασίας και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους- και από την άλλη τις τράπεζες και τους δανειστές που ασκούν πιέσεις, τονίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει λύση τότε πιθανότητα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση, η οποία και θα επιβάρυνε τους Έλληνες φορολογούμενους.

Κυρίως, όμως, κάτι τέτοιο θα έδινε το στίγμα ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στην εποχή του 2015 με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κλίματος για την αγορά και την πορεία της οικονομίας.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους τραπεζίτες είχε και εξάρσεις αλλά και συγκλίσεις.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών ότι για την κυβέρνησή του το θέμα είναι μείζον (πόσο μάλλον όταν είναι στην ουσία προεκλογική περίοδος) και ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική ευελιξία έτσι ώστε «και να μην πληγούν οι δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά και να μην χρειαστούν νέα χρήματα οι τράπεζες, κάτι για το οποίο θα ήταν οδυνηρό».

Ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ του φόβου που έχει εκφράσει ο Γιάννης Δραγασάκης, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Για το λόγο αυτό, συμφωνήθηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, έτσι ώστε μέχρι τέλος του μήνα να έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος νόμος που θα προστατεύει τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Δραγασάκη όταν τον κάλεσε να παραβρεθεί στη σύσκεψη, δείχνοντας έτσι πως ήθελε να πέσουν οι τόνοι και να αμβλυνθούν οι διαφωνίες τους σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαφορετικές προτάσεις και απόψεις πάνω στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Ένα θέμα που σε περίπτωση που δεν βρεθεί χρυσή τομή, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Το προσχέδιο με τις προτάσεις της κυβέρνησης έχει ήδη αποσταλεί στους θεσμούς ενώ παράλληλα και οι τραπεζίτες έχουν προωθήσει τις δικές τους προτάσεις προκειμένου να υπάρξει μια κοινή αποδεκτή λύση.

Διαβάστε επίσης:
Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις
Τα «πάνω – κάτω» στην κινητή τηλεφωνία: Έρχονται συμβόλαια με απεριόριστες κλήσεις
ΟΑΕΔ: Πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για τις 8.933 προσλήψεις σε 56 δήμους και 37 φορείς

Τα «αγκάθια» για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση επιμένει μέσω της πρότασης που έχει καταθέσει, το όριο στη προστασία της πρώτης κατοικίας σε ό,τι αφορά στην εμπορική αξία είναι να φτάνει τις 250.000 ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν προτείνει το όριο αυτό να πέσει στις 120.000 ευρώ ενώ σε ό,τι αφορά στο εισόδημα των δανειοληπτών η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι στις 35.000 ευρώ ετησίως και οι τραπεζίτες στις 20.000 χιλιάδες.

Αυτό σημαίνει λιγότεροι δικαιούχοι αφού τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά.

Σημείο τριβής πάνω στο οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών είναι το κριτήριο επιλεξιμότητας, καθώς οι τράπεζες θέλουν στο πλαίσιο του νόμου να μπορούν να μπουν μόνο όσοι βρίσκονται πολύ χαμηλά εισοδηματικά και σε εθελοντική βάση.

Πρόταση για νόμο μετά τις εκλογές

Αυτός είναι και ο λόγος που στο «τραπέζι» έπεσε και μια νέα πρόταση. Αυτή προβλέπει να βρεθεί μια προσωρινή λύση για τους δανειολήπτες, χωρίς να οριστούν αυστηρά όρια για το ποιους θα καλύπτει και ποιους όχι. Σε αυτή την περίπτωση, η τελική φόρμουλα θα δημιουργηθεί και θα ψηφιστεί μετά τις εκλογές.

Αυτή η συμβιβαστική πρόταση δεν βρήκε, όμως, σύμφωνο τον πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο πολιτικά θα ήταν ολέθριο, όταν μάλιστα όλοι θα ασκούσαν την πολιτική τους πάνω σε αυτό. Για αυτό τον λόγο και εγκαταλείφθηκε, μετά τη σχετική συζήτηση που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Το ερώτημα που παραμένει είναι τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια και αν αυτά τελικά θα ενταχθούν στο νέο νόμο.

Μέχρι τώρα, οι τράπεζες επιθυμούν στη ρύθμιση να ενταχθούν οι δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια και είναι στο «κόκκινο», αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οικονομικό και πολιτικό το θέμα

Παρόλα αυτά, το θέμα είναι όχι μόνο οικονομικό, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ, αλλά και πολιτικό, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον «κάβο» των εκλογών και τα χέρια της είναι δεμένα.

Σε περίπτωση που το ζήτημα της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν έχει επιλυθεί, εξυπακούεται ότι το ενδεχόμενο εκλογών τον Μάιο είναι απαγορευτικό για την κυβέρνηση.

Εάν το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας δεν έχει ρυθμιστεί, ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε να προσφύγει σε εκλογές τον Οκτώβριο. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο σε κρίσιμους μήνες της προεκλογικές περιόδου να πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί ακινήτων, κάτι που πιθανώς να του κοστίσει εκλογικά.