ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πιο κοντά τις εκλογές

EUROKINISSI

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται ότι είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται πλέον στην προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι τα τέλη Μαρτίου καθώς η συμφωνία αναμένεται να φτάσει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο στα μέσα Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι η στάση του Ζόραν Ζάεφ τις τελευταίες μέρες δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μεγάλη μάχη για την κύρωση της Συμφωνίας, «με οποιοδήποτε κόστος».

Ήδη, πάντως, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, το Ποτάμι φαίνεται να κλονίζεται. Μιλώντας στο ραδιόφωνο news247, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ζητά πλέον πρόσθετα πρωτόκολλα ή ερμηνευτικές δηλώσεις, «που θα διασφαλίζουν ότι υπάρχει κοινή ερμηνεία και από τις δύο χώρες του περιεχομένου της Συμφωνίας των Πρεσπών». Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται και η κ. Παπακώστα ενώ πιθανή είναι και η μελλοντική διαφοροποίηση άλλων βουλευτών που έχουν δηλώσει τη στήριξή τους, όπως ο Χάρης Θεοχάρης.

Αν και στην κυβέρνηση δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί ένας τρόπος να δοθούν πρόσθετες διαβεβαιώσεις, επιμένουν ότι η Συμφωνία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

«Νομίζω ότι σε τελευταία ανάλυση όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη μεριά των γειτόνων μας, θα γίνουν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι προοδευτικές δυνάμεις στο σημερινό Κοινοβούλιο, να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη, να αφήσουν αναξιοποίητη αυτή τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα, να επιλύσουμε ένα ζήτημα διπλωματικό, πολιτικό, ταυτοτικό, που, όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί μια από τις τελευταίες εστίες έντασης στα Βαλκάνια», ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου στο ίδιο ραδιόφωνο.

Φωνές, πάντως, έχουν αρχίσει να ακούγονται και στο εσωτερικό του κόμματος με τον Νίκο Ξυδάκη να αφήνει, την Παρασκευή σε δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής, ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κυρώσει η Αθήνα τη Συμφωνία αν τα Σκόπια συνεχίσουν τις κατά το δοκούν ερμηνείες. «Έχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συμφωνία των Πρεσπών να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο και να την σπάσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανά διαστήματα προτείνει στον Πρωθυπουργό να «πετάξει την καυτή πατάτα των Πρεσπών» στην επόμενη βουλή και στον κ. Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να περάσει τη Συμφωνία «ακόμα κι αν αυτό είναι η τελευταία πράξη της κυβέρνησης». Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προστεθεί ο Σπύρος Δανέλης του Ποταμιού και η Παπαχριστόπουλος και Κουντουρά των ΑΝΕΛ. Λείπουν, δηλαδή, τέσσερις. Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να περάσει τη συμφωνία με απλή πλειοψηφία. Άλλωστε, «η Συμφωνία αυτή περνάει, όπως περνάει οποιοσδήποτε τυπικός νόμος», είπε ο κ. Τζανακόπουλος στην ίδια συνέντευξη.

Ακόμα, όμως, κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να περάσει τη Συμφωνία με ευρεία πλειοψηφία, με δεδομένη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δύσκολα θα μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Για αυτό η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, φαντάζει μονόδρομος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης