ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Πρέσπες αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νευρικόκλονισμό προκαλεί εκ νέου στην ελληνική  πολιτική σκηνή η Συμφωνία  των Πρεσπών, με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου να σημαίνουν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και τις φωνές διαφοροποίησης εντός κομμάτων της αντιπολίτευσης να ανάβουν «φωτιές» στα κομματικά επιτελεία.

Ο Πάνος Καμμένος προχώρησε σε μια δήλωση-βόμβα, τονίζοντας ότι θα παραιτηθεί από υπουργός όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ. Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Άμυνας να προχωρά σε διευκρινιστική δήλωση επανερχόμενος στην πάγια θέση του, ότι δηλαδή θα παραιτηθεί όταν η συμφωνία τεθεί προς ψηφοφορία στην ελληνική βουλή.

Άμεση ήταν, ωστόσο, η αντίδρασή του στο ζήτημα του Τέρενς Κουίκ, που ετέθη χτες εκτός κόμματος. Ο κ. Κουίκ είχε διαχωρίσει εδώ και αρκετό καιρό τη θέση του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο ονοματολογικό. Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου θυμίζουν ενίοτε… χρησμό, με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου να προκαλεί τακτικά σύγχυση.

Όπως αναφέρουν πηγές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν σκοπεύουν να στηρίξουν καμία πρόταση μομφής που θα κατατεθεί από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας αλλά σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός λάβει την πρωτοβουλία να μετατρέψει τη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τότε το ενδεχόμενο να μην του παράσχουν στήριξη παραμένει ανοιχτό.

Σε δύο… όχθες το Ποτάμι

Διχασμένο επί του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίζεται και το Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους περισσότερους βουλευτές να βρίσκονται στη μία… όχθη και τους Αμυρά και Ψαριανό στην αντίπερα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, υπό το πρίσμα της ανάγκης εξεύρεσης λύσης, εμφανίζεται να έχει μια… θετική προδιάθεση απέναντι στη Συμφωνία. Ωστόσο, το κόμμα τηρεί στάση αναμονής μέχρι να δει το τελικό κείμενο των τροπολογιών του Συντάγματος που θα ψηφίσει η βουλή της πΓΔΜ και να βεβαιωθεί ότι απουσιάζουν αλυτρωτικές τάσεις.

«Σύντομα οι Έλληνες θα κληθούμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση που δεν είναι εύκολη. Η απόφασή μας θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το πατριωτικό συμφέρον και όχι τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα. Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Από την πλευρά τους, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν δημοσίως διαμηνύσει ότι θα την καταψηφίσουν, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα «κακή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης