ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία των Πρεσπών: Η πικρή γεύση που αφήνει σε κόμματα, υπουργούς, βουλευτές και κοινωνία

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι (14:30), κλείνει ο κύκλος της σφοδρής αντιπαράθεσης των κομμάτων, που χαρακτηρίστηκε από εκατέρωθεν καταγγελίες και υπονοούμενα για εξαγορά βουλευτών και πολιτικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Είναι μία συμφωνία που αφήνει πίσω τις βαριές σκιές για το πολιτικό σύστημα της χώρας και σίγουρα στιγμές που δεν τιμούν ούτε τον κοινοβουλευτισμό, ούτε, φυσικά, την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας, τίποτε δεν θα είναι όπως είναι τώρα. Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα αφετηρία με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση, ώστε να καταφέρουν να σταθούν τα κόμματά τους όρθια μετά τις μετακινήσεις και μεταγραφές των βουλευτών τους.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε πόσο σαθρό είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας και πόσο ρηχό το πολιτικό προσωπικό, που χωρίς κανέναν ενδοιασμό υπέκυψε στις πολιτικές συναλλαγές με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας.

Από σήμερα και έπειτα όλα θα είναι διαφορετικά και σίγουρα δείχνουν το δρόμο για το πώς θα λειτουργεί η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός από τώρα και στο εξής. Δεν θα έχει καμία σχέση με το πως ήταν τα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης - που μπορεί να είχε χίλια κακά, δεν ζήλεψε, όμως, τίποτα από αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.

Βουλευτές άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα κόμματα, αρχηγοί κομμάτων έχασαν τα πολιτικά τους προτερήματα, διαλύθηκαν κοινοβουλευτικές ομάδες, υπήρξαν αποχωρήσεις στελεχών και διασπάσεις, που σίγουρα πλέον δημιουργούν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δεν θα είναι σταθερό και θα δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πρωθυπουργού. Ένα μείγμα πολιτικής αστάθειας σε συνδυασμό με μια νέα πολιτική πλειοψηφία που είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει.

Σε όλα τα κόμματα φάνηκε πόσο επηρέασε η Συμφωνία των Πρεσπών τα στελέχη και τις γραμμές τους. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, ίσως γιατί οι βουλευτές του ενώνονται με την κυβερνητική εξουσία.

Τι αφήνει πίσω της η Συμφωνία των Πρεσπών

Τώρα που κλείνει ο κύκλος αυτός, ο απολογισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι με κέρδη και ζημίες.

Στη Νέα Δημοκρατία, φάνηκε ότι οι διαφωνίες για τους χειρισμούς κρατήθηκαν σε χαμηλούς τόνους, ίσως γιατί υπάρχει η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας. Λόγω αυτού δεν αναδείχθηκαν οι διαφωνίες ανάμεσα στους Καραμανλικούς και του Σαμαρικούς, δεν αναδείχθηκαν οι διαφορετικές απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη από την επίσημη γραμμή που αποφάσισε και εφάρμοσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως και το κλίμα απογοήτευσης που αποτυπώθηκε σε βουλευτές από την Β. Ελλάδα για το ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατέθεσε πρόταση μομφής. Η επίσημη δικαιολογία του προέδρου της ΝΔ προς τους βουλευτές αυτούς ήταν πως έπρεπε να αποκλιμακωθεί το κλίμα που είχε φορτιστεί επικίνδυνα μετά και τα έντονα επεισόδια στην Αθήνα στο συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής, αλλά και τις επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών.

Μεγάλες απώλειες στα μικρά κόμματα

Μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΑΝΕΛ και Ποτάμι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά απώλειες υπήρξαν και στο ΚΙΝΑΛ, με την αποχώρηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Η Κ.Ο. του Ποταμιού διαλύθηκε, ο Σταύρος Θεοδωράκης λίγο έλειψε να πιαστεί στα χέρια με τον Γρηγόρη Ψαριανό - που μαζί με τον Γιώργο Αμυρά αποχώρησαν, διαλύοντας έτσι την Κ.Ο. - με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Ποταμιού να μιλάει πλέον στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής και όχι σαν αρχηγός κόμματος. Το παράπονό του: Οι δύο βουλευτές που έφυγαν θα μπορούσαν να τον είχαν αφήσει να μιλήσει για ένα τόσο σπουδαίο θέμα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών ως αρχηγό κόμματος για τελευταία φορά στην διαδικασία της κύρωσης της Βουλής και να είχαν φύγει από το Ποτάμι αμέσως μετά. Αντί αυτού ξέσπασε καταιγίδα και το Ποτάμι χύθηκε στην κοίτη του.

Μεγάλες απώλειες υπέστησαν και οι ΑΝΕΛ. Κινδυνεύει ο κ. Πάνος Καμμένος να βρεθεί στην ίδια μοίρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, μετά το αλισβερίσι βουλευτών του, που - όπως αναφέρει και ο ίδιος- αντήλλαξαν τη συνείδησή τους με την υπουργική καρέκλα. Τα καυστικά σχόλια, τα υπονοούμενα, οι κατηγορίες και οι αιχμηρές επιθέσεις που εξαπολύει ο πρώην υπουργός Άμυνας εναντίον του πρωθυπουργού φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος έχει πολιτικά απασφαλίσει.

Παρασκήνιο με θέσεις στα υπουργικά έδρανα

Αποχωρήσεις έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών και στο ΚΙΝΑΛ. Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει τη Συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα το «διαζύγιό» του με την Φώφη Γεννηματά και την απόφασή του να πάρει άλλον δρόμο από αυτό που είχε μέχρι σήμερα.

Όπως λένε στελέχη από το ΚΙΝΑΛ, υπήρξε έντονο παρασκήνιο μεταξύ του ιδίου και της κυβέρνησης με πολιτικά ανταλλάγματα. Λέγεται από τη Χαριλάου Τρικούπη πως ο κ. Θεοχαρόπουλος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενώ για κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, ακούγεται ότι μπορεί ακόμη και να υπουργοποιηθούν στις επικείμενες αλλαγές που προκύπτουν από την πλήρωση των κενών θέσεων σε ορισμένα υπουργεία. Από την Χαριλάου Τρικούπη λέγονται και για συγκεκριμένα ονόματα στελεχών που δεν είναι βουλευτές φυσικά αλλά που κινούνται κοντά στον κ. Θεοχαρόπουλο.

Γρίφος ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι αντίθετος με το Συνέδριο

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Φώφης Γεννηματά, πλην βεβαίως των ικανοποιητικών ποσοστών που θα πρέπει να φέρει - παρά την μεγάλη επίθεση που δέχεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - είναι το τι θα κάνει με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός που βρίσκεται στον Άγιο Δομίνικο έχει ενημερωθεί από συνεργάτες του τι συμβαίνει εντός του ΚΙΝΑΛ στο οποίο συμμετέχει ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, έχει συνομιλήσει με την Φώφη Γεννηματά αλλά και με τον κ. Θεοχαρόπουλο.

Στελέχη που απηχούν τις απόψεις του, δεν θεωρούν ότι η απόφαση της κ. Γεννηματά είναι ορθή σε ότι αφορά το έκτακτο συνέδριο που προκήρυξε για τέλη Μαρτίου, διότι δεν είναι σωστό την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα εθνικά θέματα, να κυριαρχούν στο ΚΙΝΑΛ τα εσωκομματικά.

Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό θα υπάρξει συνάντηση των δύο, όπως αναφέρουν συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο στη συνάντηση αυτή θα κριθούν τα πάντα. Από την παραμονή του κ. Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ και την εκλογική περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος (αν είναι), μέχρι ακόμη και την αποχώρησή του, αφού θεωρείται σχεδόν δεδομένη η άρνησή του στην κατάργηση των συνιστωσών και την ενιαία εκπροσώπηση όλων μέσα από το ΚΙΝΑΛ, θέματα που θα συζητηθούν στο επικείμενο συνέδριο. Δεν θέλει, δηλαδή, την κατάργηση του ΚΙΔΗΣΟ μέσα από το ΚΙΝΑΛ.

Όλα αυτά θα φανούν το επόμενο διάστημα και θα φανεί, επίσης, και η στάση που θα κρατήσουν οι μέχρι σήμερα συμμετέχοντες στο ΚΙΝΑΛ. Η σύνθεση που απαιτείται είναι για λεπτές ισορροπίες, έτσι ώστε το ΚΙΝΑΛ να μην μετατραπεί σε ΠΑΣΟΚ και εκεί να προστεθούν και άλλα προβλήματα όχι μόνο πολιτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης