Τσίπρας στη Βουλή: Αυτοί κερδίζουν από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Αναλυτικούς πίνακες για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών -όπως προβλέπονται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας- κατέθεσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είχε αφήσει αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις επιλογές της κυβέρνησης το περασμένο διάστημα.
Όπως είχε τονίσει προ ημερών το υπουργείο Εργασίας, ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2017, περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλαν πριν τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί αργότερα σήμερα, διατηρεί την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν. 4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς, ως εξής:
Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, μειώνεται, από την 1η Ιανουαρίου 2019, κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.
Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1η Ιανουαρίου 2019.
Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.
Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά, από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.
Αναλυτικοί πίνακες
Για τους νέους επιστήμονες κάτω της πενταετίας:
Τι ισχύει σήμερα:
- 0-2 χρόνια ασφάλισης ->14% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410 ευρώ.
- 2-5 χρόνια ασφάλισης ->17% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410 ευρώ, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό.
Τι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019:
0-5 χρόνια ασφάλισης -> 13,33% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410 ευρώ (70% του ισχύοντος κατώτατου μισθού).
Δηλαδή:
Μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη: 54,6 ευρώ.
Μηνιαία εισφορά για επικουρική σύνταξη: 27,6 ευρώ.
Μηνιαία εισφορά για εφάπαξ: 16,4 ευρώ.
«Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;», τονίζοντας πως πολιτική της κυβέρνησής του είναι «μνημόνιο με το λαό».
«Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές, αυτό το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με τον ελληνικό λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, την προοπτική του, τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Το δικό μας, λοιπόν, 4ο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό θα μας δεσμεύει από δω και στο εξής για να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, να κάνουμε πράξη τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και ό,τι υπάρχει περιθώριο μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να προχωρήσουμε το προχωράμε. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε διαρκώς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές της λιτότητας και του ΔΝΤ και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε.
«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:
- Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
- Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.
- Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.