Νέες τουρκικές απειλές για τους «8» ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία
Μερικές μόλις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα ανεβάζει για ακόμη μια φορά τους τόνους και εκτοξεύει εμμέσως νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας.
Η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο επιμένει στην εμπρηστική ρητορική για το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ αλλά φαίνεται να επαναφέρει στην «ατζέντα» το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις 5 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει για ακόμη μια φορά τους Τούρκους στρατιωτικούς «τρομοκράτες και πραξικοπηματίες».
Στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύονται απειλές κατά της χώρας μας για τους οκτώ στρατιωτικούς που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, χωρίς να κατονομάζεται η Ελλάδα.
«Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων. Η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες» υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.
Παράλληλα, τονίζεται πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα δικαιώματά της από τις Διεθνείς Συνθήκες στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.
Μετά τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν.
«Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι σε αυτό το πλαίσιο «στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».