ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και το διαφαινόμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετατρέπουν σε ρευστό το πεδίο με το μεν κυβερνών κόμμα να διαμηνύει ότι διαθέτει 151+  για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και τους απαραίτητους 151 βουλευτές για τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να προκαλεί τη Νέα Δημοκρατία αν το αμφισβητεί να προχωρήσει σε κατάθεση πρόταση μομφής.

Από την άλλη η Πειραιώς υποστηρίζει ότι πιθανή αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα και ζητά από τον Πρωθυπουργό είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να προκηρύξει εκλογές.

Μετά και την απόφαση του Ποταμιού να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κύρωσή της πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι διαθέτει περισσότερους από 151 βουλευτές καθώς εκτός από τους 145 της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας υπάρχουν σίγουρα οι 4 του Ποταμιού, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα. Επιπλέον, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Έλενα Κουντουρά είναι πολύ πιθανόν να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας κάτι που ενισχύει το πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας.

Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει πρόταση εμπιστοσύνης. Εκεί υπάρχουν οι 145 στους οποίους προστίθενται ο Σ. Δανέλλης του Ποταμιού, ο Θ. Παπαχριστόπουλος, η Ε. Κουντουρά και η Κ. Παπακώστα. Ζουράρις, Κόκκαλης και Σαρίδης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει τελικές αποφάσεις καθώς περιμένει την έκβαση του ραντεβού του με τον Πάνο Καμμένο. Αν στη συνάντηση της Παρασκευής προκύψει «βελούδινο διαζύγιο» τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Αν όμως επέλθει ολική ρήξη ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, αφήνοντας ουσιαστικά τον μέχρι σήμερα συνεταίρο του χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία περιμένει τις εξελίξεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα. Δύσκολα μπορεί να μαζέψει τους 151 απαραίτητους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής. Από την άλλη αν δεν την καταθέσει θα είναι ανοικτός στις κατηγορίες ότι άφησε να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών παρακολουθώντας με «σταυρωμένα χέρια». Έτσι, επενδύει στην πολιτική φθορά της κυβέρνησης και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση Καμμένου – Τσίπρα. Η πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως, εκ των πραγμάτων ανήκει στην κυβέρνηση.