ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέντσι: Η λιτότητα θρέφει τον λαϊκισμό

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι REUTERS/Francois Lenoir

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά της γερμανικής επιρροής στην ευρωζώνη, η οποία τρέφει τον λαϊκισμό και οδηγεί σε πολιτική παράλυση και εκλογική οπισθοδρόμηση όλη την Ευρώπη.

Σε συνέντευξη του στους Financial Times, μια ημέρα μετά τις εκλογές στην Ισπανία που άφησαν τον Ραχόι να πασχίζει για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ρέντσι λέει ότι υπάρχει ένα μάθημα πίσω από όλο αυτό.

“Δεν ξέρω τι θα συμβεί με τον φίλο μου τον Μαριάνο, όμως ξέρω ότι αυτοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των πιστών συμμάχων της πολιτικής της λιτότητας, έχασαν την δουλειά τους," λέει ο κ. Ρέντσι.

“Συνέβη στην Βαρσοβία, αν και οι συνθήκες εκεί ήταν ειδικές, συνέβη στην Αθήνα, συνέβη στην Λισαβόνα. Ας δούμε τι θα συμβεί στην Μαδρίτη," πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση του κ. Ρέντσι ακολουθεί αρκετές άλλες καθώς τον τελευταίο καιρό, ο ιταλός πρωθυπουργός έχει εντείνει τις επιθέσεις του στην ΕΕ και στη Γερμανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ιταλία έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε πολλά μέτωπα, από τον επίμαχο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, τις απαιτήσεις της ΕΕ από την Ιταλία να κάνει περισσότερα για τα δακτυλικά αποτυπώματα και ταυτοποίηση των μεταναστών, τη δημιουργία ενός συστήματος ασφάλισης κοινών τραπεζικών καταθέσεων και τον νέο νόμο για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο οποίος έχει επικριθεί ως πολύ γενναιόδωρος.

"Έχω εκτίμηση στην Άνγκελα, έχουμε μια εξαιρετική προσωπική σχέση", λέει ο κ. Ρέντσι. "Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη πρέπει να εξυπηρετεί και τις 28 χώρες, όχι μόνο μια", πρόσθεσε.

Ο κ. Ρέντσι πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία για να επικρίνει τη Γερμανία και την ΕΕ σε σχέση με ορισμένους από τους προκατόχους του, γιατί η κυβέρνησή του ήταν πιο πρόθυμη να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ και πιο δραστήρια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Ιταλίας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός έχει σίγουρα γίνει πιο επιθετικός, ιδίως, όταν επικρίνει αυτό που αντιλαμβάνεται ως διπλά μέτρα και σταθμά εναντίον της Ιταλίας, και συχνά υπέρ της Γερμανίας.

"Η Γερμανία έχει εμπορικό πλεόνασμα των 8%, και οι κανόνες λένε ότι θα πρέπει να είναι 6% το πολύ", λέει.

Το αν η έκκληση του Ρέντσι για νέες οικονομικές πολιτικές στην ΕΕ - και ένα τέλος στη γερμανική ηγεμονία - θα εισακουστεί, μένει να το δούμε. Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

"Μπορούμε να νικήσουμε την δημαγωγία, τον λαϊκισμό και την απάθεια με ένα στοίχημα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με μια νέα κοινωνική Ευρώπη, με περισσότερες αξίες, περισσότερο πολιτισμό, περισσότερα ιδανικά, περισσότερη ομορφιά," λέει. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα οικονομικά μας, όμως δεν είναι δυνατόν να μας απασχολούν συνεχώς τα κόμματα και δεκαδικά ψηφία."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης