Η μεγάλη παρτίδα Τσίπρα - Καμμένου κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις
Λίγες φορές η έκφραση «ες αύριον τα σπουδαία» ήταν τόσο κυριολεκτική στην πολιτική ζωή των τελευταίων χρόνων. Η Τετάρτη, όμως είναι πραγματικά κρίσιμη τόσο για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και για την κύρωση ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό της χώρας βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες.
Τρία όμως είναι τα κεντρικά πρόσωπα των ημερών αλλά και καθοριστικοί παράγοντες των εξελίξεων. Η «τράπουλα» είναι εδώ και λίγες μέρες μοιρασμένη αλλά αύριο θα παιχτεί η τελική παρτίδα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να περιμένει τις εξελίξεις πριν αποφασίσει ποια θα είναι η δική του κίνηση.
Αλέξης Τσίπρας: Ψάχνει τον άσσο στο μανίκι
Είναι πλέον δεδομένο ότι οι καλές προσωπικές σχέσεις που διατηρούν με τον υπουργό Άμυνας δεν μπορούν αν διασώσουν τη συγκυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργούς ποντάρει ότι στο ραντεβού του με τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα καταφέρει να τον πείσει ότι δεν υπάρχει λόγος να επισπεύσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Θα επιχειρήσει, επίσης, να απαντήσει στις κατηγορίες του Πάνου Καμμένου ότι έχει προσεγγίσει βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλαβαίνει ότι για τον υπουργό Άμυνας τίθεται θέμα πολιτικής επιβίωσης. Για αυτό το λόγο έχει αποδεχτεί ότι η απόφασή του να ζητήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή οδηγεί τους ΑΝΕΛ εκτός κυβέρνησης, όμως θα ζητήσει από τον κ. Καμμένο να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του ότι δεν θα στηρίξει πιθανή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Για πρώτη φορά χθες το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο άσχημο για τον Πάνο Καμμένο. Αν και ο κ. Τσίπρας ήταν προσεχτικός, ζητώντας από τα μέλη του οργάνου να περιμένουν τις εξελίξεις στους ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι όμηρος του κ. Καμμένου. Θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές που απαιτείται σε πιθανή πρόταση μομφής. Κι για αυτό το λόγο πιστεύει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Παράλληλα, για πρώτη φορά δεν είναι τόσο σίγουρος και για τη στάση του Πάνου Καμμένου καθώς τον θεωρεί, πλέον, εντελώς απρόβλεπτο παράγοντα. Αν και από τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία δόθηκε η εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει και το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος πρόταση εμπιστοσύνης από τη Βουλή, οι πληροφορίες του CNN Greece επιμένουν ότι η κίνηση αυτή είναι αρκετά απομακρυσμένη. Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τόσο η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν πρέπει να συνδέονται με διαδικασίες ψήφου εμπιστοσύνης ή πρότασης μομφής.
Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών αν και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι αρκετά ρευστά στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ήταν αρκετές οι τοποθετήσεις που έκαναν λόγο για εξάντληση της τετραετίας με κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στις πολλαπλές εκλογές του Μάϊου ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει βρει έναν άσσο στο μανίκι που θα ανατρέπει το προβάδισμα της ΝΔ.
Πάνος Καμμένος: Σε δύσκολη θέση αλλά με κλειστά τα χαρτιά
Ο υπουργός Άμυνας βλέπει τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ο Τέρενς Κουίκ είναι ήδη παρελθόν, ο Παπαχριστόπουλος στην πόρτα της εξόδου ενώ η Κουντουρά προσανατολίζεται προς την ψήφιση των Πρεσπών και η Χρυσοβελώνη αν και δεν είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας υποστηρίζει τις τελευταίες δύο μέρες ότι δεν έχει λόγο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο κ. Κόκκαλης δεν έχει μιλήσει καθόλου ενώ ο κ. Ζουράρις έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να ρίξει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο Πάνος Καμμένος έχει μείνει με δύο ή τρεις πιστούς βουλευτές κάτι που δυσχεραίνει τη θέση του. Εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένος τόσο από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δείχνει να αθετεί τη συμφωνία που είχαν ότι οι Πρέσπες θα φτάσουν στη Βουλή τον Μάρτιο και παράλληλα αφήνει ανοικτές τις πόρτες της Κουμουνδούρου σε βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Αν και το μεταξύ τους κλίμα είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένο δεν αποκλείεται από το σημερινό ραντεβού να προκύψει ενός είδους συμβιβασμός μεταξύ Καμμένου και Τσίπρα. Αυτός πιθανώς να προβλέπει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να φτάσει στη Βουλή τον Μάρτιο έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να κερδίσουν ορισμένο χρόνο. Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί στη Βουλή να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει χωρίς να αντιμετωπίζει την «κατηγορία» της κυβέρνησης μειοψηφίας και από την άλλη ο Πάνος Καμμένος θα κάνει τις απαραίτητες επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στελέχη της ευρύτερης Δεξιάς παράταξης για τις επόμενες εκλογές.
Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν έχει όρεξη για μπλόφα
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ουσιαστικά των τριών από τους έξι βουλευτών καθώς αφενός ο κ. Δανέλλης έχει ταχθεί υπέρ ενώ οι Αμυράς και Ψαριανός έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Οι ψήφοι Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη (οι οποίοι είναι θετικοί στη Συμφωνία) θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα και για αυτό το λόγο ο κ. Θεοδωράκης θέλει να είναι σίγουρος ότι η κύρωση των Πρεσπών δεν θα συνδυαστεί, με οποιοδήποτε τρόπο, με στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στο Ποτάμι φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένοι από τις τελευταίες τροπολογίες που κατατέθηκαν στη βουλή της πΓΔΜ και επιμένουν ότι πρόθεσή τους είναι να μην μπουν σε πολιτικά παιχνίδια και να ψηφίσουν τη Συμφωνία. Αν όμως ο Πρωθυπουργός συνδυάσει τις δύο ψηφοφορίες τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης πιθανώς να επανακαθορίσει τη στάση του