ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράλληλο πρόγραμμα για τα σκληρά μέτρα που έρχονται

Eurokinissi/Γιώργος Ζάχος

Ο κάβος των δεύτερων προαπαιτούμενων πέρασε χθες ανώδυνα, τα δύσκολα, όμως, δεν έχουν τελειώσει για την κυβέρνηση.

Μετά τις γιορτές ακολουθούν το φορολογικό των αγροτών και το ασφαλιστικό μαζί με κάποιες από τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, γεγονός που κάνει πολλούς ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης να πιστεύουν ότι οι μεγάλες δοκιμασίες για τις αντοχές του Μαξίμου έπονται.

Ο πρωθυπουργός μπορεί χθες να ένιωσε «ασφαλής» από την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ωστόσο μέσα του έχει μεγάλη αγωνία για τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ένας από τους λόγους που ζήτησε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με θετικά μέτρα για τους πολίτες πριν από τις γιορτές είναι και η επιθυμία του να «γλυκάνει» τους βουλευτές της συμπολίτευσης στην λογική πως δεν ψηφίζουν μόνο σκληρά και επώδυνα μέτρα αλλά και κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις και ομάδες πολιτών που μπορεί μεν να μην αλλάζουν τη ζωή τους, ωστόσο βελτιώνουν τις συνθήκες τις καθημερινότητας.

Συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι και οι πολίτες επιζητούν από την κυβέρνηση να δείξει ότι τηρεί ένα μέρος των υποσχέσεών της που αφορούν την ελάφρυνση των ασθενέστερων στο πλαίσιο του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κοινωνία την ίδια ώρα που εμφανίζεται ανεκτική μπορεί να προκαλέσει μικρές εκρήξεις με αφορμή θέματα που σχετίζονται είτε με την αναξιοπιστία της κυβέρνησης είτε με την αδυναμία της να υλοποιήσει στο ελάχιστο φιλολαϊκές πολιτικές.

Γι’ αυτό και το πολυνομοσχέδιο με τις θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή θα ψηφιστεί σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές επιθυμίες πριν από τα Χριστούγεννα.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρόβλεψη για την διευκόλυνση της δημιουργίας και λειτουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) όπως επίσης και πρόβλεψη για την δυνατότητα επιλογής τόπου ενταφιασμού εφόσον προηγηθεί ρητή δήλωση κάθε προσώπου ενώπιον συμβολαιογράφου, όπως επίσης και για τον ορισμό του τύπου της τελετής της κηδείας και τον τόπο ταφής.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη για τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, όπως επίσης για μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Χίο και την Λέρο όπου και θα επιθεωρήσει τα hot spots που έχουν δημιουργηθεί εκεί με στόχο να προλάβει ορισμένες αντιδράσεις ευρωπαίων ηγετών εις βάρος της χώρας μας, όπως επίσης και κριτική πως η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων.

Διαβάστε επίσης:

Την περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων δρομολογεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Αποκαλυπτήρια» για τη ρύθμιση οικιοθελούς αποκάλυψης καταθέσεων την επόμενη Τρίτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης