Παρασκευόπουλος: Υπό εξέταση η τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια
«Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά την τεκνοθέσια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία εκφράστηκε και την αποδοκιμάζει. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε, όπως και αυτό που αφορά την ταυτότητα του φύλλου, και τάχιστα θα έρθουν στη Βουλή όταν εξεταστούν».
Σε αυτή τη δήλωση προέβη μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κλείνοντας τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, στην οποία είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, συνδικαλιστικοί φορείς.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος ενστάσεις και διαφωνίες βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, θα χορηγείται μετά από κρίση και του εισαγγελέα και του δικαστή.
Θετικός εμφανίστηκε και ως προς την περαιτέρω αποσαφήνιση της διάταξης που αφορά την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, εφ’ όσον γίνεται για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος.
Ωστόσο, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του ως προς την κατάργηση του δικαιώματος του προέδρου του Αρείου Πάγου για άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε δικαστικούς και εισαγγελείς, τονίζοντας ότι δεν βλέπει να υπάρχει κανένα κώλυμα και αποκρούοντας έτσι τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν για την συγκεκριμένη διάταξη τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από αρμόδιους φορείς.
Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης είχε πάντως την γενική παραδοχή από όλους τους φορείς, ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση και είναι ένα θετικό βήμα, όπως είπαν, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις ή διαφωνίες που εκφράστηκαν, για ορισμένες επίμαχες διατάξεις.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι ομόφυλων ζευγαριών, έδωσαν έμφαση στο δικαίωμα της τεκνοθεσίας και της υιοθεσίας, καλώντας την πολιτεία να κάνει το επόμενο βήμα και μέσα από ένα ανοικτό δημόσιο διάλογο να προχωρήσει στην υιοθέτηση των αιτημάτων τους, ώστε στην πράξη, όπως τόνισαν, να ισχύσει η ισονομία.
Ο βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος, εξέφρασε την ικανοποίηση της Αρχής για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση της Αρχής για την γονική μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών, ώστε να αναγνωριστούν στα ομόφυλα ζευγάρια ότι ισχύει και για τα ετερόφυλα.
«Η Ιερά Σύνοδος έχει πάγιες αποφάσεις γύρω από τον θεσμό της οικογένειας. Η εκκλησία έχει τη δική της άποψη την οποία έχει διατυπώσει. Δεν έρχεται να αντιτάξει την αντίρρηση της στο Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά να εκφράσει την άποψη της για το πώς αντιμετωπίζει το γάμο. Τον αντιμετωπίζει ως μέγα θεσμό για αυτό και δυσκολεύεται να τον αντιμετωπίσει σε επίπεδο Συμφώνου Συμβίωσης», επεσήμανε ο πρώτος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου πατήρ Ιερώνυμος Νικολόπουλος, προσθέτοντας:
«Η Εκκλησία έρχεται να πιστοποιήσει τις διαδικασίες για το θεσμό της οικογένειας και όχι να αρνηθεί το δικαίωμα του κράτους να ρυθμίσεις τις σχέσεις του. Η εκκλησία πιστεύει ότι πρέπει να προστατεύονται τα θέματα της οικογένειας. Εμμένουμε σε αυτό και δεν μπορούμε να ευχηθούμε τίποτα άλλο παρά να πρυτανεύσει η λογική».