Εκλογές: Πρόταση - παρωδία της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Ευρύτερη πλειοψηφία συγκέντρωσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή έως πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες στην Επιτροπή Συνταγματική Αναθεώρηση την Πέμπτη, αλλά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λίγες ώρες αργότερα έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών.
Και αυτό γιατί όπως διέρρευσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί ναι μεν δικαίωμα ψήφου, αλλά αυτό θα είναι περιορισμένο και το κυριότερο, τα αποτελέσματα δεν θα προσμετρώνται στο γενικό σύνολο.
Με άλλα λόγια, οι απόδημοι θα μπορούν να εκλέξουν έως πέντε βουλευτές (οι διαρροές τούς θέλουν τρεις), ωστόσο δεν θα επηρεάζουν ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο.
Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι δεδομένο μιας και θα πρέπει να αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι, αλλά και η πιθανότητα αντισυνταγματικών προβλέψεων.
Αυτό ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος ψηφοφόρος αν θα ερχόταν στην Ελλάδα να ψηφίσει θα επηρέαζε κανονικά το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ μέσω ενός τέτοιου σχεδιασμού, με δύο παράλληλες, ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες, στερείται αυτού του συνταγματικού δικαιώματος...
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για πολίτες δεύτερης κατηγορίας εκφράζοντας την αντίθεσή της στη φημολογούμενη ρύθμιση.
Οι ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στη συνταγματική αρτιότητα της πρότασης, καθώς υποστηρίζεται πως παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.
Και αυτό γιατί 10 εκατ. ψηφίσαντες στην επικράτεια θα επιλέγουν 297 βουλευτές, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν μόλις τρεις βουλευτές.
Πρέπει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι για να ισχύσει άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στη Βουλή.
Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «εξόφθαλμα αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα» και προσθέτει ότι «αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών».
Σύμφωνα με την Πειραιώς, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Καλούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου» αναφέρει.
Ακόμη, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Η ΝΔ θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση, η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Η κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».
Σε κάθε περίπτωση και βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 (άρθρο 51§4) που προβλέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας, ο σχετικός εκτελεστικός νόμος θα πρέπει να αποσπάσει πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των βουλευτών στη Βουλή.
ΥΠΕΣ: Η ΝΔ παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια - Καμία σχέση με την πραγματικότητα
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων σχετικά για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με ταυτόχρονη επίθεση στη ΝΔ που το επικαλέστηκε προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα, προέβη το υπουργείο Εσωτερικών.
Το υπουργείο τονίζει ειδικότερα, ότι «η Ν.Δ επιλέγει για μία ακόμη φορά ένα κρίσιμο θέμα, όπως αυτό της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων, για να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια επικαλούμενη δημοσιεύματα και διαρροές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι εργασίες της σχετικής επιτροπής που έχει συσταθεί βρίσκονται σε εξέλιξη «και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ακόμα οριστική πρόταση - πολλώ δε μάλλον πρόταση της κυβέρνησης - για το θέμα».
Στην απάντησή του, το υπουργείο Εσωτερικών προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που επιχειρεί για πρώτη φορά και με συγκροτημένο τρόπο να επιλύσει αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα. Η Ν.Δ αντίθετα, στα τόσα χρόνια που κυβέρνησε δεν έπραξε απολύτως τίποτα και είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για εμπαιγμό των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Απλούστατα γιατί είναι εκείνη που κυβέρνησε επί δεκαετίες και φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας και την φυγή στο εξωτερικό του πιο παραγωγικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Καλό θα ήταν λοιπόν να είναι πιο προσεχτική στις ανακοινώσεις της διότι οι πολίτες έχουν και μνήμη και γνώση».
Και καταλήγει: «Η απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που κατοικούν στο εξωτερικό, στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας, έχει σημαντικές πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνικές προεκτάσεις και δεν προσφέρεται για φτηνούς εντυπωσιασμούς. Απαιτεί αντίθετα, σοβαρή και επί της ουσίας συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, την οποία και θα ανοίξουν συντεταγμένα και δημόσια το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση της ειδικής επιτροπής του ΥΠ.ΕΣ».