ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη η συνάντηση Κοτζιά-Πόποσκι

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κοτζιά - Πόποσκι στα Σκόπια Eurokinissi

Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με το σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι, την Πέμπτη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται τη χρονική συγκυρία που τα δύο φλέγοντα θέματα, της ονομασίας και το μεταναστευτικό βρίσκονται σε σημείο αιχμής.


Ο κ. Πόποσκι έρχεται στην Αθήνα, μετά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, τον περασμένο Ιούνιο, κατά την οποία οι δύο χώρες αποφάσισαν την υιοθέτηση 11 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Είναι η πέμπτη συνάντηση που πραγματοποιούν οι δύο υπουργοί εξωτερικών σε ένα χρόνο.

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες και θα πραγματοποιηθεί στο νεοκλασικό κτήριο του ΥΠΕΞ στη Βασιλίσσης Σοφίας. Θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12.30. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών.

«Η Ελλάδα δηλώνει συνεχώς την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες για την επίλυση του ονόματος. Χτίζουμε συμμαχίες με τους γείτονές μας, στην ΕΕ, σε όλους τους θεσμούς και όλα τα επίπεδα. Δεν υπάρχει αδράνεια. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αρνητικά για την Ελληνική διπλωματία και θα έδινε το πάτημα στην άλλη πλευρά να εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν καταστάσεις και γεγονότα. Άλλωστε και τα μέτρα οικοδόμησης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών τέθηκαν στο τραπέζι από την πρώτη μέρα που ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε τα καθήκοντά του», επισημαίνει στο CNN Greece ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, είναι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί αύριο μεταξύ των κ. Κοτζιά και Πόποσκι. Το δεύτερο θα είναι το μεταναστευτικό και η διαχείρηση των μεταναστευτικών ροών.

Η συνάντηση για το ζήτημα της ονομασίας, είναι χαμηλών προσδοκιών και για να λυθεί ή να υπάρξει πρόοδος πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρουέφκι έχει στηρίξει την πολιτική του υπόσταση στην ονομασία της χώρας του, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι δεν αναμένεται να κάνει ουσιαστικές αποκλίσεις από τις θέσεις που εκφράζει.

Αντί αυτού, εμφανίζεται αποφασισμένος να διενεργήσει δημοψήφισμα για το θέμα, μεταθέτοντας την όποια απόφαση και λύση (;) στο λαό της χώρας του.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προσδοκά ότι η προσέγγιση των δύο χωρών αναμένεται να γίνει μέσω των ΜΟΕ και της οικονομικής προσέγγισης των δύο χωρών που θα ανοίξει το δρόμο και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣEBE) η Ελλάδα είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ και ο μεγαλύτερος επενδυτής. Τα ελληνικά κεφάλαια στη χώρα που έχουν επενδυθεί αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια. Επίσης, περισσότερες από 200 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ απασχολώντας 200.000 άτομα.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αφορούν το ενεργειακό (βελτίωση ενεργειακών συνδέσεων και της γραμμής αερίου), το εμπόριο, τις μεταφορές, την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την παιδεία. Για την προώθηση των ΜΟΕ εργάζεται ο Πολιτικός Διευθυντής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ.Πέτρος Μαυροειδής με τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ.

ΠΓΔΜ: «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης»

Η συνάντηση Κοτζιά – Πόποσκι γίνεται τη χρονική συγκυρία που ο Νίκολα Γκρουέφσκι έχει ανοιχτά μέτωπα στο εξωτερικό της χώρας του, στην ΕΕ αλλά και τη Βουλγαρία.

Μεσούσης της πολιτικής κρίσης που μαίνεται στη γειτονική χώρα και των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να γίνουν τον Απρίλιο του 2016, ο Γκρουέσφκι κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού για να ενδυναμώσει τη θέση του. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του παραμένει η πιο ισχυρή.

Οι σχέσεις με τη γειτονική της ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Η Σόφια καλεί τα Σκόπια να υπογράψουν σύμφωνο καλής γειτονίας. ΘέτΕΙ όμως προϋπόθεση να σταματήσουν οι Σκοπιανοί τον αντιβουλγαρισμό παρουσιάζοντας σλαβικές προσωπικότητες ως «μακεδονικές», να θέτουν μειονοτικό ζήτημα και να εγκαταλείψουν τον «μακεδονικό» προσδιορισμό τους.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας, τα Σκόπια αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την μετακίνηση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία (χαμηλό κόστος εργασίας και διευκόλυνση που παρέχει η ένταξη στην ΕΕ), αντί στην ΠΓΔΜ.

Ενώ και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ, προκαλεί δυσφορία στους ευρωπαίους ο μονομερής τρόπος που χειρίζεται το μεταναστευτικό.

Μια πινακίδα διχάζει Βελιγράδι - Σκόπια

Οι σχέσεις Βελιγραδίου -Σκοπίων δοκιμάζονται εξαιτίας πινακίδας που αναφέρει ως ΠΓΔΜ (σερβικά:BJRM) το γειτονικό κράτος. Η πινακίδα αναφράφει πληροφορίες για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-75 στη νότια Σεβία. "Μήλον της Έριδος" αποτελεί η αναφραφή «Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε-75, Διάδρομος 10, Βελιγράδι- Σύνορα με ΠΓΔΜ». Τα Σκόπια ζητούν να αναγραφεί, αντί για ΠΓΔΜ, το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Διαβάστε επίσης:

Αντίδραση Γκρουέφσκι στο δημοσίευμα του Guardian για πρόθεση λύσης στο σκοπιανό

Κοντά σε λύση το Σκοπιανό;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης