Μετωπική σύγκρουση για τις θητείες των μελών του ΕΣΡ
Φωτιές στο παρά πέντε ψήφισης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες άναψαν στη Βουλή οι αλλαγές που επέφερε ο Νίκος Παππάς στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) που καταργούσαν την επέκταση της θητείας των μελών του.
Η τροποποίηση του υπουργού Επικρατείας, την ώρα που απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να συναινέσει, ώστε να αποκτήσει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση, χαρακτηρίστηκε ως αιτία πολέμου από την αντιπολίτευση, που ζητούσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.
Οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η ρύθμιση αφορά μόνον τα μέλη της ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει, ανάγκασε το Νίκο Παππά να προχωρήσει σε επαναδιατύπωση της ρύθμισης.
Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι αφορά μόνον τις «ληγμένες θητείες», ενώ έγινε αποδεκτή και η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να λειτουργεί το συμβούλιο εφόσον υπάρχει απαρτία.
Είχε προηγηθεί κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, στην οποία παρενέβησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Επί 2,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είχαν γίνει προσπάθειες και υπήρξαν συγκλίσεις, οι οποίες προσέκρουσαν σε διαφορετικές εκτιμήσεις εντός της κυβέρνησης», επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης, ζητώντας να μπει ένα τέλος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα. «Να βρούμε καλύτερο τρόπο, αλλά για να τερματιστεί αυτό το καθεστώς, όχι για να παραμείνει, αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να παραταθεί ούτε μία ημέρα», τόνισε.
Να αποσυρθεί η διάταξη ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε θέματα ανεξάρτητων αρχών. «Θα μείνουν αριθμητικά κολοβές οι αρχές. Γατί συζητάμε; Δεν είναι η εμφάνιση αυτή που πρέπει να έχει η κυβέρνηση σε θέματα ανεξάρτητων αρχών, μια με τη γενική γραμματέα Εσόδων, μία με το ΕΣΡ, μία με την ΑΔΑΕ».
«Έρχεστε να διώξετε κι αυτούς που υπηρετούν κανονικά, αυτό συνιστά πόλεμο κατά των ανεξάρτητων αρχών και πόλεμο με εμάς», άνοιξε το θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσβολή του κράτους δικαίου, παραβίαση του Συντάγματος και κατάλυση των ανεξάρτητων αρχών.