ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Φώφης… χωρίς τους «53»

Συνάντηση Τσίπρα - Φώφης… χωρίς τους «53»
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ευκαιρία συνάντησης αποτέλεσε η ονομαστική εορτή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ  Αντώνη Λιβάνη, από την οικία του οποίου πέρασε για να του ευχηθεί όχι μόνο από το κανονικό ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτό που θέλει να του μοιάσει πολιτικά

Το «παρών» έδωσαν Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας, που πριν από δύο 24ωρα ήταν στα «μαχαίρια» στη βουλή λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης που είχε προηγηθεί κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σαν… ξένοι στην ίδια πόλη έλεγαν ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους που τους είδαν. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι έσπευσαν να σχολιάσουν, αφήνοντας κάθε περιθώριο ανοικτό για ερμηνείες που αφορούν το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου γέμισε το σπίτι του με ευχές από τα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα της χώρας, με πρώτο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που εμφανίστηκε χωρίς την σύζυγό του, κρατώντας ένα κουτί γλυκά, την Φώφη Γεννηματά, η οποία ήταν αρκετά χαμογελαστή και ευδιάθετη αλλά και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Λαλιώτης, διαχρονικός φίλος της οικογένειας.

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή. Ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά -και αυτό έχει τη σημασία του- που στο σπίτι που θεωρείτο παλαιότερα σημείο αναφοράς για πολιτικές συζητήσεις συγκεντρώθηκαν επισκέπτες όχι μόνο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ -του κόμματος που επιδιώκει να γίνει ο κεντρικός πόλος της κεντροαριστεράς, έναν ρόλο που κατέχει εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ και τώρα το ΚΙΝΑΛ με τη Φώφη Γεννηματά.

Υπήρχαν και υπουργοί προερχόμενοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ οι λεγόμενοι ΠΑΣΟΚογενείς αλλά και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης, η υπουργός προστασίας του πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η πρόεδρος της επιτροπής Ανταγωνισμού και συνεργάτης του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, ο υπουργός Νησιωτικής πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Δεν υπήρχε, όμως, κανένας προσκεκλημένος από την ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, τις δικές τους ευχές έδωσαν και οι λεγόμενοι ΠΑΣΟΚογνείς βουλευτές και υπουργοί όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υπουργός υποδομών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Από το στενό «πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθησαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με τον σύντροφό της Γιάννη Μπενίση, αλλά και δημοσιογράφοι.

Υποψήφιοι δήμαρχοι, επιχειρηματίες και πηγαδάκια

Από το ΚΙΝΑΛ, μαζί με την Φώφη Γεννηματά, ευχές στον Αντώνη Λιβάνη έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χριστίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Παύλος Γερουλάνος ενώ στο σαλόνι του σπιτιού εμφανίστηκε για τα «χρόνια πολλά» και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης.

Υπό άλλες συνθήκες θα πρόκειται για μια κοινωνική συγκέντρωση με αφορμή την ονομαστική εορτή του κυρίου Λιβάνη.

Όμως, η φετινή απέκτησε ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω του ότι ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό έχει εκφράσει την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά με το ΚΙΝΑΛ, παρά τις αντιρρήσεις της Φώφης Γεννηματά που έχει αποφασίσει ίσες αποστάσεις και με τον κ. Τσίπρα και με τον κύριο Μητσοτάκη.

Στα περισσότερα από τα πηγαδάκια το κύριο… μενού ήταν οι τελευταίες εξελίξεις τόσο με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση, όσο και για την συμφωνία των Πρεσπών που απ’ ότι φαίνεται έρχεται προς συζήτηση και κύρωση στη βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες -ένα θέμα που έχει δημιουργήσει αναταραχή σε όλες σχεδόν τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα μετά τους ΑΝΕΛ , στο Ποτάμι έγινε ιδιαίτερη συζήτηση μετά και την αποχώρηση του Σπύρου Δανέλλη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές

Η συνεδρίαση των κομματικών οργάνων στο Ποτάμι χθες βράδυ ήταν αυτό που έκανε σε ορισμένους από τους βουλευτές να αισθανθούν περισσότερο απογοητευμένοι από ποτέ.

Άκουσαν τον επικεφαλής του Ποταμιού να τους λέει ότι προβληματίζεται για το τι θα κάνει το επόμενο διάστημα.

Υπάρχει η σκέψη, όπως τους εξήγησε, να κατέβει υποψήφιος ως επικεφαλής στις ευρωεκλογές αν φυσικά οι εθνικές εκλογές δεν γίνουν ταυτόχρονα τον Μάιο, κάτι που ακούγεται ωστόσο πολύ έντονα.

Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή οι εκλογές διεξαχθούν την ίδια περίοδο, τότε ο κ. Θεοδωράκης σκέφτεται να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών αυτόνομα. Αν πάλι οι εθνικές εκλογές απομακρυνθούν και πάνε για το τέλος του χρόνου, τότε είναι πιθανό όπως τους είπε ο κ. Θεοδωράκης να λάβει την απόφαση και να κατέβει στις ευρωεκλογές επικεφαλής ως υποψήφιος κόμματος.

Στην αυτή την πιθανότητα εκφράστηκαν πολλές απόψεις ωστόσο αυτό που φαίνεται να επικράτησε είναι ότι από την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν θετική έκβαση του Ποταμιού στις εκλογές τότε, πώς θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές που χρειάζεται για την εκλογή να έχει 4% ως ποσοστό πανελλαδικά.

Τελεσίγραφο από τον Ψαριανό

Στη συζήτηση που έγινε και ακούστηκαν μοιρασμένες απόψεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής κ. Γρηγόρης Ψαριανός φαίνεται να έδωσε χρονική διορία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, διαφορετικά όπως τους είπε θα φύγει από το κόμμα.

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο, βρίσκεται και ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πιθανότητα να φύγει από το Ποτάμι και να είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές.