ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την έκβαση της Συνόδου των Βρυξελλών

Την ευκαιρία να παραθέσει σε ξένους ηγέτες κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. EUROKINISSI

Αρκετά ικανοποιημένη από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, επέστρεψε στην Αθήνα η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στους στενούς του συνεργάτες πως τελικώς η Σύνοδος κύλησε αυτήν την φορά πολύ πιο ομαλά για την ελληνική πλευρά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, ενώ για πρώτη φορά τέθηκαν και όροι για την αντιμετώπιση του κορυφαίου ζητήματος και στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για την επαφή που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς τού δόθηκε η ευκαιρία να παραθέσει στην Γερμανίδα Καγκελάριο μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο Προσφυγικό όπως για παράδειγμα αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί εξωφρενικό, να σχολούν τα στελέχη της frontex στις 2 το μεσημέρι.

Επίσης ήταν ευχαριστημένος και από την κουβέντα που είχε στις Βρυξέλλες με τον Φρανσουά Ολάντ η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στο μεταναστευτικό αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα γενικής πολιτικής. Συζήτησαν, για παράδειγμα, για το Brexit, αλλά και θέματα που συνδέονται με το μέλλον της Ευρώπης όπως οι ισπανικές εκλογές.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της ελληνικής οικονομίας ούτε καν η τελευταία εμπλοκή με το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα.

Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις που αφορούν το παράλληλο πρόγραμμα κι εν προκειμένω το πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου προκαλούν σκιές στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο επιθυμούσε πριν από τις γιορτές να έχει ψηφιστεί τουλάχιστον για θέμα συμβολισμού ένα θετικό νομοσχέδιο που θα έστελνε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να είναι συνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις φέρνοντας και ενισχυτικά για την κοινωνία μέτρα.

Ότι, δηλαδή, δεν περιορίζεται στην τυφλή προςήλωση της υλοποίησης του μνημονίου.

Επίσης, στην κυβέρνηση υπάρχει ενόχληση και απέναντι στην αντιπολίτευση που επαίρεται ότι κατάφερε να βάλει φρένο σ΄ένα ρουσφετολογικό νομοσχέδιο το οποίο δεν είχε την έγκριση της τρόικας και μάλιστα κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι όλη η φασαρία που προκλήθηκε ξεκίνησε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για μικροκομματικούς λόγους.

Υπάρχει βεβαίως και η σημειολογία που δείχνει ότι από την στιγμή που η χώρα περιμένει τις δόσεις των δανειστών, επομένως είναι άμεσα εξαρτημένη από την τρόικα και τις διαθέσεις της, δεν μπορούν να γίνονται κινήσεις ή να λαμβάνονται πρωτοβουλίες οι οποίες δεν τυγχάνουν της έγκρισης των δανειστών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορεί να χάθηκαν οι εντυπώσεις όμως διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και θα δώσει την μάχη για να περάσει το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή τηρώντας και τον Κανονισμό της Βουλής και όλες τις νομικοτεχνικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή και ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Και τότε θα είναι έτοιμη, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, να πυροβολήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που αυτά καταψηφίσουν τις διατάξεις τους εις όφελος της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης