ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύσκολες γιορτές του Μαξίμου: Ψάχνουν τους 151, «πονοκεφαλιάζουν» για τον Καμμένο

Οι δύσκολες γιορτές του Μαξίμου: Ψάχνουν τους 151, «πονοκεφαλιάζουν» για τον Καμμένο
EUROKINISSI

Μπορεί το κλίμα των ημερών να είναι εορταστικό, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν αρκετούς λόγους να "πονοκεφαλιάζουν".  Τα «μαθηματικά» των Πρεσπών, οι δηλώσεις Καμμένου και οι κρίσιμες μάχες εντός κοινοβουλίου δημιουργούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ηρώδου Αττικού.

Ως προς το πρώτο τα πράγματα είναι δεδομένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «μπετόν» 148 βουλευτές. Τους 145 της δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους Θανάση Παπαχριστόπουλο από τους ΑΝΕΛ, Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι και την αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Σε αυτούς θα προστεθεί πιθανότατα και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ψάχνει τουλάχιστον άλλους δύο βουλευτές προκειμένου να πιάσει το πολυπόθητο 151 καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην περάσει τη Συμφωνία με λιγότερους βουλευτές. Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, το μέλλον τόσο της κυβέρνησης όσο και της Συμφωνίας των Πρεσπών εξαρτάται από το τι θα πράξει το Ποτάμι αλλά και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στο Μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς περιμένουν τις αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής όπου οι σχέσεις μεταξύ Γεννηματά και Θεοχαρόπουλου πιθανόν να κρίνουν και τις εξελίξεις. Στην κυβέρνηση, πάντως, εκτιμούν ότι οι τροπολογίες που θα ψηφιστούν στη βουλή της πΓΔΜ αλλά και η επίσκεψη Μέρκελ στις αρχές Ιανουαρίου θα πείσουν όσους αμφιταλαντεύονται και η κύρωση της Συμφωνίας θα γίνει με περισσότερους από 151 βουλευτές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει στην ελληνική βουλή στις αρχές Μαρτίου καθώς στις 15 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να επισπεύσει τη διαδικασία καθώς οι συνεχιζόμενες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου δημιουργούν κλίμα φθοράς στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Άμυνας έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε «συμβολικές επισκέψεις» και δηλώσεις κατά της Συμφωνίας με τις οποίες υπενθυμίζει ότι οι ΑΝΕΛ θα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Αν και ο Πρωθυπουργός κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο κυβερνητικός του εταίρος και θεωρεί ότι οι τελευταίες του κινήσεις γίνονται κάτω από τη δημοσκοπική πίεση. Ωστόσο, καταλαβαίνει επίσης, ότι το κλίμα αυτό δημιουργεί προβλήματα καθώς περνάει η εικόνα μιας υπό διάλυση κυβέρνησης ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που στο Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργούν το μεταμνημονιακό αφήγημα.

Οι κρίσιμες μάχες εντός Κοινοβουλίου

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται και για ένα ιδιαιτέρως «καυτό» κοινοβουλευτικά τρίμηνο. Εκτός από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση της πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης και οι συζητήσεις στην Ολομέλεια για το Πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις. Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας με την Εκκλησία αλλά και η κατάληξη της Εξεταστικής για την υγεία. Όπως γίνεται αντιληπτό το Κοινοβούλιο θα μετατραπεί το επόμενο διάστημα σε κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με το κυβερνητικό επιτελείο να θεωρεί ότι οι τετ-α-τετ αντιπαραθέσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη ευνοούν τον Πρωθυπουργό.