Επίθεση Τσίπρα σε ΝΔ: Εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια – Ψηφίζατε «ναι» σε περικοπές που φέρνατε
«Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται και ψηφίζεται σήμερα η κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων.
«Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».
«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες».
Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».
«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».
«Προχωράμε, όπως εξήγγειλα στη ΔΕΘ, στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού - οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα και με μέριμνα να αναγνωριστεί στο μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης», τόνισε, «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα, όσο όμως και έναντι των εργαζομένων, που για 18 ολόκληρα χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο, ευρισκόμενοι στον αέρα, με συμβάσεις που καλύπτονται είτε από ΕΣΠΑ, είτε ειδικούς λογαριασμούς είτε άλλες πηγές χρηματοδότησης».
«Αυτό σήμερα τελειώνει. Μόνιμο προσωπικό, σταθερές θέσεις εργασίας, ουσιαστική αναβάθμιση ενός προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας», είπε, για να σχολιάσει: «Ούτε αυτή είναι "παροχή" ή "δώρο", αλλά είναι μια καίρια παρέμβαση».
Μιλώντας για τη δεύτερη παρέμβαση που φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μίλησε για παρεμβάσεις που «οδήγησαν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού και την μισθολογική διάκριση εις βάρος της νέας γενιάς.
Είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπέπεσε πρόσφατα σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα, «εξοργιστικό για μια γενιά που η πολιτική σας την ανάγκασε να δουλεύει για χαρτζιλίκια, ανασφάλιστη και χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».
Παρέπεμψε ειδικότερα σε tweet του προέδρου της ΝΔ ότι «οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι΄ αυτό και συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση». Όπως είπε:
Ακούστε κ. Μητσοτάκη, κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος. Αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος γιατί ο εργοδότης του δεν είχε δει ποτέ του ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και προφανώς ένιωθε την άνεση να επιβάλλει τους χειρότερους δυνατούς όρους στον εργαζόμενο του, χωρίς κανένα κόστος. Αναγκάζεται γιατί ζει σε μια χώρα που εσείς την οδηγήσατε τα πρώτα δύο μνημονιακά χρόνια να έχει φτάσει η ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών στο 60%. Αναγκάζεται γιατί όταν ζει σε μια χώρα, που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, προφανώς κανένας νέος άνθρωπος δεν νιώθει την παραμικρή προστασία από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
«Από τη δική μας μεριά η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς και από τη δική σας μεριά η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, συνεχίζοντας να απαριθμεί τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Και προσέθεσε: «Από τη δική μας μεριά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας και πρόνοιας με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις. Και από τη δική σας οι απολύσεις, οι εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων. Η μετατροπή του κανόνα 1/1 στο 1/5. Και πάλι δηλαδή επιστροφή στο μνημονιακό σκοτάδι».
«Σας αρέσει φαίνεται το μνημόνιο κύριε Μητσοτάκη. Θέλετε να το εφαρμόσετε μόνος σας και οικειοθελώς. Δε θα σας κάνουμε όμως τη χάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εκείνος θέλει να ψηφίζει με το μυαλό στην ελίτ και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, ενώ «εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς, στα εκατομμύρια συμπολιτών μας που αισθάνονται ανακούφιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις».
«Με το μυαλό», συνέχισε, «σε αυτούς που τώρα που τελειώνει ο χρόνος και ιδιαίτερα στην αρχή του νέου χρόνου, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα τους, με το μυαλό στα 3,5 εκατ. των συμπολιτών μας που στις 14 και στις 28 του μήνα θα δουν στον λογαριασμό τους από 200 έως 1.200 ευρώ, μέρισμα από το ποσό των 710 εκατ. που εξασφαλίσαμε χάρη στην υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος».
Σχολίασε ότι «όλοι αυτοί, θα περάσουν τις γιορτές όπως τους αξίζει, με περισσότερη ελπίδα και προσμονή», ενώ «για κάποιους άλλους που πόνταραν στην καταστροφή, έρχονται δύσκολες μέρες». «Καλό κουράγιο», τους ευχήθηκε, παραπέμποντας στη σχετική ρήση που είχε απευθύνει ο Όλι Ρεν σε μια δύσκολη στιγμή. «Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή με αυτούς που την περιφρονούν και την αγνοούν, κύριε Μητσοτάκη», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός θύμισε μια αναφορά από την πρώτη παρέμβαση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ, στις 26 Ιανουαρίου 2016, στην προ ημερησίας συζήτηση για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να τη σχολιάσει.
Όπως διάβασε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει τα εξής:
Αλήθεια κύριε πρωθυπουργέ, τι θα συμβεί με τις κύριες συντάξεις από 1/1/2019; Γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, ότι η προσωπική διαφορά, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο μεταφέρει το πρόβλημα τρία χρόνια αργότερα. Στέλνετε, συνειδητά, στο μέλλον άλυτα προβλήματα. Και αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνατε, μάλλον, γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε στην κυβέρνηση το 2019 για να διαχειριστείτε το πρόβλημα.
«Ωραία πρεμιέρα είχατε κάνει. Αξέχαστη κ. Μητσοτάκη, σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004. Πέσατε διάνα», σχολίασε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι «το άλυτο πρόβλημα του ασφαλιστικού όχι μόνο λύθηκε κ. Μητσοτάκη, αλλά λύθηκε και προς όφελος των συνταξιούχων. Έχουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα».
Σημείωσε ότι «το 2019 ξημερώνει σε λίγες μέρες, κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΄20 και το ‘21 και το ‘22 και το ‘23, και την επόμενη τετραετία». «Γιατί», είπε, «οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω στην μνημονιακή λαίλαπα της χρεοκοπίας και της καταστροφής που εσείς φέρατε τον τόπο και θέλει να μας ξαναγυρίσετε εκεί». «Δεν θα τα καταφέρετε κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε.
Μιλώντας για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «μην βαφτίσετε τον δικό σας πολιτικό κυνισμό ως επιλογή των νέων ανθρώπων». «Είναι γνωστή η ζημιά που έχετε κάνει σε μια ολόκληρη γενιά, για να μας λέτε σήμερα με θράσος να λέτε ότι οι νέοι άνθρωποι δουλεύουν ανασφάλιστοι από επιλογή», είπε.
Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με σχέδιο και μεθοδικότητα, να αλλάξει την κατάσταση ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, παραπέμποντας στο έργο που κάνει το ΣΕΠΕ. Η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, έπεσε σε 3 χρόνια από το 20% σχεδόν στο 12%. Σε χώρους δουλειάς όπου το ωράριο είχε γίνει λάστιχο, πλέον το 8ωρο έχει γίνει κανονικότητα, λόγω των συχνών ελέγχων, είπε.
«Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό ο οποίος θα ανέλθει στο ύψος του νέου αυξημένου γενικού κατώτατου μισθού, το επόμενο διάστημα. Και σήμερα, νομοθετούμε την επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, που καταβάλλουν οι εργοδότες για νέους εργαζόμενους ως 25 ετών», τόνισε.
Σημείωσε ότι έτσι «δηλώνουμε την έμπρακτη στήριξη στις νέες και τους νέους της μισθωτής εργασίας και παράλληλα, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα προς τους εργοδότες οι οποίοι ανησυχούν από την επερχόμενη αύξηση των μισθών». Επ΄ αυτού είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, από τη στιγμή που η αύξηση του μισθού συνεπάγεται άμεση θετική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση. «Καμία ανησυχία λοιπόν σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και κανένα άλλοθι όμως, από τη στιγμή που η πολιτεία αναλαμβάνει να επιδοτήσει κατά το ήμισυ τις εισφορές των νέων εργαζομένων», ανέφερε.