ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θερμό» πολιτικό επεισόδιο από τις δηλώσεις Σγουρίδη

«Θερμό» πολιτικό επεισόδιο από τις δηλώσεις Σγουρίδη
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Αναταράξεις στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και την πολιτική σκηνή προκάλεσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης μετά από δηλώσεις του περί «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει μεθοδευμένα «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης. 

Παρότι ο Πάνος Καμμένος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του αντιπροέδρου του κόμματος, είχε, ωστόσο, νωρίτερα «αδειάσει» τον κ. Σγουρίδη.

Σχολιάζοντας τα περί «θερμού επεισοδίου που μπορεί να καθυστερήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή», ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «θεωρίες φαντασίας» που δεν έχουν βάση και δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα.

«Είμαστε η πιο ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Καλή πρωτοχρονιά», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο κ. Σγουρίδης υπέβαλε μέσω SMS την παραίτησή του στον Πάνο Καμμένο, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Το νέο αυτό πολιτικό «επεισόδιο» προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι το κυβερνητικό στρατόπεδο επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην δώσει συνέχεια στο περιστατικό.

Η αποκλιμάκωση ήρθε, άλλωστε, λίγη ώρα αργότερα μέσω του σχολίου του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Οι δηλώσεις του κ. Σγουρίδη, που έδωσαν ένα ακόμη «πάτημα» στη Νέα Δημοκρατία να επικρίνει την κυβέρνηση, έρχονται σε μια περίοδο που το Μαξίμου έχει αρκετά ανοιχτά… μέτωπα και ακολουθούν δηλώσεων του Πάνου Καμμένου για την Τουρκία, που επίσης ανέβασαν το πολιτικό... θερμόμετρο.

Μια από τις πιο δύσκολες «εξισώσεις» που καλείται να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτή του αριθμού των βουλευτών που απαιτούνται για να περάσει από την ελληνική βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς περιμένουν τις αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής όπου οι σχέσεις μεταξύ Γεννηματά και Θεοχαρόπουλου πιθανόν να κρίνουν και τις εξελίξεις. Στην κυβέρνηση, πάντως, εκτιμούν ότι οι τροπολογίες που θα ψηφιστούν στη βουλή της πΓΔΜ αλλά και η επίσκεψη Μέρκελ στις αρχές Ιανουαρίου θα πείσουν όσους αμφιταλαντεύονται και η κύρωση της Συμφωνίας θα γίνει με περισσότερους από 151 βουλευτές.

Οι κρίσιμες μάχες εντός Κοινοβουλίου

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται και για ένα ιδιαιτέρως «καυτό» κοινοβουλευτικά τρίμηνο.

Εκτός από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση της πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης και οι συζητήσεις στην Ολομέλεια για το Πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας με την Εκκλησία αλλά και η κατάληξη της Εξεταστικής για την υγεία.

Όπως γίνεται αντιληπτό το Κοινοβούλιο θα μετατραπεί το επόμενο διάστημα σε κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με το κυβερνητικό επιτελείο να θεωρεί ότι οι τετ-α-τετ αντιπαραθέσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη ευνοούν τον Πρωθυπουργό.