Τσίπρας - Καμμένος: Από το βελούδινο διαζύγιο στη σκληρή αντιπαράθεση
Κάθε άλλο παρά βελούδινο αποδεικνύεται το διαζύγιο Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.
Η σύγκρουση των δύο ανδρών μονοπώλησε το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, με τις ομιλίες τους να κινούνται σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ο Πρωθυπουργός αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο για σχέδιο εξόντωσης του κόμματός του και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι ο Πάνος Καμμένος σχεδίαζε να ρίξει την κυβέρνηση σαν «άλλος Σαμαράς».
Αν και οι τόνοι ήταν ιδιαίτερα υψηλοί και οι εκφράσεις ορισμένες φορές ξεπέρασαν τα εσκαμμένα του κοινοβουλευτικού πλαισίου, η στάση των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων είναι απολύτως πολιτικά εξηγήσιμη.
Πάνος ο «ασυμβίβαστος»
Από τη μια πλευρά, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να κάνει μια τελευταία προσπάθεια ανατροπής των δημοσκοπικών προβλέψεων που δείχνουν τους ΑΝΕΛ να κινούνται αρκετά κάτω του ορίου τους 3% στις επόμενες εκλογές. Ο πρώην υπουργός Άμυνας ελπίζει ότι επενδύοντας στην αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό αφενός θα κερδίσει το δεξιό ακροατήριο που είχε αποστασιοποιηθεί από το κόμμα του λόγω της συγκυβέρνησης, και αφετέρου θα αναδείξει τον εαυτό του ως ισότιμο αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, καλλιεργεί ένα αφήγημα με το οποίο αυτοπαρουσιάζεται ως ο ασυμβίβαστος σε θέματα εθνικής σημασίας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι τον μεταχειρίστηκε ως το «αγκάθι» που χρειάστηκε να «φύγει από τη μέση», προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά πιθανώς και μελλοντικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η μομφή που ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Πήρατε το κεφάλι μου και το κάνατε βόλτα στον Ερντογάν. Χειροκροτούν οι εφημερίδες της Τουρκίας! Το επόμενο ταξίδι ίσως να είναι στη Μέρκελ με το κεφάλι των ΑΝΕΛ. Ελπίζω να μην υπάρχει και τρίτο ταξίδι στο Νταβός όπως ο Ζάεφ με τον Σόρος».
Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Τι σημαίνει το μαψυλάκας που είπε ο Ζουράρις στη Βουλή
Επίθεση Ζουράρι κατά Μητσοτάκη με βαρύτατες εκφράσεις
Τα ανοίγματα δεν χωράνε τον Καμμένο
Από την άλλη πλευρά, και με δεδομένη την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για ευρέα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, είναι προφανές ότι ο Πάνος Καμμένος δεν χωράει σε αυτά.
Αν και ο Πρωθυπουργός επέλεξε αρχικά να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Καμμένο, η σφοδρότητα των επιθέσεων του πρώην εταίρου του τον ανάγκασε να βγει στην αντεπίθεση. Κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Άμυνας για σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης αλλά και για γέφυρες προς τη Νέα Δημοκρατία. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το βράδυ της Παρασκευής ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ή παρασύρθηκε σε μια κατά μέτωπο προσωπική αντιπαράθεση με πολιτικό του αντίπαλο. Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν ότι η κόντρα με τον Καμμένο θα φθείρει την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές και επέλεξαν με αυτόν τον τρόπο να στείλουν μήνυμα ότι οι προκλήσεις δεν θα μένουν αναπάντητες από εδώ και πέρα.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά απαιτεί να «κοπούν οι γέφυρες» με τον Πάνο Καμμένο. Άλλωστε, αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που του έχουν θέσει επανειλημμένως και Ευρωπαίοι παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας με τους οποίους διατηρεί επαφή.
Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι η σύγκρουση αυτή θα συνεχιστεί, πιθανότατα και με πιο σκληρούς όρους όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν, μάλιστα, ότι η «τοξικότητα» της αντιπαράθεσης αυτής δεν ευνοεί το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα και «θολώνει» επικοινωνιακά την καλή εικόνα που θα ήθελαν να αφήνουν πίσω τους τα «θετικά μέτρα». Κι αυτό ίσως να μετρήσει όταν έρθει η ώρα να μπουν στη ζυγαριά οι εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών.