ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα άκρα η κόντρα για τους «έξι» - Βούτσης: Κανιβαλισμός, μπορεί να μην ψηφίσουν όλα τα νομοσχέδια

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε απολογία Βούτση κατέληξε η πολύωρη κόντρα στην ολομέλεια της Βουλής όπου θέμα της συνεδρίασης ήταν οι τροποποιήσεις στον κανονισμό που ρυθμίζουν κυρίως διοικητικά ζητήματα. Την συζήτηση μονοπώλησε η επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής αλλά και οι έξι «προσχωρήσεις» στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Το είπε ο πρωθυπουργός και αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω και εγώ από αυτό το βήμα. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας» υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης μένοντας πιστός στην γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να κανιβαλίζει τους βουλευτές και να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας είτε προς την κυβέρνηση είτε στο πρόσωπο του. Απαντώντας στην πρόκληση Μητσοτάκη να επιστρέψει την επιστολή στον πρωθυπουργό, το χαρακτήρισε «έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση!».

«Μια τέτοια πρόσκληση που μου απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής προσήλωσης!» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε πως μετακινήσεις βουλευτών έχουν υπάρξει και στο παρελθόν δείχνοντας τις κυβερνήσεις του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. «Θα υπερασπιστώ όποιον βουλευτή έκανε οποιαδήποτε νέα θεώρηση και άλλαξε στάση προς οποιοδήποτε κόμμα ή έγινε ανεξάρτητος βουλευτής. Τους υπερασπίζομαι. Προφανώς αυτά που συμβαίνουν, είναι τόσο σημαντικά που αναδιαμορφώνουν πολιτικές επιλογές. Άρα πρέπει να τελειώσει αυτή η συνωμοσιολογία» είπε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε πως οι έξι βουλευτές δεν δεσμεύονται δια των επιστολών τους αλλά μπορούν να διαφοροποιηθούν με κάποιο νομοθέτημα.

Υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση σημείωσε πως «γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι δεν είναι ισχυρή, αν και πέρασε και σκοπέλους. Υπάρχει σχεδιασμός να παρουσιαστεί αυτή η κυβέρνηση σε δημοκρατική θεσμική εκκρεμότητα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο την ώρα που μιλάτε για τη Χρυσή Αυγή», προειδοποιώντας ότι αυτή η ρητορική παρουσιάζει συλλήβδην το κοινοβούλιο άχρηστο και τη δημοκρατία απούσα είναι άκρως επικίνδυνη.

Οι αλλαγές στον Κανονισμό

Για τις αλλαγές στον Κανονισμό που δεν προχώρησαν, ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι μέριμνα ήταν μόνο «το καλό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

«Υπήρξαν κορυφαίοι πολιτικοί που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτικές ομάδες στον παρελθόν και το κοινοβούλιο τους σεβάστηκε. Είναι ο Ζίγδης, η Ηλιού, ο Μαρκεζίνης και ουδείς διανοήθηκε να τους βγάλει εκτός σειράς και εκτός των ελαχίστων προνομίων μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές» είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Ο κ. Θεοδωράκης έχει κόμμα, έχει κατέβει σε εκλογές δύο και τρεις φορές, τυγχάνει κρατικής επιχορήγησης, είναι στις λίστες του ΕΣΡ για το χρόνο παρουσίας του που δικαιούται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μελετούσαμε πως μπορεί να κινηθεί μέχρι τις εκλογές. Είναι άλλο πράγμα μια κοινοβουλευτική ομάδα, και από την αρχή είχα πει ότι δεν προτίθεμαι να παρέμβω επί των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ήταν προσπάθεια για το ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον, να υπάρξουν και άλλα κόμματα που θα στερηθούν κοινοβουλευτικής ομάδας - να δούμε τι θα γίνει με τη μεταχείριση αυτών των αρχηγών ως προς το χρόνο ομιλίας τους. Περί αυτού επρόκειτο».

Εντάσεις και αντιδικίες

Ο καυγάς ξεκίνησε με την έναρξη της συνεδρίασης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σχολίασε πως «θεμέλιο της θέσης του βουλευτή εντός του Κοινοβουλίου είναι η συνείδησή του. Μην ευτελίζετε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο τη συνείδηση των βουλευτών, και μάλιστα και των βουλευτών που ήρθαν σε εσάς» ενώ αναφερόμενος στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι έγινε δημόσια. «Ο κ. Τσίπρας και κ. Βούτσης είναι μέλη του ίδιου κόμματος και άρα αυτό που έγινε δημόσια, μπορούσε να μην γίνει δημόσια. Ο πρωθυπουργός με την επιστολή του συνεπώς, έθεσε ενώπιον του λαού και του Κοινοβουλίου την πολιτική άποψη του κόμματος του για το πώς έπρεπε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Αυτή την ανοιχτή διαδικασία αποτύπωσε με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην στοχοποίηση των βουλευτών διερωτώμενος αν «μίλησε κανείς για ευτελισμό, όταν μετακινήθηκε ο κ. Φωτήλας; Η κ. Μάρκου; Ο κ. Μπαργιώτας; Ο κ. Καρράς; Ο κ. Θεοχάρης; Μίλησε κανείς για ευτελισμό; Για τραγέλαφο; Για ασπόνδυλα; Κανείς! Μόνο σιωπή! Μόνο μην κινηθεί κάποιος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε επιστρατεύονται όλα τα επίθετα που δεν έχουν σχέση ούτε με θεσμούς ούτε με τη λογική».

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Τραγάκης εξέφρασε τη λύπη του που η κυβέρνηση τορπίλισε το συναινετικό κλίμα που πάντα υπήρχε στην επιτροπή Κανονισμού κατηγορώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διότι «με την επιστολή που έστειλε, αλλά και με τις όλες του δηλώσεις όλον αυτόν τον καιρό, τορπίλισε αυτό το συναινετικό κλίμα και έφερε διχασμό. Και ο διχασμός αυτός ήρθε και στην επιτροπή Κανονισμού».

Αναφερόμενος στις επιστολές των έξι βουλευτών σχολίασε πως «δεν υπάρχει συναίνεση εκ των προτέρων. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση εκ των προτέρων» υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα δημοκρατίας. «Είναι αδιανόητο δυο βουλευτές να ανήκουν σε άλλο κόμμα και να έχουν δώσει εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα. Αυτό είναι αδιανόητο, δεν μπορεί να γίνει και δεν έχει γίνει ποτέ. Είναι τραγέλαφος! Δεν βρίσκω λόγια, για να μπορέσω να το χαρακτηρίσω», είπε ειδικά για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε πως αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων τότε θα ενισχύονται τα άκρα. Μίλησε και για βουλευτές υβρίδια, αναφερόμενος στους κ.κ. Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι ενώ υποστήριξε πως «ο πρωθυπουργός, πράγματι εκβιάζεται από τον κ. Καμμένο, διότι βρέθηκε τρόπος και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ να παραμένει, και κυβερνητική πλειοψηφία να υπάρχει στα νομοσχέδια. Παρακολουθούμε ένα θέατρο παραλόγου».

«Η χθεσινή επιστολή του πρωθυπουργού συνιστά μία ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Ο κυνικός τρόπος που ο πρωθυπουργός επιλέγει να απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής, τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα του πολιτεύματος, δεν καταδεικνύει μόνο την αντίληψή του για τη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά κυρίως την περιφρόνησή του γι αυτούς», ανέφερε με τη σειρά του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του χαρακτήρισε «βαριά προσβολή του πολιτεύματος την επιστολή του πρωθυπουργού. Προσβολή και για τον πρόεδρο της Βουλής για να αποδείξει ο κ. Τσίπρας ότι δεν εκβιάζεται».

Στο θέμα μεταγραφών και μετακινήσεων βουλευτών αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε να αναρωτηθεί γιατί τόσο εύκολα μετακινούνται βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο. Γίνεται επειδή υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα αστικά κόμματα και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα – θα μετακινείται κανείς από το ένα κόμμα στο άλλο. Η στρατηγική αυτή σύγκλιση εκφράζεται και σε κοινοβουλευτικές πρακτικές» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ και απευθύνθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κριτική που ασκούν για τις μετακινήσεις βουλευτών: «Γιατί παραπονείστε όλοι; Όλοι δεν πήρατε βουλευτές από άλλα κόμματα; τι υποκρισία είναι αυτή;», είπε ο Θανάσης Παφίλης και σχολίασε και την επιστολή Τσίπρα: «Μιλάτε εσείς για παρέμβαση στη διάκριση των εξουσιών; Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν εκλέγεται από ένα κόμμα που έχει την πλειοψηφία και μάλιστα πλαστή; Διότι κανείς δεν πήρε 51%. Το κόμμα που έχει την πλειοψηφία την παίρνει σε όλες τις επιτροπές. Άρα τι υποκρισία είναι αυτή;» είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρινήσεις για τη χθεσινή (Δευτέρα) συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, έδωσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της, κατέθεσε επιστολή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, στην οποία δεν διατυπώνεται κανένα ερώτημα, αλλά παρατίθενται οι θέσεις του προέδρου για την ύπαρξη κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Δεν χρειάζεται ο πρόεδρος της Βουλής καμία επιστολή για το πώς θα προεδρεύσει και πώς θα εφαρμόσει τον Κανονισμό» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Στις επιθέσεις που δέχεται επειδή προσχώρησε στην κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης