«Θύελλα» στη Βουλή για την επιστολή Τσίπρα σε Βούτση
Στη Βουλή «παίζεται» αυτή την ώρα η συνέχεια του… σίριαλ για τον κανονισμό της Βουλής, με την Επιτροπή Κανονισμού να γίνεται άνω-κάτω λόγω της επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Νίκος Βούτσης αρνείται μετ’ επιτάσεως να συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα πλην της ημερήσιας διάταξης, στην οποία δεν περιλαμβάνεται το θέμα του κανονισμού.
Μετά το «όχι» του Νίκου Βούτση, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική ενώ ισχυρίστηκε παράλληλα πως είχε ληφθεί πρωτοβουλία για να διασωθεί ο Πάνος Καμμένος αλλά τελικά «δεν τα βρήκαν στη συνεννόηση».
Η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Βούτση άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό νωρίτερα σήμερα, με τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης διά στόματος Μαρίας Σπυράκη.
«Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ζητά να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής και να μην διατηρήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τα προνόμιά τους ακόμη και μετά τη διάλυση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποδεικνύει πως δεν εκβιάζεται» είπε η κ. Σπυράκη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, και συμπλήρωσε:
«Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία βδομάδα για να αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του κ. Καμμένου, ενώ μία βδομάδα πριν ο εκπρόσωπος του είχε προαναγγείλει ότι θα άλλαζε τον κανονισμό της Βουλής».
Σχολίασε δε, πως στην επιστολή του ο πρωθυπουργός απευθύνεται στον Νίκο Βούτση ως υφιστάμενό του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι το αντίστροφο.
Η επιστολή προκάλεσε και την αντίδραση του Βασίλη Λεβέντη, που σχολίασε πως ευνοείται η αποστασία των βουλευτών που βρίσκουν στέγη σε άλλα κόμματα.
Τσίπρας προς Βούτση: Να μην αλλάξει ούτε σημείο στίξης στον κανονισμό
Nωρίτερα σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να μην προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού της Βουλής μετά από τη θύελλα αντιδράσεων των περασμένων ημερών.
Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως παρατηρεί με έκπληξη τις τελευταίες ημέρες την αντιπολίτευση αλλά και μερίδα των ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια «εύλογη δημοκρατική ευαισθησία».
«Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας, και συμπληρώνει:
«Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».
Ολόκληρη η επιστολή
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.
Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.
Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον
Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.
Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας