ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επίθεση Καμμένου σε ΣΥΡΙΖΑ: Από κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρεμιέρα... αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένου στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σφοδρή επίθεση του πρώην κυβερνητικού εταίρου σε Μαξίμου και πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «στήσιμο». Οι τόνοι ανέβηκαν με το καλημέρα, καθώς η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα επί της διαδικασίας. Στην αίθουσα κλήθηκε και ο Νίκος Βούτσης για να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά στη σύνθεση της επιτροπής. Αίτημα να ενταχθεί στην Επιτροπή κατέθεσε ο Αμυράς.

«Κυβέρνηση αποστασίας» αποκάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. «Η σημερινή μέρα αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε. Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ξεχωριστή στιγμή κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Καμμένου ήταν αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας», είπε ο Πάνος Καμμένος. «Με όλες τις μεθοδεύσεις που έγιναν καταφέρατε να μετατρέψετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από 28-27 σε 29-26. Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η έμπνευσή σας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές μας, σεβόμενοι ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μια κυβέρνηση αποστασίας;», είπε.

«Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Οι πολίτες θα καταλάβουν σε μερικά χρόνια ποιοι έστησαν αυτή τη συμφωνία», είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι δεν πίεσαν οι ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά «η πρόταση ήταν του κ. Κοτζιά» και βεβαίως η πίεση ήταν από την κ. Μέρκελ διότι από την Ευρώπη θέλουν να κάνουν μπίζνες στα Σκόπια.

Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι:

Η αναφορά στο Μακεδονικό λαό, με χαρακτηριστικά ομοιογένειας, δημιουργεί πρόδηλη σύγχυση στον Μακεδονικό λαό της Β. Ελλάδας. Οι δε επεξηγήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου και η κρατική οντότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα υπερισχύσει της ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας.

Εκτιμώ ιδιαίτερα ως ηγέτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είπε επίσης ο κ. Καμμένος για να προσθέσει, «έκανε λάθος που το αναγνώρισε στο τέλος. Πίστεψε ότι σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί το όνομα. Έχουν περάσει τριάντα χρόνια και το όνομα δεν έχει ξεχαστεί, γιατί το όνομα είναι η ψυχή του προβλήματος».

Ιδίως ως προς τη στάση που τηρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε σχέση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «στην επίσημη θέση σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη είχε υποσχεθεί λύσει σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, για ονομασία Βόρεια Μακεδονία».

Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες όμως το θέμα της ονομασίας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδος, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992 ήταν καμία εκχώρηση του όρου Μακεδονία και άρα σήμερα οποιαδήποτε αλλαγή αυτής της θέσης απαιτεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνεδριάσει ξανά με τους αρχηγούς των κομμάτων και τότε να ανατρέψουν αυτή τη θέση. «Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι αποδεκτή από τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει και την διεθνή πρακτική γιατί δεν προβλέπει δυνατότητα καταγγελίας ή λύσης της Συμφωνίας, και αντίθετη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και των Σκοπίων. «Αυτό δεν σας το λέει ένας συντηρητικός δεξιός συνταγματολόγος. Σας το λέει εκείνος ο οποίος ξεσήκωσε τους αγανακτισμένους και μας ένωσε στην πλατεία Συντάγματος. Σας το λέει ο καθηγητής Κασιμάτης», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία παραβιάζει και τη Δημοκρατία στα Σκόπια με δεδομένες τις καταγγελίες για εξαγορές, εκβιασμούς, φυλακίσεις, αποφυλακίσεις, με δημοψήφισμα που ανατράπηκε.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί όνειδος για την πατρίδα μας, για τη Δημοκρατία και φοβάμαι πολύ ότι το χειρότερο της αποτέλεσμα είναι ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Διακόπηκε η διαδικασία

Οι υψηλότατοι τόνοι από την αντιπολίτευση με το καλημέρα στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας οδήγησαν στη διακοπή της συνεδρίασης λίγο μετά τις έξι για περίπου πέντε λεπτά. «Παράνομα συσταθείσα» χαρακτήρισε την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ενώ από την πλευρά του ο Δένδιας ζήτησε να κληθεί ο Νίκος Κοτζιάς και να δοθεί η επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας ήδη από την στιγμή που άνοιξε τη συνεδρίαση προειδοποίησε - αλλά δεν εισακούσθη- ότι δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

Το όνομα του Νίκου Κοτζιά ακούστηκε πολλάκις στα πρώτα κιόλας λεπτά της συζήτησης με αίτημα να παρευρεθεί στην επιτροπή και να δώσει απαντήσεις. Αντικείμενο αντιπαράθεσης έγινε και η συγκρότηση της επιτροπής με τον Πάνο Καμμένο και τον Ηλία Κασιδιάρη να καταγγέλουν παράνομες διαδικασίες ως προς την πλήρωση των κενών θέσεων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ, επιχείρησε να απαντήσει με τους δύο βουλευτές να τον χαρακτηρίζουν αναρμόδιο και να ζητούν να κληθεί στην αίθουσα ο Νίκος Βούτσης. «Είναι παράνομη η σύνθεση» υποστήριζε ο Π. Καμμένος. «Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς επιχειρήματα και όχι κραυγές για αυτό το λόγο πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας» υποστήριξε από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Καταγγελίες περί νομιμότητας

Στο ντεμπούτο του στην επιτροπή, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε σε αντισυνταγματικότητα και επί της διαδικασία. «Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση. Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο Π. Καμμένος.

Ως προς τη ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της. Στη θέση του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου παρίσταται ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά δεν θα μετέχει στο τέλος της συνεδρίασης, δηλαδή, δεν θα είναι στην ψηφοφορία, διότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπηση του κόμματος. «Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση και για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές» Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ. «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης επανέλαβε και εκείνος το αίτημα να παρευρεθεί ο πρώην ΥΠΕΞ στην αίθουσα ενώ προειδοποίησε με αποκαλύψεις κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε κατά τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης. «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς», είπε ο Νίκος Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στις επισημάνεις του Νίκου Δένδια (ΝΔ), ο Νίκος Ξυδάκης είπε ότι τα αιτούμενα αναγνωστέα που ζητάει τίθενται υπόψη της κυβερνήσεως που εισηγείται τη Συμφωνία και θα απαντήσει ο υπουργός ποια έγγραφα έχει και ποια θα καταθέσει.

Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση να εγκαταλειφθεί η «δικολαβία» σε αυτή την επιτροπή.

«Μόνο αφελής θα περίμενε πως η Επιτροπή θα αξιοποιούσε το χρόνο που έχει στη διάθεση της να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια» σχολίασε στην τοποθέτηση του ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης υποστηρίοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη χαρακωμάτων για να μην μάθει λυθούν οι απορίες των απλών πολιτών. Να συζητήσουμε τι κέρδισε και τι έχασε η πολιτεία μας, κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη. Κατά την διάρκεια της τοποθετησής του δέχθηκε την επίθεση Καμμένου περί απόστασίας.

Με αιχμές κατά Καμμένου η παρέμβαση Βούτση

Η ένταση και οι ενστάσεις υποχρέωσαν τον πρόεδρο της Βουλής να συμμετάσχει στην επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις. «Επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν έχει γίνει μόνο για δημιουργία εντυπώσεων η όλη ένταση που έχει προκληθεί για τη σύσταση της επιτροπής θέλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις» είπε αφήνοντας αιχμές κατά Καμμένου για δημιουργία εντυπώσεων λόγω της τηλεόρασης.
Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, «οι ανεξάρτητοι δεν έχουν συγκροτηθεί σε ΚΟ όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν. Λογίζονται ως ομάδα έτσι ώστε κατ’ εξαίρεση για την διάσκεψη των προέδρων να μπορούν να επιλέγουν ποιος τους εκπροσωπεί και αυτός είναι ο Νίκος Νικολόπουλος. Στις επιτροπές ο καθένας δηλώνει τις επιτροπές που θέλει να συμμετάσχει και αν υπάρχει επικάλυψη γίνεται κλήρωση. Δεν υπάρχει απόφαση ποιος από τους ανεξαρτήτους θα πάει που. Δεν έχει γίνει ποτέ και δεν υπάρχει στον κανονισμό. Άρα, στην παρούσα φάση είχαμε την ανεξαρτητοποίηση του Σπ. Δανέλλη που είχε ανακοινωθεί και ακολούθησαν οι υπόλοιπες ανεξαρτητοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν στη βουλή».
Όπως εξήγησε «είχα ορίσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ήταν ο κ. Δανέλλης ο οποίος το είχε ζητήσει μιας και ήταν ο μόνος τότε ενδιαφερόμενος ανεξάρτητος. Στην διάσκεψη τέθηκε το ζήτημα των νέων ανεξαρτήτων. Αποφασίσαμε πως μέχρι να υπογράψω τη σύνθεση δεν θα αφορά τους ήδη ανεξάρτητους βουλευτές αλλά μόνο τους νέους. Οποιαδήποτε συμπλήρωση για τις δύο θέσεις λοιπόν αφορά μόνο αυτούς. Ρωτήσαμε τους Θεοδωράκη, Λυκούδη και Θεοχαρόπουλο αν θέλουν να είναι στην επιτροπή. Με επιστολή ο κ. Αμυράς επιλέγει δύο άλλες επιτροπές. Οι μόνες επιστολές ενδιαφέροντος που κατατέθησαν ήταν δύο και έγινε η κλήρωση παρόντων των αντιπροέδρων της Βουλής. Όποιος εκπρόσωπος κόμματος θέλει είναι στη διάθεση του τα πρακτικά».
«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις ούτε δέχομαι την ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων όταν είναι αναπόδεικτοι και μόνο προς δημιουργία εντυπώσεων» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Απορρίπτει και την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το ΚΙΝΑΛ

Στην αποκάλυψη πως ανεξαρτήτως αν θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, το ΚΙΝΑΛ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει ούτε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, προχώρησε ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Μαυρωτάς: Στηρίζουμε τη συμφωνία ότι την κυβέρνηση

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ''δια ταύτα", την κάνουν γυριστή» ξεκαθάρισε ο Γιώργος Μαυρωτάς. Χαρακτήρισε «στύλωμα μιας νέας εποχής» τη Συμφωνία και συμπλήρωσε ότι το κόμμα του την στηρίζει, γιατί ονειρεύεται μια Ελλάδα εξωστρεφή, πυλώνα της σταθερότητας στη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μια Ελλάδα φοβική και περίκλειστη.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε συμβιβασμό. Και δεν πρέπει, ούτε να την δαιμονοποιούμε, ούτε να την εξιδανικεύουμε», εξήγησε.

Καταλόγισε δε ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση της συμφωνίας. «Αυτή η εργαλειοποίηση κατέληξε γρήγορα σε διχασμό, με πατριώτες και μη πατριώτες, με ακροδεξιούς πατριώτες και υπερπατριώτες», σημείωσε.

Μέλος της επιτροπής Εξωτερικών ζήτησε να γίνει ο Γιώργος Αμυράς

Τέλος, επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία τον ενημερώνει ότι επιθυμεί να συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποπθέσεων και Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απέστειλε ο Γιώργος Αμυράς.

Ο βουλευτής που το πρωί ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, οδηγώντας σε διάλυση το Ποτάμι, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση: «Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή προκειμένου να σας γνωστοποιήσω την πρόθεση μου να συμμετέχω ως μέλης στην Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Παρακαλώ όπως κάνετε δεκτό το παρόν αίημά μου».

Η επιστολή του ωστόσο, εστάλη αργά το απόγευμα (6.56 μ.μ.) κι ενώ είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης