Όλο το παρασκήνιο για το πώς οδηγήθηκε η σχέση Τσίπρα - Καμμένου στα άκρα
Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου με κομβικό σημείο την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει συγκαλέσει τα όργανα του κόμματός του και τους βουλευτές για να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.
Ο ίδιος επιμένει σε όλους τους τόνους ότι καταψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποχωρεί από την κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εκτιμούν πως η απόφαση του κυβερνητικού εταίρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρό και ανεπανάληπτο πλήγμα στην κυβέρνηση.
Ο Πάνος Καμμένος βλέποντας ότι παίζεται ένα παιχνίδι πίσω από την πλάτη του είναι αποφασισμένος να διαλευκάνει την υπόθεση και να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις στα άκρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας αθέτησε τη συμφωνία που είχαν κάνει μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δικαιολογείται η απόφαση του κ. Καμμένου να έχει απομακρυνθεί περισσότερο από ποτέ από τον πρωθυπουργό.
Η συμφωνία αυτή προέβλεπε - στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά στο όνομα της πΓΔΜ με το οποίο διαφωνεί από την πρώτη στιγμή - πως οι ΑΝΕΛ αποχωρώντας από την κυβέρνηση καταψηφίζοντας τη Συμφωνία, δεν θα ψηφίσουν υπέρ μίας πρότασης δυσπιστίας που τυχόν καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, αλλά και ούτε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί βουλευτές των ΑΝΕΛ να συνεργαστούν μαζί του μέσα από το ίδιο ψηφοδέλτιο στις εκλογές.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δεν κράτησε τη συμφωνία, έπειτα από τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνεργασία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ - αφού πρώτα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντίθετα από την απόφαση του κ. Καμμένου και παραδώσει, όπως λέει, στη συνέχεια την έδρα του παραιτούμενος.
Ο συγκεκριμένος βουλευτής επισκέφθηκε, όπως δηλώνει ο ίδιος, τον κ. Τσίπρα παραμονές της Πρωτοχρονιάς για να του ευχηθεί χρόνια πολλά, ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ο κ. Παπαχριστόπουλος να έχει συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που κάνει τον κ. Καμμένο να θεωρεί πως ο Τσίπρας αθέτησε τη συμφωνία που είχαν κάνει μεταξύ τους.
Ταυτόχρονα, ένας ακόμη λόγος που ο κ. Καμμένος «απασφάλισε» πολιτικά είναι και τα όσα αναφέρει ο Νίκος Κοτζιάς για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκαλώντας συνθήκες «πολέμου» μεταξύ τους. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του» με αποτέλεσμα να κάνει τον Πάνο Καμμένο να απαντήσει στον κ. Κοτζιά που τον χαρακτηρίσε «ολετήρα» στέλνοντας ηχηρό μήνυμα: «Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν απειλούμαστε. Δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο».
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Π. Καμμένο ως απρόβλεπτο κυβερνητικό εταίρο και δεν δέχεται ότι ο κ. Τσίπρας αθέτησε το λόγο του στη συμφωνία με τον υπουργό Άμυνας. Ωστόσο δεν παραβλέπουν το γεγονός, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει ρήγμα στην κοινοβουλευτική συνοχή αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την διαφωνία του για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Έτσι υπό αυτές τις συνθήκες συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα για να συζητηθεί η επόμενη ημέρα του «διαζυγίου» με τον Πάνο Καμμένο, κάτι που έδειξε με σαφή τρόπο ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της Αθήνας άφησε αιχμές εναντίον του λέγοντας πως: «ενώ εξαρχής της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης γνώριζε ποια είναι η προγραμματική της δέσμευση και η κατεύθυνσή της», έρχεται «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας» να κάνει δηλώσεις «οι οποίες προσθέτουν κάποια καινούργια στοιχεία τα οποία προφανώς και δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης».
Στο πλαίσιο αυτό και ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα. Χωρίς να κατονομάζει τον κ. Καμμένο ανέφερε οτι «Μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται -ούτε το έκανα τα τρεισήμισι αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός- να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο» και πρόσθεσε με νόημα: «Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».