ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο πρωθυπουργός έχοντας αφήσει πίσω τους τις εντάσεις και τις περιπέτειες των τελευταίων ημερών επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι «προχωράμε μπροστά με όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν» και στόχο μια Ελλάδα εκτός των μνημονίων, σύμφωνα και με το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «πρεμιέρα» της νέας αυτής περιόδου επιχειρείται με το υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε για σήμερα στις 15.00 στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρωταγωνίστρια» του σημερινού υπουργικού συμβουλίου θα είναι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς άμεσα πρέπει να κλείσει το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Η ίδια η υπουργός με συνέντευξή της στον κυριακάτικο Τύπο ξεκαθάρισε πως το ακριβές ποσοστό της αύξησης θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, αυτό θα γίνει σήμερα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που ερωτήθηκε σχετικά το βράδυ της Κυριακής, σχολίασε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει το ύψος, μιας και η απόφαση είναι αποκλειστικά του πρωθυπουργού ο οποίος και έχει ενημερωθεί για όλα τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτό.

Δεν διέψευσε, όμως, και τις πληροφορίες για μια αύξηση της τάξεως του 8% πράγμα που σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός θα στα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα.

Εξίσου σημαντικό είναι πως μετά από αυτή την εξέλιξη αυξήσεις θα υπάρξουν και στα επιδόματα που υπολογίζονται βάση του κατώτατου μισθού, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι όσοι μέχρι σήμερα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος και καταργείται.

Η υπουργός Εργασίας θα πρέπει άμεσα να υπογράψει την σχετική υπουργική απόφαση μιας και οι αυξήσεις υπολογίζονται άμεσα, στον μισθό του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, που διερευνά και μελετά τις επιπτώσεις της αύξησης του μισθού στους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας, όπως στην παραγωγικότητα, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα και την εισοδηματική κατανομή, πρότεινε αύξηση από 5% ως 10% και μέσα σε αυτό το περιθώριο θα κινηθεί και ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, χώρες που παρότι βίωσαν κι αυτές με τη σειρά τους τις πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια, πραγματοποίησαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία για τέταρτη συνεχή χρονιά αυξάνει τον κατώτατο μισθό - κάθε αύξηση είναι της τάξεως του 5%, και πλέον στο 2019 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 600 ευρώ. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% - το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης