ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Προεκλογική... πρόβα τζενεράλε με «άγριες» κόντρες και φόντο την ψήφο εμπιστοσύνης

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε υψηλούς τόνους, δίνοντας μια... πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει αύριο, διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνει τα πυρά του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για την τοποθέτηση του ναύαρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας. Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισαν τη θέση τους, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση. 

Με μια αναδρομή των έργων της κυβέρνησης άνοιξε την ομιλία του, αλλά και τη διήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι μετά από τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων αλλά και την προσφυγική κρίση, η Ελλάδα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Πάνος Καμμένος έκανε λάθος στην επιλογή του -κάτι που, όπως τόνισε, έχει ήδη πει και στον ίδιο.

«Για αυτό και σήμερα θα πω ότι σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2015 ο ελληνικός λαός έκανε μια ιστορική επιλογή και αποφάσισε να εμπιστευτεί την κυβέρνησή του ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.

«Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά».

Σημείωσε δε, ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής». Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.

«Ο Καμμένος θα μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του»

«Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα», είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του», παρατήρησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του».

Οι τόνοι ανέβηκαν σε ένα σημείο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να… ανεβάζει τους τόνους και να εξαπολύει επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας λόγω των απειλών που δέχονται το τελευταίο διάστημα βουλευτές που σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Από το στάδιο της ανοχής περάσατε στο στάδιο της ενορχήστρωσης αυτού του μηχανισμού» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε:

«Αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Είναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Διχάζει μέσα από την αντιπολιτευτική του τύφλωση».

Μετά από «φωνές» που ακούστηκαν από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε αυστηρά: «Καθίστε κάτω, τώρα θα τα ακούσετε, τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας και έχετε υποχρέωση να ακούσετε με προσοχή».

Καβγάς Τσίπρα-Μητσοτάκη για την υπουργοποίηση Αποστολάκη

«Κόκκινο» χτύπησε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει ότι εν ενεργεία στρατιωτικός δεν έχει γίνει υπουργός από την εποχή της Χούντας και τον πρωθυπουργό να του ζητά οργισμένος να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ακούστε το εσείς που δήθεν έχετε και δημοκρατικές ευαισθησίες. Τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν η 21η Απριλίου του 1967».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε το λόγο προκαλώντας με την σειρά του αντίδραση στα έδρανα της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Βούτση να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη και να προλάβει εγκαίρως τον εκτροχιασμό. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλέσει σημειώνοντας πως «είναι ντροπή να προσβάλλετε το δημοκρατικό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων του τόπου». «Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει με αίσθηση ευθύνης τις Ένοπλες Δυνάμεις και της Δημοκρατίας», ανεβάζοντας τους τόνους ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση διευκρινίζοντας πως «ο κ. Αποστολάκης έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχτηκε την πρότασή σας» και ότι «ο τελευταίος, είπα, εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός που ανέλαβε υπουργός ήταν ο Σπαντιδάκης. Το είπα γιατί καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον διαχωρισμό στρατού — πολιτικής».

Παρέμβαση ζήτησε και η Φώφη Γεννηματά προκαλώντας την έκρηξη του Νίκου Βούτση ο οποίος της θύμισε ότι ήταν η επόμενη ομιλήτρια οπότε από το βήμα μπορούσε να τοποθετηθεί.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολίασε πως «το μήνυμα της τοποθέτησης του κ. Αποστολάκη ήταν ισχυρό και λυπάμαι που δεν το καταλάβατε» αποδεχόμενος «την μερική αποκατάσταση αυτού που είπατε κ. Μητσοτάκη».

Μέσω twitter σχολίασε ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, για τον ίδιο, για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την άγρια κόντρα του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση του ναύαρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι είναι λάθος του πρωθυπουργού η στήριξη στην «ήδη νεκρή», όπως τη χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αποκάλεσε «Κούλη», τονίζοντας ότι είναι έγκλημα να αποκαλεί τον ναύαρχο Αποστολάκη, Σπαντιδάκη. Τέλος, τα βάζει και με την Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία αποκαλεί «κομματάρχη του Ερντογάν».

Επίθεση Μητσοτάκη σε Δανέλλη: Τι άλλαξε και ξαφνικά υπερψηφίζετε;

Κατά μέτωπο επίθεση στον Σπύρο Δανέλλη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην απόφαση του βουλευτή να στηρίξει την κυβέρνηση -κάτι που οδήγησε νωρίτερα σήμερα στη διαγραφή του από το Ποτάμι, κατόπιν απόφασης του Σταύρου Θεοδωράκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε προσωπικά στον βουλευτή και τον ρώτησε τι άλλαξε από την προηγούμενη φορά που καταψήφισε την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα «πυρά» του εναντίον της κ. Παπακώστα, η οποία εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία.

«Και ξαφνικά ερωτεύτηκε τον κ. Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «συναλλαγή» του πρωθυπουργού με τους βουλευτές που θα τον στηρίξουν.

Γεννηματά σε Τσίπρα: Δεν θέλετε να μιλήσει ο λαός γιατί φοβάστε τι θα βγει από την κάλπη

Με αιχμές κατά του προέδρου της Βουλής ξεκίνησε την τοποθέτησή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας ότι επιχειρεί να παρουσιάσει εικόνα σκληρού δικομματισμού για να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βέλη της τα έστρεψε και κατά του Αλέξη Τσίπρα επειδή εκτός των άλλων έφυγε από την αίθουσα της ολομέλειας.

«Δεν υπάρχουν όρια στη γελιοποίηση. Και γιατί γελοιοποιήστε απόλυτα κύριε Τσίπρα; Γιατί μετά τα όσα έγιναν την Κυριακή έπρεπε να γίνουν εκλογές. Αλλά εσείς δεν θέλετε να μιλήσει ο λαός γιατί φοβάστε τι θα βγει από την κάλπη» τόνισε.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κουρελού» και υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Παπαδήμου την οποία νωρίτερα είχε στοχοποιήσει ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μια κυβέρνηση τριών κομμάτων και ειδικού σκοπού και τον πρώτο κόμμα που την στήριζε είχε την πλειοψηφία της Βουλής» σχολίασε. Θύμισε στον πρωθυπουργό ότι το καλοκαίρι του 2015 τα υπεύθυνα κόμματα της Βουλής έβαλαν πλάτη για να σωθεί η πατρίδα.

«Δεν παίζετε έντιμα κύριε Τσίπρα ούτε δημοκρατικά. Και η πατρίδα δεν ανέχεται άλλο αυτή την φαρσοκωμωδία» σημείωσε ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από το ήθος και την προσφορά του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη.

«Ήταν δική σας επιλογή και έπρεπε να υπερασπιστείτε την δική σας επιλογή. Αλλά δεν τολμάτε ούτε αυτό. Και αν υπήρχε σοβαρό εθνικό ζήτημα που να επέβαλλε αυτή την επιλογή να έρθετε μέσα σε αυτή την αίθουσα και να ενημερώσετε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό» επεσήμανε.

Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στο ψεύτικο κυβερνητικό διαζύγιο που υλοποιήθηκε στον πιο βολικό χρόνο για τον πρωθυπουργό.

«Ένας γάμος από έρωτα για την εξουσία τελειώνει όπως πρέπει σε ένα διαζύγιο συμφέροντος» σχολίασε ειρωνικά.

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και για εκτροπή μέσω της παρέμβασης στην δικαιοσύνη.

Θεοδωράκης: Κόκκινη γραμμή μας η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

«Θέλω να απευθυνθώ στον Σπύρο Δανέλλη. Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος. Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, ένστικτο, απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, μελέτη, υπολογισμός». Αυτά είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στρέφοντας τα «βέλη» του κατά του βουλευτή που ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το κόμμα.

«Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα διαφορετικό από τα άλλα.Δεν έβαλε αφίσες και δεν ξόδεψε δανεικά και αγύριστα. Κάναμε ένα κόμμα αλλιώς. Ανοιχτό, σύγχρονο, αντιγραφειοκρατικό. Η ηγεσία που θα υψώνεται ως βαρύ χέρι πάνω από στελέχη και μέλη δεν ήταν ποτέ το μοντέλο μας», συνέχισε, ενώ ξεκαθάρισε και τη θέση του Ποταμιού λέγοντας πως:

Η κόκκινη γραμμή μας ήταν μία: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Tο Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση και δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου. Η απόφαση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής. Είναι η κατάντια της.

«Άκουσα τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλάει για “κυβέρνηση κουρελού” και να αποσπά το έντονο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ. Αναρωτιέμαι αν το “κυβέρνηση κουρελού” χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές που τους τελευταίους μήνες προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία», είπε ακόμη.

«Αντιστοίχως η κυρία Γεννηματά αναφέρεται σε “κυβέρνηση με υπολείμματα και γυρολόγους”. Αναρωτιέμαι τι λένε γι’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς ο κ. Μπαργιώτας, ο κ. Αχμέτ και ο κ. Καρράς. Εκτός αν οι χαρακτηρισμοί ισχύουν μόνο αν γυρολόγοι έχουν ως προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό δήλωσε πως «και ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε. Δείγματα γραφής είχε δώσει με την μεταγραφή της κ. Παπακώστα και της κ. Μεγαλοοικονόμου. Και σήμερα αναζητά άλλους 5. Όχι 5 που θα συμφωνούν σε ένα νομοσχέδιο ή σε μια συμφωνία. Αλλά 5 που θα του δώσουν λευκή επιταγή να συνεχίσει να κυβερνά».

Και συνέχισε: «Στη δική μας ηθική δεν πρέπει να επιτρέπεται σε ένα βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα στην διάρκεια μιας θητείας. Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το δικό σας καταστατικό εξ όσων γνωρίζω - πάει πολύ πιο μακριά. Ζητάτε την παράδοση της έδρας από όσους ψηφίζουν κόντρα στην κομματική γραμμή. Αλλά προφανώς τα δικά σας - δικά σας. Και τα δικά μας - δικά σας. Συζητάμε αν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όχι δεν θα δώσουμε. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση γιατί απέτυχε στα περισσότερα SOS κεφάλαια της χώρας: Δημόσια διοίκηση, παιδεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια.

«Κατηγορώ λοιπόν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο δρόμος που επιλέξατε κ. Τσίπρα είναι λάθος. Η συμπεριφορά του κ. Καμμένου επέβαλε να είχατε πάρει πολύ νωρίτερα τις αποφάσεις σας. Αλλά θέλατε μέχρι τέλους να παίζετε σε διπλό ταμπλό».

«Σε ένα διαφημιστικό σποτ εμφανιζόταν ένας μικρός Αλέξης με σπασμένο αριστερό χέρι και ένας κύριος του έδινε την υπόσχεση ότι θα τον μάθει να γράφει και με το δεξί. Έτσι αντιλαμβάνεσθε τον ρόλο του πρωθυπουργού; Σήμερα με το αριστερό χθες με το δεξί αύριο με ένα δανεικό χέρι; Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι. Εμείς δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα επιμείνουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή, να γράψουμε νέες σελίδες και όχι να αντιγράψουμε τις παλιές», σημείωσε.

Κουτσούμπας: Στημένο παζάρι η συζήτηση στη Βουλή

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής οΔημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στην ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι μια εξέλιξη που βολεύει και τους δύο, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία «αποτέλεσμα παζαριών». Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, ο λαός θα πρέπει να καταψηφίσει την κυβέρνηση, μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του αλλά και στις εκλογές.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εντάσσεται στο πλαίσιο των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών που υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια μαζί με τον κ. Καμμένο. «Καταπέλτης η συμφωνία για όλους τους λαούς των Βαλκανίων», υποστήριξε.

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε η ΝΔ, λέγοντας ότι τα σχέδια της δεν έχουν καμία διαφορά με εκείνα της κυβέρνησης. «Κανένας καυγάς δεν γίνεται για όλα αυτά ανάμεσα στον κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη. Τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ δεν τα αμφισβητεί ούτε η ΝΔ. Υπάρχει πλήρης ταύτιση και συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ της έχει πάρει τη μπουκιά από το στόμα, και κάνει όσα δεν προλάβει να κάνει η ίδια η ΝΔ», είπε.

Λεβέντης: Αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της

«Επί δέκα μέρες, πριν αποφασιστεί η λήψη νέας εμπιστοσύνης στη Βουλή, κυκλοφορούσαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας και το Σύνταγμα το επιτρέπει» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρατήρησε: «Για φανταστείτε η Ελλάδα να έχει πρωθυπουργό με 120 βουλευτές. Παράνοια».

Ο κ. Λεβέντης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση αναπτύσσει μια θεωρεία ότι έχει κάποια καλά νομοσχέδια μπροστά της» και διερωτήθη «πότε προέκυψαν αυτές οι δυνατότητες; Επί 4 χρόνια ξεζουμίζαμε έναν λαό για να παράσχουμε τώρα φιλί ζωής; Και γιατί τον ξεζουμίζαμε αφού δεν ήταν τόση ανάγκη;». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ξήλωμα του πουλόβερ».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι ονόμασε εθνική γραμμή τα λάθη του παρελθόντος και ανέφερε πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στο θέμα αυτό δεν έχει τον λαό μαζί του αλλιώς θα έκανε δημοψήφισμα».

Για τον Πάνο Καμμένο επανέλαβε ότι είναι συνένοχος, ενώ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημείωσε ότι «συνδεθήκαν δυο κόμματα να φτιάξουν μία κυβέρνηση και ο ένας κλέβει τους βουλευτές του άλλου».

Επίσης, ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε και στην άλλοτε βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Να χαίρεστε την 151η βουλευτή σας». Κατηγόρησε, δε, την ίδια τη βουλευτή για αχαριστία καθώς, όπως είπε, εξελέγη με λίστα με την Ένωση Κεντρώων και μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα» και όπως υποστήριξε «άλλη μία φορά εξαπατούν την Ελλάδα Αμερικανοί και Γερμανοί και θα είναι πολύ αργά για την Ελλάδα και τη Μακεδονία, που είναι ό,τι ιερότερο έχει η χώρα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, ισχυρίζεται ότι το όνομα έχει μικρή σημασία, επισημαίνοντας: «Το όνομα είναι το όχημα και το δίνετε. Ξεκαθαρίστε τη στάση σας αφού θέλετε να κυβερνήσετε αύριο. Είναι ντροπή να μην ξέρει η Ελλάδα τι στάση θα τηρήσετε».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι «αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της γιατί έχει συνδεθεί με μεταγραφές, υστερόβουλες δημοσκοπήσεις και μετακινήσεις βουλευτών» και επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από την παλαιότερη.

Το CNN Greece κατέγραψε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μέσω live blog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης