ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη: Το σχέδιο Τσίπρα για την προίκα και την άλωση της κεντροαριστεράς

Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά: Δύο "άσπονδοι φίλοι" στον χώρο της Κεντροαριστεράς EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με εφόδια τα καλά λόγια και τα χαμόγελα των ξένων, που ικανοποιήθηκαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών που πέρασε από την ελληνική βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου περνά στην επόμενη φάση του σχεδίου που εδώ και μερικούς μήνες εξυφαίνει: Την «άλωση» της Κεντροαριστεράς και την  πολιτική παντοδυναμία ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο.

Είναι αλήθεια πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να μετατοπιστεί πολιτικά και ιδεολογικά εκφράζοντας το χώρο του κέντρου και ιδιαίτερα της κεντροαριστεράς. Να αλλάξει δηλαδή το κόμμα του σταδιακά, να εξωθήσει στην έξοδο όσους δεν επιθυμούν να τον ακολουθήσουν και διαφωνούν μαζί του και στη συνέχεια, αν τα καταφέρει, να «σπάσει» την ενότητα της Φώφης Γεννηματά κάτω από την οποία στοιχίζονται, πλέον, οι πάντες μέσα στο ΚΙΝΑΛ και να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο απώτερος στόχος του δεν είναι οι επικείμενες εκλογές αλλά η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. Πιστεύει στη «δεξιά παρένθεση» και θέλει να γίνει ο εκφραστής του ενός πόλου στο νέο δικομματισμό, ενός νέου διπόλου παρόμοιου με αυτόν των δεκαετιών ’80 και ’90 ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όμως, δεν βρίσκει άπαντες σύμφωνους εντός Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει συχνά - πυκνά ο Νίκος Φίλης που εκφράζει μια άλλη πολιτική νοοτροπία στο κόμμα. «Χωρίς εμάς δεν μπορεί. Χρειάζεται και εμάς γιατί τον βοηθάμε», είναι η άποψη του πρώην υπουργού παιδείας που κάθε τόσο και λιγάκι υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ποιες είναι οι αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, ποιες οι πολιτικές πρέπει να αναδειχθούν αλλά και ποιες οι κυβερνητικές προτεραιότητες με έμφαση στα χαμηλά εισοδήματα και τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις.

Οι υπέρ και οι κατά του σχεδίου Τσίπρα για ιδεολογική μετάλλαξη

Μαζί με τον κ. Φίλη φαίνεται πως εντός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και άλλα στελέχη που δεν βλέπουν με τόσο καλό μάτι τη διεύρυνση του κ. Τσίπρα προς το κέντρο. Θεωρούν πως απεμπολεί τις ιδεολογικές αξίες και την αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη σαν τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο , την κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου, τον Δ. Δρίτσα, Σία Αναγνωστοπούλου κλπ. Απέναντι σε αυτά τα στελέχη που αντιτάσσονται στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα. Δεν είναι μόνοι οι πασοκογενείς όπως οι κ.κ. Σπίρτζης , Κουρουμπλής, Τόσκας που κάνουν παιχνίδι με μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους νομούς που εκλέγονται, αλλά είναι και αμιγώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετούν και στηρίζουν την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ. Είναι ο κ. Νίκος Παππάς , ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρότι αποφεύγει να το δείχνει φανερά, καθώς θέλει να τα έχει καλά και με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, είναι ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι έτσι θα μπορέσουν να «παίξουν μπάλα» και την επόμενη ημέρα.

Πόσο θα αντέξει την πίεση η Φώφη Γεννηματά

Έτσι ο πρωθυπουργός βάζει μπροστά τις μηχανές ώστε να μπορέσει να πέσει πάνω στο ΚΙΝΑΛ και ως οδοστρωτήρας να το σαρώσει πολιτικά. Στη προσπάθεια αυτή μέχρι στιγμής αντέχει η κ. Γεννηματά που μπορεί να έχασε από τη μάχη της Συμφωνίας των Πρεσπών τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, δεν έχασε όμως, ακόμη, τον πόλεμο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ εξετάζουν όλες τις περιπτώσεις και όλα τα σενάρια. Ένα από αυτά είναι η απόπειρα άλωσης του ΚΙΝΑΛ από το κυβερνητικό στρατόπεδο να κορυφωθεί μετά τις εκλογές.

Αυτό όμως εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ αν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ παρουσιαστούν συρρικνωμένα στις εκλογές, γιατί μετά κάτι τέτοιο θα θεωρείται σχεδόν μονόδρομος. Συμφέρει όμως και το ΚΙΝΑΛ γιατί, όπως πιστεύουν, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ και νικημένος από τον κ. Μητσοτάκη, θα αναγκαστεί να μπει σε διάλογο με περισσότερο ισότιμους όρους.

Το μεγάλο στοίχημα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Το στοίχημα, λοιπόν, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι ένα: Ποιος θα αντέξει περισσότερο για μετά τις εκλογές εκεί δηλαδή που θα παιχτεί ολόκληρη η παρτίδα και θα αναδειχθεί ο πραγματικός νικητής.

Τις επόμενες ημέρες η πίεση προς το ΚΙΝΑΛ τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ θα πάρει μεγαλύτερη ένταση. Τα θετικά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη βουλή θα συνοδεύονται από τις απαραίτητες αιχμές και υπενθυμίσεις προς την Φώφη Γεννηματά να αφήσει την πολιτική γραμμή των ίσων αποστάσεων και να διαχωρίσει τη θέση της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, ίδια θα είναι και η πίεση του κ. Μητσοτάκη προς την Φώφη Γεννηματά, κυρίως όμως προς τα στελέχη αυτά που καλοβλέπουν μια δεύτερη κυβερνητική θητεία με τη Ν.Δ κάτι που ως τώρα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορηματικά απορρίπτει.

Ο δύσκολος γρίφος

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ και τον δύσκολο και άλυτο μέχρι στιγμής γρίφο που πρέπει να λύσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ .

Εντός του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν στελέχη που δεν θα έλεγαν όχι σε μια συγκυβέρνηση, έστω και χωρίς υπουργεία, με τη Ν.Δ στην περίπτωση που εκλεγεί χωρίς αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ψήφο ανοχής. Υπάρχουν όμως και αρκετά στελέχη, προερχόμενα κυρίως από το «προεδρικό ΠΑΣΟΚ» του Γιώργου Παπανδρέου που κινούνται αντιδεξιά και κατά του κ. Μητσοτάκη. Αν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταφέρει εκλογικά να διατηρηθεί σε ποσοστά τέτοια που εκ του Συντάγματος θα είναι αποδέκτης της τρίτης εντολής από τον κ. Παυλόπουλο με για σχηματισμό κυβέρνησης θα βρεθεί ενώπιον διλημμάτων. Αν επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη κινδυνεύει να χάσει εκείνα τα στελέχη που εκφράζουν την αντιδεξιά πολιτική ενώ αν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ τότε πολύ απλά κινδυνεύει να χάσει όλους τους άλλους.

Οι θετικές αναφορές του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών και εν γένει η όλη στάση του, έχουν δημιουργήσει αμφίσημα ερωτήματα στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Οι πληροφορίες που τον φέρνουν να διαφωνεί με τη διεξαγωγή Συνεδρίουα λλά και την κατάργηση των συνιστωσών που λειτουργούν στο σημερινό πολιτικό σχήμα δεν διαψεύδονται. Εξ’ αυτού κυκλοφόρησαν πληροφορίες και φήμες ότι λοξοκοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος όμως φρόντισε να τις διαψεύσει κάνοντας λόγο για «πολιτικά μαγειρεία»: «Μετά από μια περίοδο ηρεμίας περίπου δύο ετών, είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με δημοσιεύματα που είτε βολεύονται με τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, «ταξιδιώτη», είτε τους εξυπηρετεί να τον εμφανίζουν μόνιμα μετανάστη, τώρα μάλιστα, αφού ο κ. Τσίπρας δήθεν θα τον προτείνει σε κάποια θεσμική θέση στην Ευρώπη. Ενημερώνουμε όλους, ότι θα μείνουν με τα όνειρά τους. Λυπούμαστε, που πολλοί θέλουν να διαπαιδαγωγούν το λαό, με την αντίληψη ότι η πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μια μόνιμη συναλλαγή αντί ενός αγώνα για αξίες, για το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον. Λυπούμαστε, βεβαίως, και για το ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα τους χαλάει τη σούπα των πολιτικών μαγειρείων της συντήρησης, του πελατειασμού και του παρακράτους, με την ενεργό παρουσία του. Τι να πούμε. Υπομονή και κουράγιο».

Ανεξάρτητα αυτών, πάντως, το σταυροδρόμι για την κ. Γεννηματά είναι πολύ δύσκολο. Αν καταφέρει να μείνει στην τρίτη θέση όλα θα είναι για αυτήν ευκολότερα. Διαφορετικά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσουν να λεηλατήσουν ό,τι μπορούν από όσα θα έχουν απομείνει από το Κέντρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης