ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργοί - σωματοφύλακες του Αλέξη

Υπουργοί - σωματοφύλακες του Αλέξη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν για κάτι επικρίθηκε σφόδρα ο Αλέξης Τσίπρας τους τελευταίους μήνες -πέραν ορισμένων θεμάτων στρατηγικής και πολιτικής κατεύθυνσης- αυτό αφορούσε τις επιλογές προσώπων που έκανε στην στελέχωση της κυβέρνησης και στην θεσμική και κομματική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιλογές όπως ο Γιάννης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε καίρια πόστα προκάλεσαν μέγα πολιτικό κόστος στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την κοινωνία.
Γι' αυτό και όταν ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε κατά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες- την ίδια ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης- ότι ο Δημήτρης Καμμένος, διακρινόταν για τις ομοφοβικές και αντισημιτικές του καταχωρήσεις στα social media, φρόντισε για την άμεση απομάκρυνσή του από την θέση του υφυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδιώξει σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, με τις νέες επιλογές του τουλάχιστον στην κυβέρνηση και την Βουλή να ισορροπήσει ανάμεσα στην εμπειρία, την ικανότητα και την εμπιστοσύνη αλλά και στην αναγνώριση της στήριξης που τού πρόσφεραν κορυφαία στελέχη του τόσο μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά την διάρκεια της κρίσιμης προεκλογικής περιόδου όταν ακόμη το τοπίο της αναμέτρησης ήταν θολό.
Είναι σαφές, όπως εξηγούν και στελέχη που συμμετείχαν στην κατάρτιση της λίστας του υπουργικού συμβουλίου, ότι τοποθετώντας εκ νέου στην θέση του υπουργού Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο πρωθυπουργός αναγνώρισε αφενός την συμβολή του στελέχους του στην υπογραφή της συμφωνίας και αφετέρου την προθυμία του να υπηρετήσει την νέα κυβέρνηση παρά τις πολιτικές διαφωνίες που έχει εκφράσει για την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ πάντα κινούμενος στο πνεύμα της περίφημης ομάδας των "53" της Κουμουνδούρου.
Επιπλέον, ορίζοντας ως αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε και ουσιαστική στήριξη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσφέρει και να ενισχύσει ένα χαρτοφυλάκιο που πρέπει να φέρει εις πέρας ένα σκληρό μνημόνιο μέσα σ' ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.
Από την άλλη όπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε επ' ουδενί να δυσαρεστήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη διατηρώντας τον μεν στην αντιπροεδρία της Ζαλοκώστα, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αντικείμενο καθώς η διαπραγμάτευση για την συμφωνία έχει ολοκληρωθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε έπειτα από αρκετή σκέψη να δώσει περιεχόμενο στα καθήκοντα του κ. Δραγασάκη κι έτσι του χρέωσε την ευθύνη και τον συντονισμό των δύο σημαντικότερων κυβερνητικών κύκλων που δημιουργούνται δηλαδή του κύκλου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του κύκλοι Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) επομένως και των υπουργών που "τρέχουν" τα χαρτοφυλάκια οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Αυξημένες αρμοδιότητες έδωσε ο πρωθυπουργός και στον στενότερο συνεργάτη του, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε στον κ. Παππά πέραν των αρμοδιοτήτων του για θέματα ενημέρωσης, επικοινωνίας, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων την ευθύνη της συνδρομής στον πρωθυπουργό για τα θέματα των επενδύσεων. Εκ των πραγμάτων λοιπόν το επόμενο διάστημα ο υπουργός Επικρατείας θα αναλάβει και την ευθύνη του υπό σύσταση Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο ρόλος και η μορφή του οποίου θα προσδιοριστούν εντός του Οκτωβρίου. Στον Νίκο Παππά ανατέθηκε και ο συντονισμός της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, δηλαδή του υπουργικού συμβουλίου, όπως επίσης και της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού. Κοινώς για όσα θέματα άπτονται του υπουργικού συμβουλίου, των νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή, αλλά και της λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου τον πρώτο λόγο θα έχει ο υπουργός Επικρατείας.
Η επιλογή του Νίκου Βούτση για την προεδρία της Βουλής σηματοδοτεί, σύμφωνα με συνεργάτες του, την ανάγκη του πρωθυπουργού να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο Κοινοβούλιο μετά την ταραχώδη προεδρία της Ζ. Κωνσταντοπούλου, όπως επίσης και την βούλησή του να ικανοποιήσει μία προσωπική επιθυμία του κορυφαίου στελέχους του που δεν ευοδώθηκε στο παρελθόν λόγω άλλων επιλογών.